TOP NEWS ΣΙΝΕΜΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο – “Οπτικές της Σαρδηνίας” στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Οκτώ ταινίες μικρού μήκους φέρνει στους λάτρεις του Ιταλικού Κινηματογράφου το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ την Παρασκευή 20 Μαΐου, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο AIAL. Οι ταινίες είναι από την επιτροπή του ομώνυμου βραβείου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Visioni Italiane σε διοργάνωση της Ταινιοθήκης της Μπολόνια.

Πρόκειται για μια δράση της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών με σκοπό την προώθηση του Ιταλικού Κινηματογράφου. Την περιοδεία με ζωντανές προβολές μέσα από το Δίκτυο Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας συντονίζει το AIAL, από κοινού με την διαδικτυακή προβολή του αφιερώματος από την πλατφόρμα Shift72,  σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο AIAL .
Oι προβολές φιλοξενούνται στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας αυτή την Παρασκευή 20 Μαΐου και ώρα 9 μ.μ. Η συνολική διάρκεια θα είναι 2 ώρες, ενώ οι ταινίες θα προβληθούν σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.
ΟΙ ΟΚΤΩ ΤΑΙΝΙΕΣ
 L’ultima Habanera | Η τελευταία Αβανέρα
Κάρλο Κοσταντίνο Λικέρι, 2021 – 18′
Κάλιαρι, 7 Μαΐου 1945. Στο παρασκήνιο ενός ραδιοφωνικού σταθμού, ο εκφωνητής Τσίτσιο ζητάει από την ηθοποιό Μπρούνα να τον παντρευτεί. Η Μπρούνα απορρίπτει την πρόταση γάμου γιατί είναι ερωτευμένη με κάποιον αμερικανό στρατιώτη που βρίσκεται στην πόλη. Εξαιτίας των αντιφατικών αισθημάτων τους, η Μπρούνα και ο Τσίτσιο φτάνουν στα άκρα κατά την διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, μέχρι που ξαφνικά φτάνει η μεγάλη είδηση: ο πόλεμος τελείωσε. Μια ξεχωριστή μέρα που ο ηλικιωμένος πια Τσίτσιο ξαναζεί όταν η αγαπημένη Μπρούνα θα κάνει ξανά την εμφάνισή της σε μια οπτασία μπροστά στη θάλασσα.
Il Pasquino | Το Πασκουίνο
Αλεσάντρα Ατζόρι, Μιλένα Τιπάλντο, 2020 – 3′
 «Ιλ Πασκουίνο» ήταν διάσημο σατιρικό περιοδικό, και με αφορμή την προέλευση του ονόματός του, παρουσιάζεται η ιστορία του καθώς η ιστορία μερικών συγγραφέων με καταγωγή από τη Σαρδηνία που ανέλαβαν τη διεύθυνσή του. Δημιουργήθηκαν οι σελίδες ενός φανταστικού περιοδικού που η βιβλιοδεσία του έγινε με την επιμέλεια των Ψεύτικων Λαθραίων Βιβλίων, με την χρήση ανακυκλωμένο χαρτιού διαφόρων μεγεθών. Η ταινία χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές, από το stop motion μέχρι τα κινούμενα σχέδια για να ζωντανέψει το αρχείο του περιοδικού και το φωτογραφικό υλικό. Η οπτασία συνοδεύεται από μια φωνή που μιμείται τους εκφωνητές του μεσοπολέμου και διηγείται με ομοιοκαταληξίες την ιστορία του αγώνα του περιοδικού ενάντια στην εξουσία.
L’uomo del mercato| Ο άνθρωπος της αγοράςΠάολα Τσιρέντου, 2020 – 20′
Ο Μάριο μαζεύει καφάσια από την λαχαναγορά, τα δένει με σχοινί στους ώμους του, διανύει πεζή πολλά χιλιόμετρα και τα πουλάει για ψίχουλα. Στον Γολγοθά της κουραστικής και καθημερινής δουλειάς του, ο Μάριο βλέπει στα όνειρά του ότι κάποιος είναι έτοιμος να τον βοηθήσει. Παρά τις απειλές του γείτονα και χάρη στην γενναιοδωρία του τοπικού μαφιόζου, ίσως θα βρει τρόπο να αλλάξει την ζωή του.
