LIFE IN THE CITY TOP NEWS

Έρχεται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας

27-30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 30 Ιανουαρίου του 2023 στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»σε διοργάνωσητουΚέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τουΔήμου Καλαμάτας. Τοπρόγραμμα περιλαμβάνει ολοήμερες προβολές δεκάδων ελληνικών και διεθνών παραγωγών, εργαστήρια, σεμινάρια και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με σκοπό να παραμένει ψηλά το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών της Καλαμάτας για το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος. Άλλωστε, αυτό επιτάσσει η μακρά παράδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Παράλληλα, οι φίλοι του είδους απ’ όλη την Ελλάδα μπορούν να παρακολουθήσουν ψηφιακά τις ταινίες στο kalamatashortdocs.com όπου θα είναι διαθέσιμες όλες οι ταινίες του φεστιβάλ καθώς και το ειδικό πρόγραμμα για σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για πρόσβαση από απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Οι ταινίες προβάλλονται υποτιτλισμένες στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα, με πρόβλεψη ειδικών υποτίτλων ακουστικής περιγραφής για άτομα με προβλήματα ακοής στα Ελληνικά

Συνόψεις και trailers των ταινιών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

 

Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει το ελληνικό κοινό ακόμα πιο κοντά σε αυτό το κινηματογραφικό είδος που ονομάζεται ντοκιμαντέρ και να του γνωρίσει όλους τους τρόπους έκφρασής του, ενώ παράλληλα, μέσα από τη διαρκή συμμετοχή των θεατών στη διαδικασία αξιολόγησης, να τους ωθήσει σε μια βαθύτερη ανάγνωση του τρόπου έκφρασης και επικοινωνίας των δημιουργών.

Τόσο το θέμα όσο και η καλλιτεχνική προσέγγιση των ταινιών που επιλέγονται να παρουσιαστούν στους θεατές δεν έχουν ξεκάθαρα όρια. Ξεκινώντας από το πειραματικό και φλερτάροντας με το video-art, καταλήγουν στο κλασικό αφηγηματικό το ερευνητικό και το εθνολογικό ντοκιμαντέρ. Τα θέματα για το περιβάλλον, την ισότητα, τη διάκριση των φύλων, την ιστορία, την πολιτική, την κοινωνία και τις τέχνες, συνταξιδεύουν με στόχο να διευρύνουν την οπτική των θεατών.
Από τις συνολικά 90 ταινίες που απαρτίζουν το πρόγραμμα,οι 68 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες. Η συμμετοχή των Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών στο φεστιβάλ είναι επίσης μεγάλη. Με 40 ταινίες, οι Έλληνες δημιουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ουσιαστικά τόσο με το κοινό όσο και με τους διεθνής συμμετέχοντες δημιουργούς και προσκεκλημένους, προβάλλοντας τη δουλειά τους, ανταλλάσσοντας απόψεις και δημιουργώντας προϋποθέσεις δικτύωσης και δημιουργικών συνεργειών.

Ανάμεσα στις ταινίες βρίσκονται και 6 ντοκιμαντέρ μαθητών και επαγγελματιών σκηνοθετών, με θέμα την εισβολή της Κύπρου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, την Κυριακή 29 Ιανουαρίουστις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία του Θέμου Δημητρίου (Πολιτικού Μηχανικού, Μέλους του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης Προσφύγων) που θα προλογίσει και θα μιλήσει σχετικά με το θέμα. Παρόντες θα είναι και οι σκηνοθέτες και μέλη της παραγωγής των ταινιών «38 Days», «UnmatchedSocks»και «Argyro’sWeddingDress» – ταινίες του αφιερώματος.

To Φεστιβάλ στηρίζει τους νέους δημιουργούς δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και να διακριθούν μέσα από τα τρία ειδικά βραβεία που απονέμει. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών με μεγάλο μέρος αυτών να είναι σπουδαστικές ή μαθητικές παραγωγές.

 

“Πρωταγωνιστικός” ο ρόλος της εκπαίδευσης

στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

 

Ιδιαίτερη μέριμνα για τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών έχει δοθεί στο σχεδιασμό για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας από την Οργανωτική Επιτροπή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο «Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία» με εισηγήτρια την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη, που απευθύνεται τόσο σε καθηγητές όσοκαι στο γενικό κοινό. Το τεχνικό κομμάτι του σεμιναρίου έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών GSC Γιώργος Φρέντζος και ο καλλιτεχνικόςδιευθυντής του φεστιβάλ Κυριάκος Λιαράκος.

 

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης ειδικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε μαθητέςσχολείων καθώς και ένα πρακτικό σεμινάριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ από μαθητές. Εξάλλου, προτεραιότητα του φεστιβάλ είναι να φέρει το νεανικό κοινό σε επαφή με τοντοκιμαντέρ δίνοντας του το έναυσμα, και να ασχοληθεί ενεργά και δημιουργικά με δικέςτου παραγωγές.

Τα σεμινάρια και οι δράσεις στα σχολεία συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Τα βραβεία

Θα απονεμηθούν δύο κύρια Βραβεία Κοινού για το Καλύτερο Ελληνικό και το Καλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ, καθώς και Βραβείο Σκηνοθεσίας από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών,Βραβείο Πρώτης Ταινίας Σκηνοθέτη από την Ένωση Ελλήνων Ντοκιμαντεριστών, Βραβείο Φωτογραφίας από την Ένωση Ελλήνων ΚινηματογραφιστώνGSC, Βραβεία για το Καλύτερο Ελληνικό και το Καλύτερο Διεθνές Σπουδαστικό Ντοκιμαντέρ, καθώς και Βραβεία Μοντάζ και Ήχου από το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.

 

—————————————————————————————————————————

Το Φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 με ένα πρωτοποριακό, για τα Ελληνικά δεδομένα, τρόπο επιλογής ταινιών.

Κάθε μήνα συγκεντρώνει τις ταινίες που υποβάλλονται και επιλέγονται σε πρώτη φάση από επιτροπή κινηματογραφιστών, και τις παρουσιάζει στο κοινό σε δημόσια ελεύθερη προβολή. Η επιτροπή που επιλέγει τις ταινίες στην πρώτη φάση, απαρτίζεται από σκηνοθέτες, παραγωγούς, συνεργάτες του φεστιβάλ αλλά και φοιτητές από τις σχολές κινηματογράφου της Ελλάδας.

Οι ταινίες βαθμολογούνται από τους θεατές και οι κορυφαίες σε βαθμολογία, προκρίνονται στο ετήσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία είκοσι προβολές στους χώρους του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, αποδεικνύοντας την αγάπη των θεατών της πόλης και την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων πολιτιστικών δράσεων στην περιφέρεια.

Το φεστιβάλ κατά την διάρκεια όλου του χρόνου δέχεται υποβολές ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, διάρκειας έως 30 λεπτών.Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται, δωρεάν για Ελληνες και Κύπριους δημιουργούς, μέσω της πλατφόρμας filmfreeway, και καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί να συνεχίσουν να υποβάλουν τις ταινίες τους για το επόμενο έτος.

 

Όλο το πρόγραμμα και οι δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό.

 

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Καλαμάτας

 

www.kalamatashortdocs.com

FB: KalamataShortDocFestival

Instagram: kalamatashortdocs

Event

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More