Ομιλητής ήταν ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης Μεσσηνίας – αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Βησσαρίωνος, στη γέννηση και στα παιδικά του χρόνια στο Πεταλίδι, στην μετέπειτα εγκαταβίωση του στη μονή της Δήμιοβας, στην διακονία του στη μονή και στην μετάβασή του στη Θεσσαλία, ακολουθώντας τον συμπατριώτη του Καλαματιανό, μακαριστό μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κυρό Ιεζεκιήλ (Στρούμπο) στην Καρδίτσα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην φιλανθρωπική του δράση και διακονία στην Καρδίτσα και στην Φθιώτιδα και ιδιαιτέρως στη μονή του Αγάθωνος, εκεί από όπου διέλαμψε ως φωστήρας.
Ο πρωτοσύγκελλος μετέφερε στους μαθητές αποσπάσματα από τη βιογραφία του Γέροντος Βησσαρίωνος, έτσι όπως γλαφυρά την αποτύπωσε ο μακαριστός ηγούμενος της Αγάθωνος Δαμασκηνός (Ζαχαράκης), ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τις συντονισμένες ενέργειες του μακαριστού μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρού Νικολάου (Πρωτοπαππά) και του νυν μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών για την αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος.
Κλείνοντας, προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου να μεταλαμπαδεύσουν την περηφάνια που νιώθουν ως συντοπίτες και πνευματικοί απόγονοι του Αγίου Γέροντος και να του μοιάσουν στην αρετή της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης. Είπε χαρακτηριστικά πως “ελεημοσύνη δεν είναι να δώσεις χρήματα στον άλλον, αλλά να δώσεις την ψυχή σου στον άλλον. Να τον κάνεις να νιώσει σημαντικός για εσένα. Να του δώσεις χαμόγελο από το χαμόγελό σου, χαρά από τη χαρά σου και φως από το φως σου.” Ευχήθηκε δε χαρακτηριστικά “ο όσιος Βησσαρίωνας να αναδειχθεί προπονητής της πνευματικής ομάδας μας και διαιτητής μας στον αγώνα με το «Κακό», σφυρίζοντας πάντα υπέρ μας τα πέναλτι και κατά του «Κακού» τα φάουλ”.
Στο τέλος, εκ μέρους του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, ο πατέρας Φίλιππος προσέφερε στον Σύλλογο των διδασκόντων των δύο σχολείων, μια εικόνα του Αγίου Βησσαρίωνος, ώστε να κοσμεί πλέον το γραφείο τους και από έναν αντίτυπο του άρτι εκδοθέντος βιβλίου της μητρόπολης Μεσσηνίας, με τίτλο “Μεσσηνιακό Αγιολόγιο”, στο οποίο εμπεριέχεται και η βιογραφία του Οσίου Βησσαρίωνος, ενώ σε όλους τους μαθητές έδωσε, ως ευλογία, από μια εικονίτσα του Οσίου.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες, προς τον μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον πατέρα Φίλιππο, της λυκειάρχου Δήμητρας Γρουσουζάκου και του προέδρου του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών Γιάννη Σκορδάκη.