TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Έντυπα μετακίνησης: Από σήμερα ισχύουν οι νέες βεβαιώσεις

Νέα έντυπα βεβαιώσεων θα πρέπει να χρησιμοποιούν από σήμερα, Παρασκευή, για τις μετακινήσεις τους οι εργαζόμενοι.

Από σήμερα στις 06:00 το πρωί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις νέες βεβαιώσεις, διαφορετικά οι Αρχές θα τους επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου. Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω έντυπα θα ίσχυαν από την Τετάρτη, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε παράταση η οποία έληξε σήμερα.

Ποιους αφορούν

Τα έντυπα για τους εργαζομένους που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, ούτε σε τηλεργασία και δεν κάνουν χρήση κανονικής άδειας, θα εκδίδονται μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» από την επιχείρηση του εργαζομένου.

Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζομένους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζομένους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Από τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

  • σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  • σε τηλεργασία και
  • σε νόμιμη άδεια.

Οι τρεις αυτές κατηγορίες εργαζομένων (αναστολή, τηλεργασία, άδεια) μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των έξι ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δικηγόροι ήδη αντιδρούν και ζητούν να μπορούν να μετακινούνται μόνο με την δικηγορική τους ταυτότητα.

Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Πώς εκδίδονται οι βεβαιώσεις

Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Δείτε τα έντυπα:

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More