TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Έναρξη για τη Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καλαμάτας

Μορφή λαμβάνει η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καλαμάτας, καθώς με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, ορίστηκε σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 προσωρινή Διοίκηση, η οποία πλέον αναλαμβάνει την υλοποίηση των επόμενων βημάτων για την Δ.Ε.Κ.ΚΑ.

Το προσωρινό Δ.Σ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος

Αντιπρόεδρος: Κώστας Αθανασόπουλος, Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ

Γεν. Γραμματέας: Παύλος Κλάδης, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης

Ταμίας: Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Δ. Καλαμάτας

Μέλη: Αναστασίος Σκοπετέας, Πρόεδρος ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε., Αναστάσιος Αγγελής, Πρόεδρος Κ.Α.Κ. Α.Ε. και Ηλίας Γυφτέας Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης

Στην Εξελεγκτική Επιτροπή ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης, Σαράντος Μαρινάκης και Γιώργος Φάβας, ο Πρόεδρος της Κ.Ε. Φάρις Παντελής Δρούγας και ο δ/σ Γιάννης Δούβας.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Δήμαρχος, σε τοποθέτησή του, ανέφερε: «Έχοντας τρέξει μια μεγάλη διαδικασία, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να εκκινήσει η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καλαμάτας. Οι γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, αποκτήθηκε νομική υπόσταση και σήμερα ορίζουμε την προσωρινή Διοίκηση προκειμένου να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα.

Η ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας αποτέλεσε για τη Δημοτική Αρχή ένα στοίχημα, καθώς είναι επιβεβλημένη για μία πόλη και ένα Δήμο που έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ιδρυτικά μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας είναι Δήμος Καλαμάτας, η ΔΕΥΑ  Καλαμάτας, η Κτηματική Καλαμάτας  – ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε., ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου, η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας. Και είμαστε στην αρχή, όσον αφορά τα μέλη και προφανώς στόχος είναι να ακολουθήσει εφόσον κάποιος το επιθυμεί εγγραφή μελών – φορέων.

Η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καλαμάτας (Δ.Ε.Κ.ΚΑ.) είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού, και ως στόχο έχει την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, της αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας και της προαγωγής της ενεργειακής αειφορίας, της παραγωγής, αποθήκευσης, ιδιοκατανάλωσης, διανομής και προμήθειας ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Είμαστε βέβαιοι ότι η «Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καλαμάτας» θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο και θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε σε μία σειρά από τομείς. Ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιοποίηση τομέων που θα πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια και ως συμπλήρωμα της συμμετοχής μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή, στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα beacon, στη συνεργασία με το ΚΑΠΕ αλλά και της συμμετοχής μας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Επίσης μέσω της Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας Καλαμάτας, μεταξύ άλλων θα διεκδικηθούν πόροι για το Δήμο μέσω επενδυτικών δανείων από το Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που έχει προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ και αφορά δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων & υποδομών. Επίσης μέσω του 1ου Άξονα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σίγουρα η ενημέρωση για τις δράσεις είναι σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε με το ΚΑΠΕ μία κοινή εκδήλωση ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της περιοχής.

Συνεχίζουμε δυναμικά, υλοποιώντας το σχέδιο και το πρόγραμμα που έχουμε για το Δήμο, επενδύοντας στους τομείς που δημιουργούν ισχυρές βάσεις για την υποστήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής της Καλαμάτας».

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More