TOP NEWS ΣΙΝΕΜΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Έναρξη 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 5 – 14 Φεβρουαρίου

Ανοίγει η διαδικτυακή αυλαία του 7ο Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου την Παρασκευή 5 με 14 Φεβρουαρίου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Για πρώτη φορά, οι λάτρεις των ταινιών τεκμηρίωσης σε όλη την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν 55 ταινίες του εκλεκτού διεθνούς προγράμματος του Φεστιβάλ.

Σύμφωνα με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου, «Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που παραδοσιακά φιλοξενείτο στις αίθουσες 9 πόλεων κάθε Ιανουάριο,  θα πραγματοποιηθεί στο Διαδίκτυο με όλη τη ποικιλομορφία του, και θα επισκεφθεί τους θεατές στο σπίτι τους, επεκτείνοντας έτσι την γεωγραφική του εμβέλεια. Αυτό που τώρα οργανώνεται διαδικτυακά, είναι προπομπός του Φεστιβάλ που ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία  τον Μάιο.  Οι ταινίες που επιλέχθηκαν για το φετινό Φεστιβάλ, όχι μόνο αντικατοπτρίζουν μία πρωτοτυπία και αισθητική αριστεία, αλλά προσφέρουν πολλές διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές εμπειρίες και απόψεις. 52 σκηνοθέτες από 29 χώρες συμμετέχουν συνολικά στο πρόγραμμα και μας καλούν να ανοίξουμε τα μάτια μας στον κόσμο, έτσι όπως αυτοί τον έχουν αντιληφθεί και αποτυπώσει, άλλοτε σκληρά, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε νοσταλγικά, άλλοτε με κριτική και άλλοτε με συμπάθεια».

Η Καλλιτεχνική Σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, συμπληρώνει: «Είμαστε ευτυχείς γιατί κατορθώσαμε να ξεκινήσουμε μία υπέροχη συνεργασία με το φεστιβάλ ΖΙΝΕΒΙ. Επίσης, μια ιδιαίτερη μνεία στο τόσο ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό μόνιμο αφιέρωμα του φεστιβάλ με την θεματική της Ισότητας, για το οποίο έχουμε θεσπίσει 2 βραβεία, για το καλύτερο Ελληνικό και το καλύτερο Ξένο ντοκιμαντέρ, με Διεθνή Κριτική Επιτροπή. Όπως όλοι ξέρουμε, και δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερνά, τα θέματα της ισότητας δεν έχουν λυθεί. Καλούμε λοιπόν τους Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς να ανακαλύψουν τα προβλήματα που κρύβονται επιμελώς και περιμένουν την ευαισθησία, διεισδυτικότητά και καλλιτεχνική προσέγγιση για να αποκαλυφθούν σαν τους κρυμμένους θησαυρούς. Γιατί κάθε προσέγγιση της αλήθειας είναι ένας ακόμα θησαυρός».

 

Ανάμεσα σε άλλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το αφιέρωμα «Διεκδικώντας την Ελευθερία» με 13 ντοκιμαντέρ ξένων δημιουργών, που αποτίνει ένα φόρο τιμής στην Ελληνική Επανάσταση, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ζωντανή roundtable συζήτηση με την ίδια θεματική, μεταξύ δημιουργών και πολεμικών ανταποκριτών από όλο τον κόσμο, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και οι θεατές του Φεστιβάλ, με ταυτόχρονη μετάφραση στην νοηματική.

Επίσης, το αφιέρωμα για την Ισότητα των Φύλων με 7 διεθνείς ταινίες, που με αφορμή μία κοινωνική ανισότητα ή μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, συνθέτουν ένα έργο το οποίο οδηγεί σε δημιουργική σκέψη, καθώς και ένα αφιέρωμα στον Βασκικό Κινηματογράφο, με αφορμή μια νέα συνέργεια με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, ένα φεστιβάλ που μετρά 62 χρόνια ζωής. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, αρχικά διαδικτυακά θα προβληθούν την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου τα ντοκιμαντέρ τριών ταλαντούχων σκηνοθέτιδων από τη χώρα των Βάσκων: της Bertha Gaztelumendi (Ez, eskerrik Asko! Gladys Window), της Iratxe Fresneda (Cold Lands) και της Maider Oleaga (Stepping into the boundary), ενώ τον Μάιο, στην διεξαγωγή του Φεστιβάλ με φυσική παρουσία, θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα με την παρουσία των δημιουργών των ταινιών.

Το ελληνικό πρόγραμμα θα προβληθεί στο Φεστιβάλ του Μαΐου. Σε αυτή τη φάση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στις αίθουσες προβολών του Φεστιβάλ τις διεθνείς ταινίες που θα έχουν προβληθεί διαδικτυακά τον Φεβρουάριο και τα ντοκιμαντέρ των Ελλήνων σκηνοθετών. Το πρόγραμμα του Μαΐου εμπλουτίζουν εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, τηλεδιασκέψεις και εκθέσεις.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που διοργανώνει εδώ και επτά χρόνια  το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, είχε από το ξεκίνημά του έναν συγκεκριμένο σκοπό: την επιστροφή του θεατή στη σκοτεινή αίθουσα. Και το πέτυχε, αγκαλιάζοντας την τοπική κοινωνία και καθιερώνοντας μία καινούρια σχέση ανάμεσα στο κοινό και τους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ.

Για να παρακολουθήσετε το ONLINE πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μπορείτε να κάνετε  τώρα την προεγγραφή σας:

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  https://www.peloponnisosdocfestival.com/el/

Πατήστε Σύνδεση και Δημιουργία Νέου λογαριασμού

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας να πατήσετε επιβεβαίωση από το email σας!

Υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα, η κάθε ταινία προβάλλεται για 24 ώρες και είναι διαθέσιμη μέχρι τις 200 θεάσεις.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More