TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Μπρίντεϊ Γκράινερ: Η Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 9 ετών στη Ρωσία

Δικαστήριο της Ρωσίας καταδίκασε τελικά σε ποινή 9 ετών την Μπρίντεϊ Γκράινερ, η οποία είναι Αμερικανίδα σταρ στο μπάσκετ και πρωταθλήτρια του WNBA. Συγκεκριμένα, οι ρωσικές αρχές την είχαν συλλάβει στις 17 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Μόσχας, γιατί βρήκαν λάδι κάνναβης στις αποσκευές της, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως διπλωματικό χαρτί από την Ρωσία, ενάντια στις αμερικανικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να ανταλλάξουν τον καταδικασθέντα διακινητή όπλων, Βίκτορ Μπουτ, του οποίου η ζωή βοήθησε να εμπνεύσει την ταινία του Χόλιγουντ «Lord of War» του 2005, με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ με την μπασκετμπολίστρια.

Ρώσοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία. Υποστηρίζουν ότι η Γκράινερ -γνωστή ως «BG» στους οπαδούς του μπάσκετ- παραβίασε τους νόμους της χώρας και θα πρέπει να κριθεί αναλόγως. Σε ενδεχόμενη συμφωνία έχει αντιδράσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, η 31χρονη σούπερ σταρ του WNBA στην απολογία της μίλησε για λάθος. «Έκανα ένα ειλικρινές λάθος και ελπίζω με την απόφασή σας να μην τελειώσει η ζωή μου εδώ», είπε ο Γκράινερ στο δικαστήριο πριν ξεσπάσει σε κλάματα.

Καταδίκη από Μπάιντεν, NBA και WNBA

Ο πολιτικός και όχι μόνο κόσμος στις ΗΠΑ καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας, με τον Λευκό Οίκο να δημοσιεύει την δήλωση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σημείωσε το εξής:

«Σήμερα, η Αμερικανίδα πολίτης, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, έλαβε ποινή φυλάκισης που είναι ακόμη μια υπενθύμιση αυτού που γνώριζε ήδη ο κόσμος: η Ρωσία αδίκως κρατά την Μπρίτνεϊ. Είναι απαράδεκτο και καλώ τη Ρωσία να την απελευθερώσει αμέσως, για να είναι με τη σύζυγό της, τους αγαπημένους της, τους φίλους και τους συμπαίκτες της».

Επίσης, η καταδίκη της Γκράινερ έφερε και αντίδραση από τους κομισάριους του NBA και του WNBA, όπου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

«Η σημερινή ετυμηγορία και η καταδίκη είναι αδικαιολόγητη και ατυχής, αλλά όχι απροσδόκητη και η Μπρίτνεϊ Γκράινερ παραμένει άδικα υπό κράτηση. Η δέσμευση του WNBA και του NBA για την ασφαλή επιστροφή της δεν έχει αμφιταλαντευτεί και ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος αυτής της διαδικασίας του να φέρουμε την BG σπίτι στις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφουν οι κομισάριοι του WNBA, Κάθι Ένγκελμπερτ, και του NBA, Άνταμ Σίλβερ.

ΠΗΓΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More