LIFE IN THE CITY TOP NEWS

Σε φεστιβαλικό κλίμα η Καλαμάτα 27-30 Ιανουαρίου ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ μ.μ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Την Έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας διακήρυξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Κυριάκος Λιαράκος, σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη το πρωί, προσκαλώντας το καλαματιανό κοινό να μπει στο φεστιβαλικό κλίμα.

Το φεστιβάλ, που ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου σε συνδιοργάνωση του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με το Δήμο Καλαμάτας, έρχεται για 4 ημέρες στην πόλη μας με 91 ταινίες, 68 πανελλήνιες πρεμιέρες, 40 ελληνικές ταινίες από νέους αλλά και από πιο έμπειρους δημιουργούς, αλλά και 30 πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο καιonlineγια τους φίλους μας σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την σελίδα του φεστιβάλ www.kalamatashortdocs.com, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν επίσης να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για το Βραβείο Κοινού. Μέσα από την ιστοσελίδα, το κοινό μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες και για τις ταινίες του προγράμματος (ημέρα/ώρα προβολής, περιλήψεις, τρέιλερ, στοιχεία σκηνοθέτη κλπ).

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 9 μ.μ. την Παρασκευή, όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Νίκου Θεοδοσίου «Είχες Δίκιο, ρε», παρουσία του σκηνοθέτη. Πρόκειται για μια ταινία για τον Ροβήρο Μανθούλη, η οποία είναι αρκετά συγκινητική δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος ντοκιμαντερίστας. Θα παρουσιαστούν επίσης αποσπάσματα από ένα πρότζεκτ για το Μικρασιατικό το οποίο υλοποιεί το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ από πέρυσι. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο αργότερα μέσα στη χρονιά.

Γνωστοποιώντας την ιστορία αλλά και τη διαδικασία πίσω από το νεοσύστατο φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ανέφερε πως «γεννήθηκε μέσα από το γνωστό σε όλους μας πλέον, μετά από 9 χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Υπήρξε η ανάγκη, κάποια στιγμή να προσθέσουμε στο πρόγραμμα του φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες, εντέλει, αποδείχθηκε ότι ήταν πολλές. Ο κύριος Λιαράκος τόνισε πως το φεστιβάλ που θα παρακολουθήσουμε τις επόμενες ημέρες «είναι το πρώτο, και θα έλεγα το μοναδικό, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, καθώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα άλλο ανάλογο φεστιβάλ», επισημαίνοντας την  ιδιαίτερη πρωτοτυπία του για τα δεδομένα της Ελλάδας: «Το φεστιβάλ λειτουργεί σε μηνιαία βάση. Δηλαδή, δεχόμαστε υποβολές από τους σκηνοθέτες κάθε μήνα και τις προβάλουμε στο χώρο προβολών του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με το κοινό να επιλέγει τις ταινίες οι οποίες εντέλει θα συμπεριληφθούν στο ετήσιο πρόγραμμα. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, το ξεκινήσαμε ίσως λίγο πειραματικά και εντέλει πέτυχε: Ο κόσμος έρχεται 2-3 φορές του μήνα, βλέπει τις ταινίες, γνωρίζει το είδος του ντοκιμαντέρ από κοντά και συμμετέχει, φυσικά, και στη διαδικασία της επιλογής των ταινιών – είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, λίγο περισσότερο δημοκρατικοί».

Η καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ, Αντωνία Πτερνέα, κάλεσε το κοινό της Καλαμάτας να έρθει στις αίθουσες, να απολαύσει τις ταινίες αλλά και να γνωρίσει Ελληνες και ξένους δημιουργούς: «Θα έχουμε περίπου 20 καλεσμένους οι οποίοι θα βρίσκονται στην αίθουσα κατά την προβολή της ταινίας τους και θα μπορεί ο κόσμος να μιλήσει μαζί τους και να τους θέσει ερωτήσεις, κάτι που θεωρούμε πολύ πολύτιμο».

