Σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου 2019, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, πραγματοποιήθηκε τελετή για την 78η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας, παρουσία δεκάδων Βρετανών, απογόνων των μαχητών που έλαβαν μέρος στη Μάχη στις 28/29 Απριλίου 1941, καθώς και του Πρέσβη της Σερβίας Dušan Spasojević, του Ακολούθου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Πλοιάρχου Tim Ferns και του Επιτίμου Γενικού Προξένου της Νέας Ζηλανδίας Κωνσταντίνου Κοτσιλίνη.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν οι Συμμαχικές δυνάμεις, αποτελούμενες από Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και Έλληνες (από την Ελλάδα και την Κύπρο), Σέρβους και Εβραίους, κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν ορμητικά. Η μάχη αυτή δόθηκε στην Καλαμάτα και, με ιδιαίτερη ένταση, στην Παραλία.
«ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ»
Στην τελετή, που διενεργήθηκε στο μνημείο, το οποίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η Janet Parkin, Γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, η οποία ανέφερε τα εξής:
«Σας φέρνω χαιρετισμούς από την Aδελφότητα της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, της οποίας είναι η Γραμματέας. Ο Πρόεδρός μας κ. Φρανκ Γκιλ, ηλικίας 99 ετών, μου ζήτησε να σας μεταφέρω όλες τις πολύ θερμές του ευχές. Θα ήθελε να βρίσκεται εδώ, αλλά φοβάμαι ότι το ταξίδι είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτόν τώρα. Παρόλα αυτά, θα μας σκέφτεται σήμερα.
Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βρίσκομαι ακόμη μία φορά στην Καλαμάτα, σε αυτό το μνημείο, προκειμένου να τιμήσουμε όλοι μαζί την επέτειο της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, 78 χρόνια αργότερα. Αυτή τη χρονιά η αποστολή μας αποτελείται από 16 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν έρθει και στο παρελθόν. Η Καλαμάτα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τόπος και σημαίνει πολλά για μας. Ο πατέρας μου Έντουϊν Χόρλινγκτον, ο οποίος ίδρυσε την Αδελφότητα, θεωρούσε την Καλαμάτα δεύτερο σπίτι του. Πάντοτε αισθανόταν πολύ άνετα και σαν να ήταν στο σπίτι του. Και εμείς έτσι νιώθουμε.
Παρόλα αυτά, αυτή η χρονιά είναι λίγο διαφορετική και μάλλον πιο λυπητερή, διότι ο αγαπητός μας φίλος και ο άνθρωπός μας στην Καλαμάτα, ο Νίκος Ζερβής, δεν βρίσκεται μαζί μας σήμερα. Δυστυχώς, πέθανε το Μάρτιο. Είναι η πρώτη φορά που στα 25 χρόνια κατά τα οποία διοργανώνεται αυτή η ετήσια τελετή μνήμης, ο Νίκος δεν θα είναι παρών. Ο Νίκος ήταν σπουδαίος φίλος και υποστηρικτής της Αδελφότητας και θα μας λείψει πολύ. Προσωπικά, ιδιαίτερα θα μου λείψει ο Νίκος. Όλοι ωφεληθήκαμε και μάθαμε από τις μεγάλες ιστορικές του γνώσεις. Ήταν ένας άνθρωπος που ενδιαφερόταν πολύ για τους άλλους και ένας πραγματικός τζέντλεμαν με την ευρύτατη δυνατή έννοια. Οι λέξεις δεν μπορούν πράγματι να εκφράσουν τι σημαίνει για μας. Όλοι έχουμε ιδιαίτερα ιδιαίτερες αναμνήσεις από αυτόν. Είθε να αναπαυθείς εν ειρήνη, Νίκο!
Τώρα, θα ήθελα να καλωσορίσω τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, τον Πλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού Τιμ Φερνς, Ακόλουθο Άμυνας της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και επίσης τον Επίτιμο Πρόξενο της Νέας Ζηλανδίας κύριο Κωνσταντίνο Κοτσιλίνη. Η παρουσία σας εκτιμάται ιδιαιτέρως. Καλώς ήλθατε!
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολλούς μας φίλους στην βρετανική παροικία για την συνεχιζόμενη υποστήριξη και φιλία τους. Ευχαριστώ, επίσης, το προσωπικό του Δήμου Καλαμάτας.
