Μέχρι το Πάσχα θα είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση, σε σχέση με αυτήν που παρουσιάζεται τώρα, στην περιοχή των χωριών της Αλαγονίας στον Ταΰγετο, ύστερα από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. Αυτό επεσήμανε ο Δήμαρχος, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019, επισημαίνοντας ότι «το βουνό είναι γερό, δεν επήλθε καταστροφή, κανένα χωριό δεν αποκλείσθηκε και ζημιές υπάρχουν, αλλά είναι αντιμετωπίσιμες», ενώ δεν υφίσταται κανένα ζήτημα για μετεγκατάσταση οικισμού ή σπιτιού.
ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΟΔΕΙΕΣ
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις «στην Αλαγονία καταστράφηκαν υποδομές, στο δυτικό τμήμα του Δήμου όμως καταστράφηκαν σοδειές», με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τους αγρότες στην περιοχή από τον Άγιο Φλώρο μέχρι τις Γουλιμίδες. Το τελευταίο γεγονός ευθέως συνέδεσε με την εγκατάλειψη των υποδομών του ΓΟΕΒ, ο οποίος διαθέτει «δίκτυο μεγαλούργημα», το οποίο όμως είναι «εγκαταλελειμμένο, ρημαγμένο, ακαθάριστο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Π. Νίκας.
ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Σε συνδυασμό με την εργολαβία έκτακτης παρέμβασης, ύψους 60.000 ευρώ, που είναι ενεργός στον Ταΰγετο, ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των υποδομών, επιδιώκοντας κρατική στήριξη ποσού 500.000 από την έκπτωση της εργολαβίας ασφαλτοστρώσεων με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, θα υποβάλει άμεσα αίτημα για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλης της περιφέρειάς του. Αυτό θα διευκολύνει τις εργασίες αποκατάστασης των υποδομών του ορεινού όγκου, καθώς και εκείνων στον πεδινό τομέα όπου τα χωράφια κατακλύστηκαν από νερά και οι αγρότες ζημιώθηκαν σε επαγγελματικές υποδομές και εξοπλισμό.
ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΟΙΚΙΕΣ
Επίσης, θα είναι χρήσιμο για την αποκατάσταση των ζημιών σε οικίες, για την οποία θα επιδιωχθεί να υπάρξει κρατική συνδρομή. Ο Π. Νίκας σημείωσε πως, σύμφωνα με όσα διεπίστωσαν οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ που έκαναν αυτοψία στην περιοχή Αλαγονίας ύστερα από αίτημα του Δήμου από 17/1/2019, οι κατοικίες που έχουν πρόβλημα είναι 7 (3 στην Πάνω Μεριά Αλαγονίας, 2 στο Μαχαλά και από μία σε Λαδά και όρια Αρτεμισίας – Λαδά) σε σύνολο περίπου 2.000 κτηρίων.
Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε ότι κλιμάκιο επιστημόνων της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) θα έλθει τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση των οικιών που παρουσιάζουν προβλήματα.
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ
Στη δημοτική οδοποιΐα υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις στο δρόμο Αρτεμισία – Πηγές – Αλαγονία – Νέδουσα. Πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε δομικές παρεμβάσεις και το δυσκολότερο πρόβλημα είναι η πρόσβαση προς το Μαχαλά, τον ιστορικό οικισμό της Αλαγονίας. Προβλήματα έχουν αναφυεί και από το Μαχαλά Αλαγονίας μέχρι τη Νέδουσα. Επίσης, ζημιές υφίστανται στο δρόμο Καρβέλι – Λαδά – Εθνική Οδός, μικροπροβλήματα στην είσοδο του Λαδά και μετά το Λαδά προς την Εθνική Οδό, τα οποία θα αποκαταστήσει αμέσως ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο δασικό δρόμο από Λαδά μέχρι Αρτεμισία και άλλα μικροπροβλήματα όσον αφορά στο αγροτικό δίκτυο.
Ο Δήμος Καλαμάτας έχει εγκατεστημένη εργολαβία ύψους 60.000 ευρώ «για τις ζημιές που μπορεί να αντιμετωπίσει τώρα, με αυτόν τον καιρό και ήδη αποκαθιστά ζημιές», όπως είπε ο Π. Νίκας. Επίσης, υπάρχει η εργολαβία προϋπ. 3 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν αποφάσεως του Υπουργού Αλέξανδρου Χαρίτση. Διαγωνισμός έχει γίνει, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος θα έχει υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό και από αρχές Μαρτίου θα εγκατασταθεί ο εργολάβος. Το έργο αυτό περιλαμβάνει ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις και έργα στα πρανή για τη διαχείριση των όμβριων. Επειδή έχουν προκύψει καταπτώσεις, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι με τεχνική έκθεση για το τι έχει συμβεί, ζήτησε χθες από το Υπουργείο Εσωτερικών το ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ, από τις εκπτώσεις του έργου των 3 εκατ. και έλαβε την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συνδρομή.
ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΟΜΟ
Για τον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε ο Π. Νίκας, τονίζοντας τα εξής ενώ επεδείκνυε σχετικές φωτογραφίες: «Ιδού αυτό το κομμάτι του εθνικού δρόμου που έπεσε. Κατασκευάστηκε το 2015 από την Περιφέρεια. Πάνω σ’ αυτό κάθεται ο Περιφερειάρχης και κάνει δηλώσεις. Πρέπει να εξηγήσει ο Περιφερειάρχης που το κατασκεύασε, τι έγινε, τι συνέβη. Δεν φταίει για όλα ο Θεός ούτε η φύση. Τι συνέβη; Σκεφτείτε να ήμαστε και στις Άλπεις ή σε καμιά πιο δύσκολη περιοχή», ενώ αναφέρθηκε και σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», όπου αναφέρεται πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο γεωλογικό, όσο κατασκευών. Ο Π. Νίκας προσέθεσε πως δεν ξέρει τι γίνεται με τα 3 εκατ. ευρώ, «που δόθηκαν για ανακατασκευές και βελτιώσεις του εθνικού δρόμου προς τη Σπάρτη – πρέπει να απαντήσει κάποιος – τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στην Περιφέρεια».
Τόνισε δε πως οι παρεμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας στη δημοτική οδοποιΐα (όπως π.χ. ο εικονιζόμενος τοίχος αντιστήριξης) άντεξαν.
ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Τέλος, ο Π. Νίκας ανέφερε πως η στήριξη της ανάπτυξης είναι θέμα της Περιφέρειας, γι’ αυτό και εφαρμόζονται «συγκεκριμένα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, προγράμματα τα οποία έχουν ξεδιπλωθεί στη Μάνη – και σωστά – με 12 εκατομμύρια ευρώ, στην ορεινή Γορτυνία, στην Κυνουρία». Δυστυχώς, δεν υπάρχει «ένα πρόγραμμα για αυτή την περιοχή (Αλαγονία), που – υποτίθεται – τόσο την αγαπάμε, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών. (…) Όταν μιλάμε, λοιπόν, για ανάπτυξη, μιλάμε για υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως. Και η Ευρώπη δίνει χρήματα γι’ αυτό. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε, τι προγραμματισμό κάνουμε».