TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Perseverance: Το πρώτο βίντεο από την προσεδάφιση ‑ Ο ήχος του ανέμου στον Αρη

Τρεις ημέρες μετά την άφιξη του Perseverance στον Άρη, η NASA δημοσίευσε το βράδυ της Δευτέρας (22/2) το πολυαναμενόμενο βίντεο της προσεδάφισης στον κόκκινο πλανήτη.

Το πρώτο βίντεο συγκεντρώνει εικόνες από διαφορετικές κάμερες στην ιπτάμενη πλατφόρμα και στο ίδιο το ρομπότ, δυστυχώς όμως δεν περιλαμβάνει ήχο όπως αναμενόταν, καθώς το μικρόφωνο δεν προβλέπονταν να λειτούργησει στις αντίξοες συνθήκες της καθόδου.

Στο βίντεο της καθόδου, η κάμερα της πλατφόρμας που κοιτούσε προς τα πάνω καταγράφει το άνοιγμα του αλεξίπτωτου με φόντο τον σκούρο αρειανό ουρανό, και το βίντεο συνεχίζει με εικόνα από την κάμερα που κοιτούσε προς τα κάτω στο κοκκινωπό ερημικό τοπίο. Τα τελευταία δευτερόλεπτα, οι πυραυλοκινητήρες που κρατούσαν την πλατφόρμα μετέωρη σε ύψος 20 μέτρων σηκώνουν κύματα λεπτόκοκκης σκόνης.

Όταν το Perseverance βρισκόταν πια στο έδαφος το μικρόφωνο ενεργοποιήθηκε και ηχογράφησε τον ήχο του αρειανού ανέμου και τον ηλεκτρονικό βόμβο του ρομπότ.

Επόμενη επιχείρηση θα είναι ο εντοπισμός κατάλληλης θέσης για την δοκιμαστική πτήση του Ingenuity, ενός μικρού ελικοφόρου drone που θα επιχειρήσει την πρώτη ελεγχόμενη πτήση εκτός της Γης –εφόσον στεφθεί με επιτυχία, το πείραμα θα ανοίξει το δρόμο για την εξερεύνηση του Άρη από αέρος.

Το κύριο σκέλος της αποστολής αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη. Το Perseverance προσεδαφίστηκε σε μια επίπεδη έκταση περίπου δύο χιλιόμετρα από το δέλτα ενός αρχαίου ποταμού που εξέβαλε μέσα στη λεκάνη του κρατήρα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More