Καλεσμένοι του φεστιβάλ, στην πόλη της Καλαμάτας θα βρεθούν επίσης τα μέλη των επιτροπών για τα βραβεία που θα απονείμει το φεστιβάλ, πέρα από τα δύο βραβεία Κοινού τα οποία δίνονται από το κοινό το οποίο ψηφίζει στις αίθουσες αλλά και διαδικτυακά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυρία Πτερνέα στο αφιέρωμα στην Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 4:45 μ.μ. «Το αφιέρωμα αποτελείται από έξι ντοκιμαντέρ επαγγελματιών σκηνοθετών, τα δύο μαθητικά, τα οποία μιλάνε για την εισβολή στην Κύπρο, με διαφορετικές εκδοχές ίσως και από διαφορετικό μετερίζι το καθένα. Μετά την προβολή τους, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες των ταινιών «38 Ημέρες», «Το Νυφικό της Αργυρώς – Τρεις αναγνώσεις» και «Κάλτσες Παράταιρες», και θα ακολουθήσει διαδικτυακή ομιλία από το Θέμο Δημητρίου, πολιτικό μηχανικό και μέλος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Μετανάστευσης Κύπρου».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο αποτελεί πρωταρχική μέριμνα στο σχεδιασμό όλων των διοργανώσεων του Κέντρου. Οι προβολές για τα σχολείαθα πραγματοποιηθούν τα πρωινά της Παρασκευής και της Δευτέρας, ενώ για τους μικρούς μαθητές θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα σεμινάριο για να μάθουν πώς φτιάχνει κανείς το δικό του ντοκιμαντέρ. Δεν παρέλειψε επίσης, να προσκαλέσει τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους και να έρθουν την Κυριακή το πρωί από τις 10:30 μέχρι τη 1 το μεσημέρι, όπου το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ειδικά επιλεγμένες ταινίες για όλη την οικογένεια.

«Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται κι ένα άλλο μεγάλο σεμινάριο. Φιλοξενούμε την κα Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικό και πρωτεργάτρια των ομάδων προφορικής ιστορίας», ανέφερε ο κ. Λιαράκος. Το σεμινάριο αυτό θα διαρκέσει τρεις ημέρες (Σάββατο 28 – Δευτέρα 10/1) και απευθύνεται κυρίως σε καθηγητές, Το ενδιαφέρον μάλιστα για την παρακολούθησή του ήταν τόσο μεγάλο που από την αρχή σχεδόν καλύφθηκαν οι διαθέσιμες θέσεις. «Στο σεμινάριο εντάσσεται κι ένα τεχνικό κομμάτι, που θα παραδοθεί από τον πρόεδρο της Ενωσης Κινηματογραφιστών Ελλάδας, Γιώργο Φρέντζο, που θα δείξει στους συμμετέχοντες τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να καταγράψουμε την προφορική ιστορία. Δηλαδή να καταγράψουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, πολλές φορές μεγάλους σε ηλικία που έχουν πάρα πολλά πράγματα να πουν, πρώτον για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τους ιστορικούς τους μέλλοντος και δεύτερον για να μπορέσουν να δημιουργηθούν μέσα από αυτές τις ιστορίες κάποια πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ».

Παράλληλα, από την κα Πτερνέα τονίστηκε επίσης ότι όλες οι ταινίες του φεστιβάλ, αλλά και ό,τι άλλο προβάλλεται, φέρουν ειδικούς υπότιτλους για Κ/κωφούς και Βαρύκοους,
«μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ήδη από πέρυσι από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με σκοπό να διευρύνουμε την προσβασιμότητα στις διοργανώσεις μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μας». Σημειώνεται ότι το Αμφιθέατρο Θεόδ. Αγγελόπουλος στο Εργατικό είναι προσβάσιμο για άτομα με αμαξίδιο.

Κλείνοντας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής διαπιστώνοντας ότι «η Καλαμάτα είναι μια πόλη με ιδιαίτερη αγάπη στο ντοκιμαντέρ, κι αυτό οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια που έχει κάνει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου τα τελευταία εννέα χρόνια. Αυτό που θέλουμε όμως να κάνουμε είναι να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουμε στην πόλη ένα φεστιβαλικό κλίμα. Η γιορτή αυτή δεν είναι μόνο για βραδινή έξοδο! Οι ταινίες είναι διάσπαρτες στο πρόγραμμα που ξεκινάει καθημερινά από τις 10:30 π.μ. Δεν υπάρχουν καλές ή κακές ταινίες σε καλές ή κακές ώρες. Θα δείτε τις υποψήφιες για βραβείο ταινίες μοιρασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κάθε μέρα, μετά τις  5 το απόγευμα, έχουμε φροντίσει να έχουμε και τους καλεσμένους μας σκηνοθέτες/δημιουργούς. Πρέπει ο κόσμος, λοιπόν, να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό: Να μπει σ’ αυτό το φεστιβαλικό κλίμα και να μπει στην αίθουσα κι άλλες ώρες!».

