TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Στις 3 Ιουλίου 2019 ξεκινούν οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Ένα νέο Φεστιβάλ έχει γεννηθεί στην Καλαμάτα, στη σκιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, έχοντας αποκτήσει ήδη στον τρίτο χρόνο ύπαρξής του σημαντικούς χορηγούς, δωρητές, υποστηρικτές και συνεργάτες. Πρόκειται για τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας (Kalamata International Music Days), που διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν 17 συναυλίες, από τις 3 Ιουλίου μέχρι τις 18 του μήνα και στη συνέχεια από 25 έως 31 Αυγούστου, αναδεικνύοντας την Καλαμάτα σε Μουσική Πρωτεύουσα της Ευρώπης! Θα δοθούν, επίσης, 4 masterclasses με αντικείμενα το λυρικό τραγούδι, το πιάνο, το βιολί και το βιολοντσέλο, στα οποία θα διδάξουν εξέχοντες καθηγητές μουσικής και θα τα παρακολουθήσουν πολύ υψηλού επιπέδου σπουδαστές μουσικής από όλον τον κόσμο.
Πάνω από 130 μουσικοί από το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουκρανία, το Μεξικό, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα θα βρεθούν στην Καλαμάτα και θα συμπράξουν στο Kalamata International Music Days

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου με το masterclass «Λυρικού Τραγουδιού και Σκηνικής Παρουσίας» των Άρη Χριστοφέλλη και Παναγιώτη Αδάμ, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Ιουλίου.

Στις 3 Ιουλίου θα εμφανιστεί, στο πλαίσιο του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού, υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας και για δεύτερη χρονιά στην Καλαμάτα, η Αυστριακή Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων Danubia.

Στη συνέχεια, το ειδικευμένο στο σύγχρονο ρεπερτόριο και διεθνώς αναγνωρισμένο ελληνικό σύνολο «ARTéfacts ensemble» θα παρουσιάσει στις 4 Ιουλίου, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά του Στάθη Γυφτάκη.

Την επομένη, 5 Ιουλίου, η Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων Danubia θα εμφανιστεί για μια δεύτερη συναυλία με διαφορετικό πρόγραμμα και με σολίστ τη νέα και ταλαντούχα τσελίστα Cristina Basili, στη Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Στις 6 Ιουλίου οι συμμετέχοντες στο masterclass «Λυρικού Τραγουδιού και Σκηνικής Παρουσίας» θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Μερικές μέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, το Φεστιβάλ θα δείξει για πρώτη φορά το σινεφιλικό του πρόσωπο με μια συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: η ταινία σύμβολο του ιμπρεσσιονιστικού κινηματογράφου, «Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» (1920), θα προβληθεί συνοδεία ζωντανής πρωτότυπης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής του Αρίωνα Γυφτάκη.

Η επομένη της σύμπραξης αυτής αποτελεί την ημερομηνία έναρξης των masterclasses πιάνου με την Αλεξία Μουζά, βιολιού με τον Felix Froschhammer και βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla, που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 18 Ιουλίου. Την ημέρα αυτή, 10 Ιουλίου, οι Daniel Dascălu, Radu Barabancea, Jamila Garayusifli, Aleksandar Jordanovski και Δημήτρης Λάμπος θα εμφανιστούν στο Studio του Μεγάρου Μουσικής, για μια βραδιά μουσικής δωματίου με δύο μαγευτικές συνθέσεις των Debussy και Dvořák, ενώ το επόμενο βράδυ, 11 Ιουλίου, το ευρέως αναγνωρισμένο ντουέτο με τους Άγγελο Λιακάκη (βιολοντσέλο) και Τίτο Γουβέλη (πιάνο) θα ταξιδέψει το κοινό στον κόσμο των ρωσικών συνθέσεων για βιολοντσέλο και πιάνο.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας θα δείξουν το πειραματικό τους πρόσωπο επιχειρώντας να «πλέξουν» τους κόσμους της μουσικής και του οίνου σε μια βραδιά με πολλούς μουσικούς και πολλές… γεύσεις στο Δημοτικό Ωδείο.

Η μεγάλη συναυλία των Αλεξίας Μουζά, Felix Froschhammer, Indira Rahmatulla και Ηλία Σδούκου, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, θα γίνει τη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες των masterclasses βιολιού, βιολοντσέλου και πιάνου θα έχουν τη δυνατότητα να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των masterclasses πολλές φορές επί σκηνής στην Καλαμάτα.

Τα masterclasses θα λήξουν την Πέμπτη 18 Ιούλιου με ένα ρεσιτάλ βιολοντσέλου, με τον σπουδαίο ανερχόμενο βιολοντσελίστα Benedict Klöckner και την αναγνωρισμένη πιανίστα Danae Dörken στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο θα δοθεί με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας θα παραδώσουν τη σκυτάλη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα ξεκινήσει την επομένη, 19 Ιουλίου.

Καθόλου αμελητέα δεν είναι τα μουσικολογικά σεμινάρια και workshops με τους Καίτη Ρωμανού, Αθανασία Κυριακίδου και Riccardo Vaglini, που θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τέλος, το συναρπαστικό Καλαματιανό μουσικό καλοκαίρι θα κλείσει στα τέλη Αυγούστου με την Ελληνοαυστριακή μουσική ακαδημία εγχόρδων «Strings in Motion». Η ακαδημία αυτή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και την Αυστριακή Πρεσβεία, θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, από 25 με 31 Αυγούστου και οι δύο συναυλίες της ορχήστρας δωματίου και των συνόλων θα κλείσουν το φεστιβάλ στις 29 και 30 Αυγούστου, ενώ στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Φεστιβάλ στις 28 Αυγούστου θα δοθεί και μια συναυλία στο Costa Navarino.

Θα υπάρξουν, βέβαια, και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως π.χ. το μεγάλο πάρτι με τους Blues Escape στις 24 Ιουλίου, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού!

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας υποστηρίζουν έμπρακτα οι εξής φορείς, μεταξύ άλλων:
το Ίδρυμα Καρέλια (μεγάλος χορηγός του Φεστιβάλ), το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (δωρητής ενός σημαντικού ποσού, αλλά και εξοπλισμού του Ωδείου), οι Πρεσβείες της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ουκρανίας και του Μεξικού, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η τοπική Κυβέρνηση του κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More