LIFE IN THE CITY TOP NEWS

”Χρειάζονται χίλιες φωνές για να πουν μια ιστορία” : Παρουσίαση του βιβλίου στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ

Το βιβλίο του με τίτλο «Χρειάζονται χίλιες φωνές για να πουν μια ιστορία», μια συγκλονιστική βιωματική εμπειρία που θα αγγίξει βαθιά κάθε άνθρωπο, θα παρουσιάσει ο Τόνι Αγκαστινιώτης στο νέο χώρο του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Κουτσομητοπούλου 6), σήμερα Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 7:30 μ.μ.

Την εκδήλωση θα ανοίξει, με μια ολιγόλεπτη εισαγωγή, ο συγγραφέας/αρθρογράφος Σωτήρης Βλάχος, πολιτικός ακτιβιστής, ενώ ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Μαραβάς θα αναλύσει τα πολιτικά συμπεράσματα.

Της βιβλιοπαρουσίασης, θα προηγηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ του κ. Αγκαστινιώτη,«Φωνή Αίματος – Αναζητώντας τη Σελτέν»,το οποίο καταγράφει τα εγκλήματα σε βάρος αμάχων Τουρκοκυπρίων στη Μαράθα, το Σανδαλάρι, την Αλόα και την Τόχνη, στις 14 Αυγούστου του 1974, μέσα από μαρτυρίες των επιζώντων της σφαγής. Εγκλήματα που έμειναν καλά κρυμμένα κάτω από το χαλί της ιστορίας για 30 χρόνια, γιατί δεν εξυπηρετούσαν το επίσημο αφήγημα της Δεξιάς.

Κι αν το ντοκιμαντέρ θεωρήθηκε ένα γερό χαστούκι κατά του κυπριακού σωβινισμού, το βιβλίο αποτελεί μια δυνατή γροθιά στο στομάχι του, καθώς καταπιάνεται με τα γεγονότα του εγκλήματος, μέσα και από προσωπικές μαρτυρίες επιζώντων. Αναφέρεται στο περιπετειώδες οδοιπορικό δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, αλλά και στην αντιμετώπιση του δημιουργού του.Για πρώτη φορά δημοσιεύονται αποσπάσματα του στρατιωτικού Σχεδίου Ήφαιστος, που καταδεικνύουν την πρόθεση τής τότε χουντικής στρατιωτικής ηγεσίας να προβεί σε τέτοιου είδους εκκαθαρίσεις.Επίσης, μέσα από συνεντεύξεις με τους πολιτικούς ηγέτες της εποχής -ΡαούφΝτενκτάς και Γλαύκο Κληρίδη – γίνονται φανερές οι ιστορικά επικρατούσες πολιτικές λογικές που οδήγησαν και το Κυπριακό στο τραγικό σημείο που βρίσκεται σήμερα.Το β’ μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει επιλογή άρθρων του συγγραφέα που δημοσιεύτηκαν στο διάστημα 2006- 2008 στην εφημερίδα «Αφρίκα», και αναφέρονται σε καίρια ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και τις δύο κοινότητες.

«Χρειάζονται χίλιες φωνές για να πουν μια ιστορία»

Εκδόσεις:Σοσιαλιστική Έκφραση, εκφραστικό όργανο της Αριστερής Πτέρυγας (Κύπρος)

Ημ. Έκδοσης: 23/06/2022

Σελίδες: 387

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More