TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Το φάρμακο ίσως κρύβεται στο δηλητήριο ενός φιδιού

Είναι δυνατόν το δηλητήριο ενός τεράστιου φιδιού από την Βραζιλία να «κρύβει» το φάρμακο για τον κορονοϊό; Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ως προς αυτό το σενάριο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο επιστημονικό περιοδικό Molecules διαπίστωσε ότι το δηλητήριο που παράγεται από το βραζιλιάνικο μεγάλο φίδι του είδους Jararacussu (Τζαραρακούσου) ανέστειλε την ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα πιθήκων κατά 75%, σημειώνουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Το jararacussu, που ανήκει στην οικογένεια των οχιών και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στη χώρα, μήκους δυο μέτρων, ζει στο παράκτιο Ατλαντικό Δάσος ενώ συναντάται επίσης σε χώρες όπως τη Βολιβία, την Παραγουάη και την Αργεντινή.

Βραζιλιάνοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο μόριο του δηλητηρίου του, ανέστειλε την αναπαραγωγή του κορονοϊού σε κύτταρα πιθήκων και ίσως αποτελεί ένα πιθανό πρώτο βήμα προς ένα φάρμακο για την καταπολέμηση του ιού που προκαλεί την COVID-19.

«Ήμασταν σε θέση να δείξουμε ότι αυτό το δηλητήριο φιδιού ήταν σε θέση να αναστείλει μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη από τον ιό», δήλωσε ο Ράφαελ Γκουίντο, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και επικεφαλής της μελέτης. «Είναι το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι πολύ μεγάλη», συνέχισε.

Ο επιστήμονας πρόσθεσε, ωστόσο με νόημα, ότι «δεν το ανακοινώνουμε επισήμως, γιατί φοβόμαστε ότι οι άνθρωποι θα κυνηγήσουν το συγκεκριμένο φίδι σε όλη τη Βραζιλία, νομίζοντας ότι θα σώσει τον εαυτό τους και την οικογένειά τους από τον ιό».

«Δεν είναι το ίδιο το δηλητήριο που θα θεραπεύσει τον κορονοϊό. Αυτό που χρησιμοποιούμε είναι απλώς ένα μικρό μέρος του δηλητηρίου», επισημαίνει με την σειρά του ο Τζιουσέπε Πουόρτο, ερπετολόγος που διευθύνει τη βιολογική συλλογή του Ινστιτούτου Butantan στο Σάο Πάολο.

Φίδι και η προέλευση του κορονοϊού;

Αν πάντως επιβεβαιωθεί η θεωρία για το δηλητήριο του βραζιλιάνικου φιδιού, ίσως να έχει νόημα να συνδεθεί με μια από τις πρώτες εικασίες των επιστημόνων αναφορικά με την προέλευση του κορονοϊου.

Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν πέρσι την θεωρία ότι η πηγή της Covid-19 είναι η κατανάλωση κόμπρας, πολύ συνηθισμένο έδεσμα την κινέζικη κουζίνα ή άλλου φιδιού που είχε μολυνθεί από νυχτερίδα και μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο.

Και καθώς μια πρόσφατη γενετική ανάλυση υποδηλώνει ότι ο συγκεκριμένος ιός μοιάζει με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες και φίδια, οι ερευνητές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι ο νέος κορονοϊός είναι ένας συνδυασμένος, μεταλλαγμένος ιός νυχτερίδας και φιδιού.

ΠΗΓΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More