TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: Οικονομική ενίσχυση των παραγωγών κάστανου

Καλαμάτα 2 Δεκεμβρίου 2020

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

Οικονομική ενίσχυση των παραγωγών κάστανου

Κύριε  Πρόεδρε κύριε Περιφερειάρχη

Σε απόγνωση ευρίσκονται οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων του Πάρνωνα  που καλλιεργούν την Αρκαδική ποικιλία καστανιάς παράγοντας τα επώνυμα  κάστανα.

Οι  παραγωγοί του Πάρνωνα  έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια πολλαπλά οικονομικά χτυπήματα.

Η εμφάνιση ασθενειών, λόγω εισαγόμενων από το εξωτερικό παθογόνων έχει υπομονεύσει  την καλλιέργεια  και τους έχει γονατίσει οικονομικά .

Η πανδημία του Κορωνοϊού  ήρθε να συμπληρώσει αυτή την προβληματική πορεία και ίσως να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Ο απολογισμός της παραγωγικής  περιόδου 2019-2020 είναι τραγικός . – Η έλλειψη εργατικού δυναμικού την περίοδο της ωρίμανσης είχε ως συνέπεια την παράταση της περιόδου συγκομιδής που με τη σειρά της οδήγησε  στην  ποιοτική υποβάθμιση μέρους της παραγωγής .- Οι συνθήκες της πανδημίας στη χώρα αλλά και στην ΕΕ , με την αδυναμία επαφών και μετακινήσεων , ακύρωσαν κάθε εμπορική πράξη .- Η ζήτηση του προϊόντος είναι σήμερα σχεδόν μηδενική. Οι μικροποσότητες που οδηγήθηκαν στην αγορά , διατέθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ευρίσκεται στις αποθήκες, επιβαρυνόμενο  και με το κόστος συντήρησης .

Κύριε Περιφερειάρχη κύριοι Σύμβουλοι,

– Η ελληνική πολιτεία αντιλαμβανόμενη το μέγεθος και το είδος  της κρίσης ,  σωστά ενεργώντας έλαβε  σειρά μέτρων προκειμένου να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή  της χώρας και ειδικότερα τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Προϊόντα  όπως το ελαιόλαδο , οι επιτραπέζιες ελιές, η πατάτα , τα κηπευτικά κ.α. έτυχαν σημαντικών οικονομικών ενισχύσεων .

– Το κάστανο αποτελεί βασικό εισόδημα ορεινών και προβληματικών περιοχών και οι παραγωγοί του αντιμετωπίζουν σήμερα  πρόβλημα επιβίωσης .

– Οι παραγωγοί καστάνου στην Ελλάδα είναι ένα πολύ μικρό υποσύνολο των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της χώρας .

Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία να ζητάμε από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να εγκρίνουν και να χορηγήσουν άμεσα οικονομική ενίσχυση και των παραγωγών καστάνου, προκειμένου να παραμείνουν στα χωριά τους και να επιβιώσουν .

Σας ερωτούμε λοιπόν, συμφωνείτε με την πρότασή μας;

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More