TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2023

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος το τελευταίο δίμηνο και πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας, βρίσκεται σε συνεργασία και συνεννόηση με τον Γεν. Δ/ντη ΔΑΟκ. Μητρόπουλο και τους Δ/ντες ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων, σχετικά με την προετοιμασία του προγράμματος δακοπροστασίας τρέχοντος έτους. Ειδικότερα η κάθε διεύθυνση έχει καταγράψει τις ανάγκες της για την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και τις βελτιώσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την απρόσκοπτη και επιτυχή εξέλιξή του.

Στα πλαίσια αυτά ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, με την προϊσταμένη της Δ/νσης Προστασίας & Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ κ. Μαυρίδου, παρουσία και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου. Συζητήθηκε το θέμα των φυτοπροστατευτικών ουσιών δακοκτονίας, η κατανομή τους καθώς και η χρήση των κατάλληλων εγκεκριμένων δραστικών ουσιών σε κάθε ψεκασμό και τέλος ο αριθμός των απαιτούμενων ψεκασμών. Θετικά αντιμετωπίστηκε από τα στελέχη του υπουργείου το ζήτημα που αφορά κυρίως τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ως προς τη χρήση των κατάλληλων ουσιών ανά ψεκασμό και ακολούθως υποδείχθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να επιτευχθούν οι αντίστοιχες βελτιώσεις στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος.

Με δεδομένο ότι ήδη έχει γίνει, από πλευράς υπουργείου, η κατανομή των φυτοπροστατευτικών ουσιών για το 2023, η οποία δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες, σήμερα Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των διευθυντών και ανακοινώθηκε η συγκρότηση επιτροπής από στελέχη όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων με συντονιστή τον Δ/ντη ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλο. Το έργο της επιτροπής είναι η σύνταξη τεκμηριωμένου πορίσματος, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα σχετικού ερευνητικού προγράμματος για την παρακολούθηση και διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα. Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το πρόγραμμα δακοκτονίας περιόδου 2020 – 2021 και περιλάμβανε και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επιπλέον, έργο της επιτροπήςείναικαι η αξιοποίηση του επιτυχημένου πιλοτικού προγράμματος, που υλοποιήθηκε το 2022, παρακολούθησης και ελέγχου της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών. Με το πρόγραμμα αυτό δοκιμάστηκε η λειτουργία των συσκευών (gps, ροόμετρα), οι οποίοι τοποθετήθηκαν στους γεωργικούς ελκυστήρες που υλοποιούν ψεκασμούς,καταγράφονταςτην κίνησή τους σε κάθε αγρόκτημα αλλά και την  ποσότητα του φυτοπροστατευτικού που καταναλώθηκε. Ταυτόχρονα όλα αυτά τα στοιχεία καταγράφονται και μεταφέρονται, μέσω κατάλληλου λογισμικού, στον αρμόδιο υπάλληλο, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσιών ελέγχου της ορθής εφαρμογής του προγράμματος. Επίσης για το πιλοτικόπρόγραμμα η επιτροπή θα εκτιμήσει,σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,το συνολικόκόστος που απαιτείται για την πλήρη κάλυψη στο σύνολο της Περιφέρειας.

Τέλος, το ανωτέρω πόρισμα θα είναι έτοιμο εντός δεκαημέρου και θα κατατεθεί από τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More