Un piano perfetto | Ένα τέλειο πλάνο
Ρομπέρτο Ακέντζα, 2020 – 18′
 Δυο φτωχοδιάβολοι που δεν έχουν κάτω απ’ τον ήλιο μοίρα προσπαθούν να ληστέψουν ένα καφενείο προκειμένου να αλλάξουν προς το καλύτερο την ζωή τους. Όλα όμως πάνε στραβά, με εξαίρεση την κωμική ζωντάνια της ταινίας που της προσδίδει ρυθμό και νεύρο με πολλές αναφορές στο είδος των heistmovie.
Di notte c’erano le stelle | Τη νύχτα υπήρχαν αστέρια
Νάκεντ Πάντα, 2019 – 12′
Ανήκει στο είδος του climate fiction. Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα μακρινό μέλλον, όπου η Γη είναι φοβερά μολυσμένη και ο ουρανός μονίμως συννεφιασμένος. Ο εβδομηντάχρονος Μπρούνο και ο εγγονός του Λορέντσο διευθύνουν μια μικρή φάρμα, λόγω της πολύμηνης ξηρασίας όμως δεν έχουν νερό. Μπροστά στα γεγονότα η αντίδρασή τους είναι πολύ διαφορετική: αφενός η απώλεια εμπιστοσύνης και η απαισιοδοξία που χαρακτηρίζει την σημερινή κοινωνία, που συμβολίζεται από τον παππού, και αφετέρου το όνειρο, η αισιοδοξία και ο πόθος για αυτό που δεν φαίνεται πάντα εκ πρώτης όψεως, που παραπέμπουν στον Λορέντσο, σύμβολο των πρωτοπόρων.
Marina, Marina! | Μαρίνα, Μαρίνα!
Σέρτζιο Σκάβο, 2020 – 20′
Μέσα σε μια μόνο μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, δυο νέα παιδιά που πάνε στην ίδια τάξη ερωτεύονται, τσακώνονται και τραγουδούν μαντινάδες.
Margherita | Η Μαργκερίτα
Αλίτσε Μούρτζια, 2020 – 22′
Η Μαργκερίτα είναι 16 χρονών και παραθερίζει στην Σαρδηνία μαζί με την γιαγιά της. Είναι τρελά ερωτευμένη με το Νικόλα, τον ναυαγοσώστη, και έχει μεγάλη δίψα να δοκιμάσει καινούρια πράγματα. Η Μαργκερίτα κάνει έρωτα για την πρώτη φορά στη ζωή της μαζί του, όμως αυτό που έζησε δεν έχει καμιά σχέση με τα όσα της είχαν πει οι φίλες της, είχε δει στις ταινίες ή ακόμα και στις τσόντες: δεν αισθάνθηκε τίποτα το ιδιαίτερο, δεν νιώθει διαφορετική. Τι να κάνει για να μάθει να απολαμβάνει επιτέλους τον έρωτα; Ίσως τελικά δεν θα της αρέσει ποτέ
Il volo di Aquilino | Η πτήση του Ακουιλίνο
Ντάβιντε Μέλις, 2020 – 8′
Η γνωριμία του ηλικιωμένου πια Ακουιλίνο Κάννας – διανοουμένου, συγγραφέα, αρθρογράφου και διάσημου ποιητή του Κάλιαρι – με ένα φλαμίνγκο που προσγειώθηκε στην βεράντα του, γίνεται αφορμή για ένα συγκινητικό διάλογο του ποιητή με το πτηνό στην γλώσσα της Σαρδηνίας, την γλώσσα του ποιητή και την γλώσσα που ο κόσμος έχει συνηθίσει να ακούει από τότε που επέλεξε να ζήσει στο Μολεντάρτζους.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More