Το Βραβείο Κοινού, που θα απονεμηθεί κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης τη Δευτέρα στις 9 μ.μ., έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς, χρόνια συνεργάτης του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, για τον οποίο το Κέντρο προγραμματίζει την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. το βράδυ αφιέρωμα, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.

 

 

 

ΔΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας – Δήμος Καλαμάτας

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3  ΕΡΤ Καλαμάτας

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η επιτροπή πρώτης αξιολόγησης των ταινιών αποτελείται από τα μέλη του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας αλλά και φοιτητές από τις κινηματογραφικές σχολές της Ελλάδας. Η επιτροπή είδε και αξιολόγησε πάνω από 430 ταινίες μικρού μήκους απ’ όλο τον κόσμο και έκανε την επιλογή των ταινιών που πέρασαν στις εκάστοτε επιτροπές για την τελική αξιολόγηση. Αυτή η πρακτική προσβλέπει τόσο στη συμπερίληψη των νέων δημιουργών όσο και στην εκπαίδευσή τους μέσα από την προβολή και κριτική ταινιών.

 

Τα βραβεία της διοργάνωσης:

Στην τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στις 30/1 στις 21:00 θα δοθούν10 βραβεία από κριτικές επιτροπές αλλά και το κοινό για τις καλύτερες ελληνικές, κυπριακέςκαι διεθνείς ταινίες.

 

Αναλυτικά τα βραβεία και οι υποψηφιότητες:

 

Αρχικά θα απονεμηθούν δύο κύρια Βραβεία Κοινού για το Καλύτερο Ελληνικό και το Καλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ όπου συμμετέχουν 89 ταινίες του προγράμματος που θα ψηφίσει το κοινό στις αίθουσες καθώς και διαδικτυακά. Το βραβείο κοινού έχει φιλοτεχνήσει ο διεθνούς φήμης γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς,

 

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας θα απονείμει η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, μετην επιτροπή να αποτελείταιαπό τους σκηνοθέτες Βουβούλα Σκούρα, Λένα Βουδούρη και Λουκά Παλαιοκρασά.

 

Οι υποψήφιοι σκηνοθέτες:

 

______________________

 

Το Βραβείο Πρώτης Ταινίας Σκηνοθέτη θα απονείμει η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με την επιτροπή αποτελούμενη από τους σκηνοθέτες Άννα Αντωνοπούλου, Στάθη Γαλαζούλα και Διονυσία Κοπανά.

 

Οι υποψήφιες ταινίες:

 

Το βραβείο διεύθυνσης φωτογραφίας θα δοθείαπό την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών GSC, με μέλη της επιτροπής τους κινηματογραφιστές ΓιώργοΦρέντζο, Διονύση Ευθυμιόπουλο καιΣτέλιο Αποστολόπουλο.

 

Οι υποψήφιοι κινηματογραφιστές:

 

To Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει αναλάβει τα βραβεία για το Καλύτερο Ελληνικό/Κυπριακό Σπουδαστικό Ντοκιμαντέρ και Διεθνές Σπουδαστικό Ντοκιμαντέρ, καθώς και τα Βραβεία Μοντάζ και Ήχου. Η επιτροπή αποτελείται από τους ακαδημαϊκούς Ιάκωβο Παναγόπουλο, Απόστολο Λουφόπουλο και Κωνσταντίνο Τιληγάδη.

 

Οι υποψηφιότητες της Καλύτερης Ελληνικού / Κυπριακού Σπουδαστικού Ντοκιμαντέρ:

 

 

Οι υποψηφιότητες για το Καλύτερο Διεθνές Σπουδαστικό Ντοκιμαντέρ:

 

Οι υποψηφιότητες για το Βραβείο Μοντάζ:

 

Οι υποψηφιότητες για το Βραβείο Ηχητικής Επένδυσης:

 

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς κα ειδικά σε μαθητές, έχοντας και το βραβείο Καλύτερου Μαθητικού Ντοκιμαντέρ που θα δοθείαπό μια επιτροπή καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών. Η επιτροπή αποτελείται από τους: ΓιάννηΜαργαρίτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Αγάπιο Οικονομίδη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Δ.Ε. Μεσσηνίας και τους εκπαιδευτικούς Δημήτρη Σαρρή και Βασιλική Χρυσανθακοπούλου.

 

Οι υποψηφιότητες:

 

Στην τελετή λήξης στις 30/1 στις 21:00 θα παρευρεθούν μέλη από τις κριτικές επιτροπές όπου και θα απονείμουν τα αντίστοιχα βραβεία.

 

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More