TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Σχοινάς: Έως το τέλος καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στην ΕΕ

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απόλυτα μέσα στους στόχους του εμβολιαστικού της προγράμματος και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του γενικού πληθυσμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον αυτό επιτευχθεί, σημαίνει ότι έως το τέλος καλοκαιριού στην ΕΕ θα έχει υλοποιηθεί ο στόχος του τείχους ανοσίας, που σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις έχει ως προϋπόθεση τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού.

Στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον δήμαρχο Σερρών, Αλέξανδρο Χρυσάφη, ο κ. Σχοινάς τόνισε: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ποτέ κανένας δεν αγόρασε τόσα πολλά εμβόλια από τόσες πολλές εταιρίες για τόσο πολλούς ανθρώπους».

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις που διατυπώνονται ως προς τη διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος απάντησε πως «είναι επόμενο σε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αυτής της εμβέλειας να υπάρχουν κάποιες αρρυθμίες» και συνέχισε: «Κυρίως στην αρχή του και κυρίως από μια από τις τέσσερις εταιρίες που έχουμε εγκρίνει τα εμβόλια τους, η οποία ξαφνικά ανακάλυψε ότι δεν μπόρεσε να συνδυάσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ με την ικανότητα της να παράγει τα εμβόλια».

«Αυτή η κατάσταση εξομαλύνεται με μια σειρά από μέτρα που πήραμε. Είμαστε απόλυτα μέσα στους στόχους του εμβολιαστικού προγράμματος, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα έχουμε 300.000.000 δόσεις που θα έχουν ήδη διατεθεί στα οποία προστίθενται τα ήδη 60.000.000 που διατίθενται μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα είμαστε σε θέση μέχρι το τέλoς του καλοκαιριού, ίσως και λίγο νωρίτερα, να εμβολιάσουμε το 70% του γενικού πληθυσμού των Ευρωπαίων και πριν το καλοκαίρι όλους τους ηλικιωμένους. Αρα ο θόρυβος είναι θόρυβος, αλλά η ουσία είναι ότι το ευρωπαϊκό εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει και θα κριθεί στην τελική ανάπτυξη του όχι στην αρχική», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας που μίλησε και για λάθη, επισήμανε: «Στη Γερμανία, που ετοιμάζονται για εκλογές τον Σεπτέμβριο, οι πολιτικοί έχουν κάποιες τάσεις να συνδέουν τις πολιτικές και εκλογικές τους επιδιώξεις με την κατάσταση στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά στο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, σημείωσε: «Ήταν μια ιδέα που στην αρχή της δεν είχε πάρα πολλούς φίλους αλλά μέσα σε δυο μήνες καταφέραμε να την κάνουμε από μια ιδέα πρόταση και περιμένουμε σύντομα από πρόταση να γίνει απόφαση. Θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα και ελπίζουμε πριν το καλοκαίρι να έχουμε τη συμφωνία των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έτσι ώστε να μην χαθεί αυτό το ευρωπαϊκό καλοκαίρι».

Η Κομισιόν απειλεί να αποκλείσει τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca

Την ίδια ώρα, με αποκλεισμό των εξαγωγών του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca απείλησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αν η Ένωση δεν λάβει πρώτα τις παραδόσεις της.

«Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στην AstraZeneca: σεβαστείτε το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», πρόσθεσε η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, απευθύνοντας μια σαφή προειδοποίηση, και υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα των παραδόσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ενεργοποιήσει διαδικασία που προβλέπεται από το συμβόλαιο για την επίλυση της διένεξης με την AstraZeneca της οποίας οι παραδόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι σαφώς κατώτερες των αριθμών που προβλέπονταν αρχικά.

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων που έχει συνάψει η ΕΕ. Κάθε πλευρά έχει τη δυνατότητα να αποστείλει επιστολή στην άλλη πλευρά για να την καλέσει να συμμετάσχει σε διαδικασία επίλυσης της διένεξης, η οποία γίνεται 20 ημέρες αργότερα ανάμεσα στα εκτελεστικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εταιρείας.

Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει το δεύτερο τρίμηνο 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19, πολύ λιγότερες από τις 180 εκατομμύρια για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο συμβόλαιο που υπέγραψε με την ΕΕ.

πηγη

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More