LIFE IN THE CITY TOP NEWS ΣΙΝΕΜΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η ταινία «Το Ξυπόλητο Τάγμα» θα προβληθεί την Πέμπτη στο Αμφιθέατρο «Θοδ. Αγγελόπουλος»

Η ταινία «Το Ξυπόλητο Τάγμα» θα προβληθεί από την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 21:30 στο Αμφιθέατρο «Θοδ. Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18.

Σκηνοθεσία: Gregg G. Tallas

Παίζουν: Μαρία Κωστή, Νίκος Φερμας, Βασίλης Φραγκαδάκης

Λίγα λόγια για την ταινία
Το «Ξυπόλητο Τάγμα» είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου, όταν εκδιώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί και έμειναν στην ιστορία ως «σαλταδόροι». Ο θρύλος λέει, πως πέρα από την βοήθεια που παρείχαν στο κόσμο, κατάφεραν με την εξυπνάδα και το κουράγιο τους να βοηθήσουν την Αντίσταση.

Η ιστορία αυτή ενέπνευσε τον Γκρεκ Τάλλας και με την περιορισμένη οικονομική υποστήριξη του Πέτρου Μπουντούρη, άρχισε να γυρίζει την ταινία « Το Ξυπόλητο Τάγμα» σε σενάριο του Νίκου Κατσιώτη. Η ταινία γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη σε φυσικούς χώρους, εκτός από τη σκηνή της «μαύρης αγοράς» που γυρίστηκε στην περιοχή των Φυλακών Αβέρωφ, όπου λειτουργούσε πραγματικά η μαύρη αγορά στην Κατοχή. Τα 63 από τα 66 παιδιά που πήραν μέρος στα γυρίσματα, τα πήρε από αναμορφωτήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον Νίκο Φέρμα και τη Μαρία Κωστή, συμμετείχαν ερασιτέχνες ηθοποιοί. Η ταινία γυρίστηκε βουβή και ντουμπλαρίστηκε άψογα σε στούντιο. Η μηχανή λήψης ήταν του 1924 και χρησιμοποιήθηκαν μόνο 6 προβολείς για τον φωτισμό. Τη μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης (η πρώτη του για κινηματογραφική ταινία), με εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την διεύθυνση τού ιδίου.

Το «Ξυπόλυτο Τάγμα» ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που βραβεύτηκε σε διεθνές φεστιβάλ, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου το 1955 και πήρε το πρώτο βραβείο. Όταν ο Βιτόριο Ντε Σίκα είδε την ταινία στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου του είπε: «Αν είχες γυρίσει αυτή την ταινία προτού γυρίσω εγώ τον “Κλέφτη των ποδηλάτων” τότε σήμερα θα ήσουν εσύ ο Ντε Σίκα!».

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More