TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Δήμος Καλαμάτας: Φυσική άσκηση και υποστήριξη αθλητικής αριστείας

Την αξία της φυσικής άσκησης, για τους υγιείς αλλά και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα θα επισημάνει η δράση με τίτλο «Η Άσκηση είναι το φάρμακό σου». Πέραν αυτής, την Καλαμάτα θα επισκεφθεί η Μονάδα Αθλητικής Αριστείας, που λειτουργεί κάτω από την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποσκοπώντας στην υποστήριξη αθλητών υψηλών επιδόσεων παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Οι δράσεις αυτές θα διεξαχθούν στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 2018, ημέρες Παρασκευή και Σάββατο και συνδιοργανώνονται από το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το Δήμο Καλαμάτας, το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, την Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας και τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ διενεργούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Δήμαρχος, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους σήμερα Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, επεσήμανε πως «θα γίνουν δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες οργανώνονται από τους γιατρούς μας – κινητήρια δύναμη είναι ο κ. Χαλβατσιώτης – με υποστήριξη από το Ίδρυμα Νιάρχου. Είναι εκδηλώσεις που γίνονται σε πανελλήνιο επίπεδο και επελέγη και η Καλαμάτα για αυτές τις εκδηλώσεις. Στο κέντρο των συζητήσεων είναι η σημασία του αθλητισμού για τη ζωή μας και, επίσης, κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει ο αθλητισμός αυτούς, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρά και χρόνια νοσήματα.
Νομίζω ότι είναι εκδηλώσεις που πρέπει να παρακολουθήσουν, ασφαλώς, οι άνθρωποι του αθλητισμού και ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα χρόνια, να ρωτήσουν τι αθλητική δραστηριότητα πρέπει να επιλέξουν και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας.
Εμείς το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Η πόλη έχει – και αυξάνονται συνεχώς – μεγάλα πεζοδρόμια. Μπορούμε να περπατάμε από το Κάστρο μέχρι την Παραλία. Έχει πεζοδρόμια, πεζόδρομους, χώρους όπου μπορούμε να πηγαίνουμε με τα πόδια μας. Δεν χρειάζεται για 100 μέτρα να χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο. Πρέπει να επιλέξουμε έναν άλλον τρόπο και αυτό είναι η κίνησή μας με το ποδήλατο ή με τα πόδια, ό,τι γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη»
Στη συνέχεια, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Χαλβατσιώτης επεσήμανε πως πρόκειται για καινοτόμους δράσεις, που ξεκινούν από την Καλαμάτα σε πανελλαδικό επίπεδο, με κοινό παρονομαστή τη φυσική δραστηριότητα. Σημείωσε δε πως η η Μονάδα Αθλητικής Αριστείας για πρώτη φορά βγαίνει εκτός Αθήνας.

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ

Η πρώτη δράση αφορά στην υποστήριξη αθλητών υψηλών επιδόσεων παιδικής και εφηβικής ηλικίας των αθλητικών συλλόγων της πόλης, με την επίσκεψη της Μονάδας Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence). Αυτή αποτελεί ένα κέντρο υψηλού αθλητισμού που «ανήκει» στη Διεθνή Ένωση Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού (World Association of Sport Performance Centers, ASPC) και λειτουργεί κάτω από την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ημερίδα αυτή θα ελεγχθούν επιλεγμένοι αθλητές υψηλής απόδοσης, που έχουν ήδη προταθεί από τα σωματεία τους και συμμετέχουν σε Εθνικές Ομάδες όλων των αθλημάτων. Αυτά τα παιδιά, 34 τον αριθμό, που αποτελούν το μέλλον της Ελλάδος, θα τύχουν εξατομικευμένης ιατρικής και επιστημονικής υποστήριξης. Παράλληλα, σε ανοιχτή παρουσίαση, προπονητές, υπεύθυνοι αθλητικών σωματείων, καθηγητές Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που είναι τα φυτώρια των νέων ταλαντούχων παιδιών, αλλά και οι οικογένειές των αθλητών θα ενημερωθούν με συστάσεις εντατικοποίησης στην απόδοση, πρόληψης αλλά και οδηγίες γρήγορης αποθεραπείας τυχόν τραυματισμών.

 

ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ

Η δεύτερη δράση αφορά το γενικό πληθυσμό και, μάλιστα, τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός αφορά στη δράση «Η Άσκηση είναι το φάρμακό σου», με την οποία επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση του κοινού για την εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης σε ευπαθείς πληθυσμούς με χρόνιες παθήσεις, για την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση της καλής υγείας. Στόχος είναι να προσελκυσθούν ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες, αναπνευστικά σύνδρομα, ανοϊκές διαταραχές και κακοήθειες, ώστε να ενημερωθούν για το πόσο σημαντική είναι ως συμπληρωματική θεραπεία η αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα, με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου (ΚΕΣΥ), άνοιξε ο δρόμος της συνταγογράφησης και μελλοντικής κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ της θεραπευτικής άσκησης και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Μ. Κουτσιλιέρη, Προέδρου του Εθνικού Κέντρου του Διεθνούς Ιδρύματος “Exercise is Medicine”. Η άσκηση ήδη συνταγογραφείται σε Αγγλία, Σκωτία, Γερμανία και ΗΠΑ και η έναρξη των σχετικών διαδικασιών για τη χώρα μας έχει σχεδιαστεί να γίνει, πρώτα από όλη την Ελλάδα, στην Καλαμάτα.
Στην ημερίδα αυτή, παράλληλα, θα μπορέσουν όσοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής το επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης – πιστοποίησης, αφού θα εκπαιδευτούν στις κατευθυντήριες οδηγίες μέσα από τα πρωτόκολλα άσκησης, καθώς και τις ειδικές συστάσεις και ιδιαιτερότητες ανά πάθηση.
Αμφότερες οι δράσεις έχει προγραμματισθεί να λάβουν χώρα στην Καλαμάτα, μετά και από σχετική εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, στις 21-22 Δεκεμβρίου 2018, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.
Τόσο το πρόγραμμα «Η άσκηση είναι το φάρμακό σου» αλλά και το αντίστοιχο «Αθλητική Αριστεία» λειτουργούν με την αποκλειστική δωρεά και εποπτεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υλοποιούνται από τη Μονάδα Αθλητικής Αριστείας, κάτω από την επιστημονική επίβλεψη της Μονάδας Αθλητιατρικής της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα για τη δράση υποστήριξης της αθλητικής αριστείας, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 21/12, μπορείτε να το δείτε εδώ και το πράγραμμα της δράσης με τίτλο «Η Άσκηση είναι το φάρμακό σου», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22/12, εδώ.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More