LIFE IN THE CITY TOP NEWS

Ειδική προβολή την Τρίτη 21/12 του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας την Ημέρα Μικρού Μήκους

21 Δεκεμβρίου, Γιορτή Ταινιών Μικρού Μήκους τη Μικρότερη μέρα του χρόνου

Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου που είναι η συντομότερη ημέρα του έτους. Δηλαδή τη μέρα που οι ώρες του ηλιακού φωτός, μεταξύ ανατολής και δύσης, είναι λιγότερες από οποιαδήποτε άλλη μέρα στο ημερολόγιο.

 

Γι’ αυτόν τον λόγο, σε όλο τον κόσμο, το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι μια αφορμή για τον εορτασμό των ταινιών μικρού μήκους, με προβολές στον κινηματογράφο, εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Η εκδήλωση The Shortest Day (Le jour le plus Court) ξεκίνησε στη Γαλλία το 2011 και έκτοτε έχει γίνει μια παγκόσμια ετήσια παράδοση.

Για το λόγο αυτό ονομάζεται ΗΜΕΡΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Το Μηνιαίο Διεθνές Φεστιβάλ  Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, (Kalamata Monthly International Short Documentary Film Festival) ή αλλιώς “Καλαματα ShortDocs”, γιορτάζει με μια ειδική εκδήλωση.

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου θα προβληθεί ένα μέρος των Ελληνικών ντοκιμαντέρ μικρού μήκους τα οποία υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό για το Μήνα Δεκέμβριο.

Όπως γίνεται κάθε μήνα, οι θεατές που θα τα παρακολουθήσουν, καλούνται να ψηφίσουν γι’ αυτά που θα προκριθούν στο ετήσιο πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, τον Οκτώβριο του 2022 και θα είναι υποψήφια για τα δυο μεγάλα βραβεία κοινού (Ελληνικού και Διεθνούς Ντοκιμαντέρ).

Οι διεθνείς παραγωγές καθώς και οι Ελληνικές που θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα προβληθούν όπως πάντα το πρώτο Σάββατο του επόμενου μήνα (9 Ιανουαρίου 2022) και οι ψήφοι των θεατών, θα συνυπολογιστούν.

 

Η προβολή και η ψηφοφορία των επτά ταινιών, συνολικής διάρκειας δύο ωρών και δέκα λεπτών, θα γίνει σε ειδική προβολή που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στους δύο χώρους του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Αίθουσα προβολών και Cafe), Μπενάκη 11, τηρουμένων των κανόνων και αποστάσεων που επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας  στις 7:00 μ.μ.

 

Ταινίες που συμμετέχουν:

Watch Your Step: Vatchemanis (Watch Your Step: Βατσιμάνης)

Directed by: George Lampros

A short documentary film about the special and unknown to most people profession of Vatchemanis.

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάμπρος

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το ιδιαίτερο και άγνωστο στους περισσότερους επάγγελμα του Βατσιμάνη.

 

Διάρκεια: 25:32

And while they were growing, I felt like I was shrinking (Και ενώ μεγάλωναν, ένιωθα σαν να συρρικνώνομαι)

Directed by: Eleftheria Panousi

A diary-like narration that follows the process of caring for, and growing seeds, triggers correlations on body, gender, fear and stereotypes that manifest as insecurities and existential quests.

 

Σκηνοθεσία: Ελευθερία Πανούση

Μια αφήγηση που μοιάζει με ημερολόγιο που ακολουθεί τη διαδικασία της φροντίδας και της καλλιέργειας σπόρων, πυροδοτεί συσχετισμούς για το σώμα, το φύλο, τον φόβο και στερεότυπα που εκδηλώνονται ως ανασφάλειες και υπαρξιακές αναζητήσεις.

 

00:08:34

 

Carols (Κάλαντα)

Directed by: Jenny Tsiropoulou

Nikos does not get to experience human contact, nor the joy of saving lives. He studied medicine but went on to become a forensic medical examiner.  The cadavers he examines whisper their stories. As he grows older and his kids grow up, his fear of death weighs heavier.  It’s a rainy New Year’s Eve, and the morgue is full. Nikos is hopeful. Will the children stop by to sing carols and loosen death’s grip?