Βρισκόμαστε εδώ για να θυμηθούμε την Ελληνική Εκστρατεία του 1941 και όλους αυτούς, οι οποίοι πολέμησαν, πέθαναν και επέζησαν. Δε θα ζητήσω συγγνώμη επειδή θα επισημάνω άλλη μία φορά, όπως κάνω κάθε χρόνο, ότι οι θυσίες τις οποίες έκαναν οι γονείς μας και οι παππούδες μας δεν πρέπει και είναι αναγκαίο να μην ξεχαστούν. Αυτό επιθυμούσε ο πατέρας μου και οι συνάδελφοί του: αυτή η Εκστρατεία να μην ξεχαστεί. Η ετήσια τελετή εξασφαλίζει ότι η μνήμη θα κρατηθεί ζωντανή. Ευχαριστώ το Δήμαρχο Καλαμάτας και το Δημοτικό Συμβούλιο για την συνεχή υποστήριξή τους και για την οργάνωση αυτής της σημαντικής ετήσιας πράξης μνήμης.
Σας ευχαριστώ».
«ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ»
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Παύλος Μπουζιάνης ανέφερε τα εξής:
«Κύριε εκπρόσωπε της Σερβίας,
Κύριε εκπρόσωπε της Μεγάλης Βρετανίας,
Κύριε εκπρόσωπε της Νέας Ζηλανδίας,
Έλληνες επίσημοι,
Εκπρόσωποι της Αδελφότητας των Απομάχων,
Αγαπητοί επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία,
Εκ μέρους του Δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, σας καλωσορίζω όλους στην Καλαμάτα με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης τιμής και μνήμης.
Τον Απρίλιο του 1941, δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί, Αυστραλοί, Εβραίοι, Σέρβοι, Έλληνες, Νεοζηλανδοί, Κύπριοι στρατιώτες πολέμησαν στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά των Γερμανών και ακολούθως προσπάθησαν να διαφύγουν στην Κρήτη και την Αίγυπτο. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Καλαμάτα για το σκοπό αυτό και πολλοί από αυτούς δεν τα κατάφεραν, αλλά αιχμαλωτίσθηκαν.
Κάθε χρόνο θυμόμαστε αυτά τα γεγονότα και, στα 13 χρόνια της θητείας της Δημοτικής Αρχής, αυτή η τελετή πραγματοποιείτο κάθε χρόνο με λαμπρότητα, με αντιπροσωπείες πολλών κρατών, ενώ μας είχαν επισκεφθεί το 2011 το ακροβατικό σμήνος Red Arrows και πολεμικό πλοίο της Μεγάλης Βρετανίας.
Πάντοτε ήταν μαζί μας ο Νίκος Ζερβής, ο σύνδεσμος της Καλαμάτας με την Αδελφότητα των Απομάχων. Δυστυχώς, απεβίωσε πριν λίγους μήνες. Η παρακαταθήκη του, όμως, και όσα προσέφερε στην τοπική ιστορία με τα βιβλία του παραμένουν.
Κυρίες και κύριοι,
Η ελληνική εκστρατεία του 1941 και η μάχη της Καλαμάτας αποτελούν σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Ο Δήμος Καλαμάτας έκανε και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να αναδειχθούν όσα συνέβησαν. Οι προσπάθειές μας αυτές αποτελούν την ελάχιστη οφειλόμενη τιμή προς όσους πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία των λαών.
Αιωνία τους η μνήμη!».
«ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ»
Ακολούθως, ο Barry Parkin απήγγειλε από στήθους ορισμένους στίχους, από το ποίημα «Στους πεσόντες…», που έχει γράψει ο Λόρενς (Ρόμπερτ) Μπίνιον [1869 – 1943], οι οποίοι σε μετάφραση του αειμνήστου Νίκου Ζερβή στην ελληνική έχουν ως εξής:
«Δεν θα γεράσουν
Όπως θα γεράσουμε εμείς, οι παραλειπόμενοι.
Η ηλικία δεν θα τους κουράσει
Ούτε τα χρόνια θα τους καταδικάσουν
Με τη δύση του ήλιου και το ξημέρωμα
Θα τους θυμόμαστε».
Στο πλαίσιο της τελετής αναπέμφθηκε από Ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και Φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη της Καλαμάτας.
Κατατέθηκαν, επίσης, στέφανοι από τους Έλληνες επισήμους, τους εκπροσώπους της Σερβίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και από εκπροσώπους των Βρετανών απογόνων των Απομάχων.
Ακόμη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Βρετανίας και της Ελλάδος από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.