TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου για το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

Εμμέσως πλην σαφώς τα αντιπλημμυρικά στο Μορέα.

Παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας που καταψήφισε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που παραδίδει την «αντιπλημμυρική προστασία» της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής έως τον Άγιο Φλώρο στο Μορέα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην χθεσινή συνεδρίασή του με τις ψήφους της Ν.Δ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είπε ναι και στην παράδοση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο.

Με ύμνους στο καλό μελετητικό γραφείο που συνέταξε τη μελέτη και στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ που με απευθείας ανάθεση δίνουν επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον Μορέα που του έχουν παραχωρήσει την εθνική οδό Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Καλαμάτα-Ριζόμυλος- Πύλο-Μεθώνη, δια της αναβολής, των επιτροπών και των επιπλέον όρων μανουβράρουν για να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στη Καλαμάτα, από αυτές τις επιλογές.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, πως μπορεί να σκοτώνονται η πρώην και η νυν περιφερειακή αρχή για τα διαδικαστικά, τα δευτερεύοντα και τα διαχειριστικά, όμως στο κύριο στη παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο κρίσιμων υποδομών που αφορούν ακόμα και στη προστασία της ζωής και του βιός των πλατειών λαϊκών στρωμάτων ομονοούν.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Είναι πρόκληση!

  • Εσείς που κάνατε τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης χωρίς να έχουν γίνει οριοθετήσεις των ρεμάτων, χωρίς να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές.
  • Εσείς που από το 2002 δεν κάνατε ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή από την Αλλαγή έως την Καλαμάτα.
  • Που δεν κάνατε καμία βελτίωση στο εσωτερικό δίκτυο των ομβρίων στη Καλαμάτα.

Είναι πρόκληση να μας λέτε σήμερα ότι νοιάζεστε για την προστασία της ζωής και του βιός των κατοίκων και γι αυτό δίνετε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αυτούς που ευθύνονται για τις πλημμύρες το 2016, για να μας σώσουν!

Εσείς που είστε στελέχη όλων των αστικών κομμάτων που κυβέρνησαν την χώρα, που είχαν την ευθύνη δεκαετίες τώρα της Διοίκησης του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας, που κάποιοι έχετε θητεία 20και 30 χρόνια και νιώθετε και περήφανοι.

Εσείς που εγκρίνατε τις ΜΠΕ για τον αυτοκινητόδρομο, χωρίς να έχει προηγηθεί συνολική μελέτη διαχείρισης των πλημμυρικών απορροών.

Εσείς που παραδώσατε τον αυτοκινητόδρομο χωρίς αντιπλημμυρικά έργα στον καπιταλιστή που τώρα θα μας σώσει, που πληρώνουν τα πλατειά λαϊκά στρώματα πανάκριβα διόδια και πανωπροίκιαγια να έχει ο σωτήρας εγγυημένη κερδοφορία, συμφωνείτε να δοθεί στο σωτήρα με απευθείας ανάθεση το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώνεται επί ΝΔ, ένα έργο που έπρεπε να είχε προηγηθεί του αυτοκινητόδρομου ή να είχε γίνει παράλληλα.

Είναι η ίδια λογική που διέπει και τα έργα αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης. Τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού που η πολιτική που πιστεύετε και υλοποιείτε τα βάζει στη λογική του κόστους-οφέλους, γι’αυτό και δεν μπαίνουν σε προτεραιότητα, δεν είναι επιλέξιμα. Καμιά πρόβλεψη, καμιά πρόληψη. Μόνο αποκατάσταση μετά από τις καταστροφές που έρχονται αναπόφευκτα όχι γιατί είναι «ακραία» τα φαινόμενα όπως κάθε φορά τα αποκαλείτε, αλλά ακριβώς γιατί κατασκευάστηκαν χωρίς να έχουν γίνει ολοκληρωμένες μελέτες.

Και μάλιστα αναθέτετε την αποκατάσταση σε αυτούς που ευθύνονται στους ίδιους πουκατασκεύασαν τα έργα που δημιουργούν τα προβλήματα!

Βεβαίως η κύρια ευθύνη είναι στις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. που σχεδιάζουν, μελετούν, κατασκευάζουν, συντηρούν και λειτουργούν τέτοια έργα υποδομών στη λογική κόστους-οφέλους για να εξυπηρετείται η καπιταλιστική κερδοφορία και όχι να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες, αλλά και εσείς δεν είσαστε άμοιροι των ευθυνών αφού συμφωνείτε, στηρίζετε και υλοποιείτε αυτή τη πολιτική.

Τώρα μας λέτε χωρίς μελέτη, χωρίς αντίστοιχα έργα στο βουνό, που συχνά καίγεται, όλα τα ρέματα ανατολικά και δυτικά του Νέδοντα, θα οδηγούνται με μεγάλη ταχύτητα στη θάλασσα περνώντας μέσα από το κέντρο της πόλης!

Χωρίς αντιδιαβρωτικά έργα στα καμένα, χωρίς μικρά φράγματα συγκράτησης των νερών, χωρίς εκβάθυνση και διαπλάτυνση του Νέδοντα, στο τμήμα του πριν το κέντρο της πόλης της Καλαμάτας.

Εμείς λέμε πριν επιλεγεί το όποιο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, πρέπει να γίνει οριοθέτηση των ρεμάτων, βεβαίως και του Νέδοντα. Να γίνει άνοιγμα, καθάρισμα, διαπλάτυνση, φυσική ροή κ.α. έργα που σύμφωνα με επιστημονική τεκμηρίωση πρέπει να προηγούνται του τεράστιου οχετού 30m που σχεδιάζετε στο κέντρο της πόλης.

Απαιτούνται μικρά φράγματα συγκράτησης των νερών που θα λειτουργούν και σαν έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, έργα άρδευσης για τις αγροτικές καλλιέργειες που υποφέρουν, για το πράσινο της πόλης, έργα αντιπυρικής προστασίας κλπ.

Τέτοια έργα πρέπει να σχεδιαστούν, μελετηθούν και κατασκευαστούν με βάση μελέτες από κρατικό φορέα, να δούμε για το αν χρειάζεται που και πόσο διαπλάτυνση και εκβάθυνση του Νέδοντα μέσα στη πόλη.

Εμείς μέσα από μια τέτοια λογική προσεγγίζουμε τα μεγάλα έργα, τα έργα υποδομών, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης και όχι στη λογική του κόστους οφέλους, στη λογική εξυπηρέτησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Γι αυτό και είναι πάντα επίκαιρη η θέση μας, τα δημόσια έργα υποδομών να κατασκευάζονται από Ενιαίο Δημόσιο Κρατικό Φορέα που θα κατέχει τα υλικά και τα μηχανήματα, θα κατανείμει σχεδιασμένα το πλούσιο και έμπειρο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα, σε όλες τις φάσεις του έργου (μελέτη-κατασκευή-συντήρηση-λειτουργία). Μόνο τότε θα έχουμε φθηνά ποιοτικά και ασφαλή έργα για το λαό με σεβασμό στο περιβάλλον, και χωρίς διόδια, ή άλλα χαράτσια.

Προϋπόθεση γι αυτό είναι να αλλάξει χέρια η εξουσία!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More