 

Σκηνοθεσία: Τζένη Τσιροπούλου

Ο Νίκος δεν έχει τη χαρά της σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής, δεν έχει τη χαρά της επαφής. Σπούδασε ιατρική αλλά επέλεξε να γίνει ιατροδικαστής.   Συνομιλεί με τους νεκρούς που εξετάζει και του αφηγούνται τις ιστορίες τους. Το άγχος θανάτου που κουβαλά βαραίνει όλο και περισσότερο όσο εκείνος μεγαλώνει, όσο τα παιδιά του μεγαλώνουν.   Παραμονή Πρωτοχρονιάς, έξω βρέχει και τα κρεβάτια στο νεκροτομείο είναι γεμάτα. Ο Νίκος αγωνιά. Θα έρθουν τα παιδιά να του πουν τα κάλαντα για να μαλακώσει ο θάνατος;

 

Διάρκεια: 17:30

 

 

 

A story in 14 words (Μία ιστορία με 14 λέξεις)

Directed by: Eirini Steirou

In this hybrid first person account, a Greek islander opens up to his filmmaker granddaughter about his violent coming-of-age as a refugee, warrior and political prisoner in North Africa during WWII.  An experimental representation of personal war memory that combines home movie and archival footage.

 

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Στείρου

Μία προσωπική μαρτυρία βίαιης ενηλικίωσης ενός νησιώτη πρόσφυγα του ΄Β Παγκοσμίου Πολεμου, δοσμένη μέσα από τα μάτια της κινηματογραφίστριας εγγονής του. Ο Νικόλαος Πλάκας επιβίωσε από ένα ναυάγιο, από τα χαρακώματα  των μαχών της Βόρειας Αφρικής και από τις πολιτικές φυλακίσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (τα «σύρματα») της ερήμου, πριν να επιστρέψει για πάντα στον γενέθλιο τόπο του, την Ικαρία.

 

Διάρκεια: 11:50

Rea (Ρέα)

Directed by: Aristarchos Zisimatos

Αthens 2020 Rea and Aris share an apartment and spend the days of total lockdown, together.

 

Σκηνοθεσία: Αρίσταρχος Ζησιμάτος

Αθήνα 2020 H Ρέα και ο Άρης μοιράζονται ένα διαμέρισμα και περνούν μαζί τις μέρες του καθολικού Lockdown

 

Διάρκεια: 10:59

 

A Little Story (Μια μικρή Ιστορία)

Directed by: Nikos Theodosiou

A chance meeting, seventy years later, of Roviros Manthoulis with Euripides, a comrade in EPON during the years of German occupation, brings to light a “little” story. The tragic end of a group of young people who sought to continue the fight in Athens while the fierce battles between the Democratic and the Government army were raging in the mountains.

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδοσίου

Μια τυχαία συνάντηση, εβδομήντα χρόνια μετά, του Ροβήρου Μανθούλη με τον Ευριπίδη, ένα συναγωνιστή στην ΕΠΟΝ τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, φέρνει στο φως μια «μικρή» ιστορία. Την τραγική κατάληξη μιας ομάδας νέων που επεδίωξαν να συνεχίσουν  τον αγώνα στην Αθήνα ενώ στα βουνά μαίνονταν οι σκληρές μάχες ανάμεσα στο Δημοκρατικό και τον Κυβερνητικό στρατό.

 

Διάρκεια: 28:57

 

SKG + Drag = BFE?

Directed by: Eleftherios Hajianastasioo

The documentary focuses on 4 artists, Kharma Queen, Amelie Tea, Aurora Paola Morado and Dr. Oglie Boss, who describe what it is like to be a Drag Queen-King in the second largest city in Greece. The video consists of interviews and scenes from the performances of our Drag artists, as well as shots of our city. Finally, it focuses on the problems they face, but also on how much release it is for them to express themselves through drag.

 

Σκηνοθεσία: Ελευθέριος Χατζηαναστασίου

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει πάνω σε 4 καλλιτέχνες, την Kharma Queen, την Amelie Tea, την Aurora Paola Morado και τον Dr. Oglie Boss, οι οποίοι περιγράφουν το πως είναι να είσαι Drag Queen-King στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Το βίντεο αποτελείται από συνεντεύξεις και σκηνές από τις παραστάσεις των Drag καλλιτεχνών μας, όπως κι επίσης με πλάνα της πόλης μας. Τέλος, εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και στο πόσο μεγάλη απελευθέρωση είναι γι’ αυτούς να εκφράζονται μέσα από το drag.

 

Διάρκεια: 26:19

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More