TOP NEWS ΣΙΝΕΜΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αφιέρωμα στην Κύπρο από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μ.μ. Καλαμάτας

Με αφιέρωμα στην Κύπρο και την Εισβολή συνεχίζει τις προβολές του αυτό το Σαββατοκύριακο το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας με 6 ταινίες. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος», με αποκορύφωμα τη συζήτηση για την Κύπρο που θα διεξαχθεί στις 18:45 την Κυριακή.

Στην συζήτηση θα πάρουν μέρος ο σκηνοθέτης της ταινίας «38 Ημέρες», Σπύρος Βλαχάκης καθώς και εκπρόσωποι του Γυμνασίου Αγλατζιάς που μαζί με 18 μαθητές έφτιαξαν τις ταινίες «Κάλτσες Αταίριαστες» και το «Νυφικό της Αργυρώς». Επίσης θα συνδεθεί διαδικτυακά και ο Θέμος Δημητρίου, πολιτικός μηχανικός και μέλος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης Κύπρου.

Οι ταινίες του αφιερώματος:

  • Κίνητρο (Motive) του Στέλιου Δημητρίου 28/1 12:15 

Το “MOTIVE”, διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, της οποίας ο προσωπικός χώρος οριοθετείται από μη τυπικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με εκείνα που θα προτιμούσε η πλειοψηφία των ανθρώπων. Η ζωτικότητα της πρωταγωνίστριας εξαρτάται από τη διατήρηση των καθημερινών συνηθειών, καθηκόντων και ευθυνών απέναντι σε αυτά για τα οποία νοιάζεται περισσότερο. Παρατηρούμε την τάση της να διατηρηθεί συνδεδεμένη με αυτό που αντιπροσωπεύει καλύτερα το «Εγώ» της.

  • Διχασμένοι ακόμα του Αντώνη Πουλιάση 28/1 16:40

Τον Φεβρουάριο του 2020, τα σημεία διέλευσης που επιτρέπουν την επαφή μεταξύ των χωρισμένων κοινοτήτων της Κύπρου, έκλεισαν για πρώτη φορά, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το άνοιγμα τους. Ο λόγος που δόθηκε ήταν η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας covid-19. Το κλείσιμο διέλυσε τις σχέσεις και επηρέασε βαθιά τις ζωές των ανθρώπων, οι οποίες έχουν οικοδομηθεί πέρα από το χάσμα. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.

  • Τα Φαντάσματα των Βαρωσίων της Ανζελίκ Κουρούνης 28/1 17:07

Ιούλιος 1974. Η Τουρκία εισβάλλει στη Βόρεια Κύπρο ως απάντηση στο εθνικιστικό πραξικόπημα που είχε προσπαθήσει να προσαρτήσει το νησί στην Ελλάδα. Οι 44.000 κάτοικοι των Βαρωσίων τράπηκαν σε φυγή από τον τουρκικό στρατό που πλησίαζε. Από τότε η κατεστραμμένη και λεηλατημένη πόλη, περικυκλωμένη με συρματοπλέγματα, έγινε πόλη-φάντασμα. 47 χρόνια αργότερα η πρόσβαση παρέχεται ξανά στην απαγορευμένη πόλη. Για πρώτη φορά επιτρέπεται να το επισκεφτούν πρώην κάτοικοι, Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, αλλά μόνο ως τουρίστες.

  • Το νυφικό της Αργυρώς – Τρεις αναγνώσεις του Γυμνασίου Αγλαντζιάς 29/1 16:45

Πώς η προσωπική εμπειρία παύει να είναι ατομική υπόθεση και γίνεται κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία; Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Ιστορία αλληλεπιδρά με την Τέχνη και πώς μια προσωπική ιστορία, αυτή της Αργυρώς από την Περιστερονοπηγή Αμμοχώστου, έγινε πηγή έμπνευσης για έναν ποιητή, δύο εικαστικούς και μία ομάδα παραγωγής ντοκιμαντέρ που αποτελείται από μαθητές.

  • Ρίζες του Ιωάννη Παναγή 29/1 17:15

Η ταινία με τίτλο «Ρίζες» προσεγγίζει την καθημερινότητα της γιαγιάς Γιαννούλας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει το πορτραίτο ενός ιδιαίτερου δεσμού μεταξύ της ίδιας και δύο λεμονόδεντρων που βρίσκονται στην αυλή του προσφυγικού σπιτιού της. Ένας δεσμός που τη συνδέει με το αγαπημένο της χωριό, τον Καραβά, το οποίο στερείται εδώ και 48 χρόνια λόγω της Τουρκικής εισβολής την 20ή Ιουλίου 1974 και που συνεχώς φέρνει στη θύμησή της μνήμες και βιώματα από το παρελθόν.

  • 38 μέρες του Σπύρου Βλαχάκη 29/1 17:18 – Παρουσία Σκηνοθέτη

Το «38 μέρες» είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αναπαράγει αληθινές οδυνηρές εμπειρίες μέσα από τα μάτια του Φίλιππου, ενός αιχμάλωτου πολέμου. Οι ιστορίες είναι γεγονότα που αφηγούνται αυτόπτες μάρτυρες ζωής σε πλαίσιο ημερολογίου/συνέντευξης. Ο Φίλιππος περιγράφει τη δική του δοκιμασία ως 17χρονος στρατιώτης που πολέμησε, ήταν αιχμάλωτος πολέμου και πρόσφυγας πολέμου. Τα συναισθήματα του άγχους και του πόνου στην αιχμαλωσία ήταν ο λόγος που ο Φίλιππος έγινε ένας παθιασμένος διάσημος γλύπτης. Οι ιστορικοί επιβεβαιώνουν την αλήθεια πίσω από αυτή την ιστορία που δεν έχει ειπωθεί ποτέ πριν.

  • Κάλτσες παράταιρες του Γυμνασίου Αγλαντζιάς 29/1 17:56 – Παρουσία εκπροσώπων

Η αληθινή ιστορία των παιδιών δύο αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Δύο παιδιά γνωρίζονται και γίνονται αχώριστοι φίλοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αρκετά χρόνια μετά και χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν, αποκαλύπτεται ότι πέρα από τη φιλία τούς συνδέει και κάτι άλλο που ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν και ούτε θα μπορούσαν να φανταστούν.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More