Τις προσπάθειές τους με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα εντείνουν οι χιλιάδες πυροσβέστες που έχουν επιστρατευτεί στην Αυστραλία. Εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, πριν από το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας οι πολίτες και οι Αρχές προσπαθούν με κάθε μέσο που διαθέτουν να δώσουν τέλος στον πύρινο εφιάλτη.
Οι εθελοντές πυροσβέστες, που έχουν εξαντληθεί από τη μάχη που δίνουν ενάντια στις φλόγες εδώ και μήνες, προσπαθούν να κατευθύνουν την πορεία των πυρκαγιών, να καθαρίσουν ζώνες υψηλού κινδύνου ή ακόμη να προκαλέσουν πυρκαγιές ώστε να κάψουν τη βλάστηση και να εμποδίσουν την εξάπλωση των φωτιών.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ, από την Παρασκευή οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέα αύξηση της θερμοκρασίας και ενισχυμένους ανέμους.
Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς έκανε λόγο σήμερα για «πολύ πιο ευνοϊκές» συνθήκες, αλλά προειδοποίησε ότι «αναμένεται να επιστρέψει ο θερμός καιρός μέσα στην εβδομάδα».
Δεκάδες φωτιές εξακολουθούν να είναι εκτός ελέγχου στην ανατολική Αυστραλία και οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να ενωθούν δύο πυρκαγιές που μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια, δημιουργώντας ένα τεράστιο μέτωπο.
Οι βροχοπτώσεις της Δευτέρας πρόσφεραν προσωρινή ανακούφιση, όμως δεν ήταν αρκετές για να σβήσουν τις πυρκαγιές.
Είκοσι πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των πυρκαγιών τον Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1.800 σπίτια έχουν καεί όπως και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας.
Εξάλλου ο καπνός από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές στην Αυστραλία, αφού διένυσαν πάνω από 12.000 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκονται πλέον πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των δύο λατινοαμερικάνικων κρατών.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το οικονομικό κόστος αυτής της καταστροφής, όμως η Ένωση Ασφαλιστών της Αυστραλία ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί αιτήματα για αποζημιώσεις ύψους 700 εκ. δολαρίων (433 εκ. ευρώ), ένα ποσό που μάλλον θα αυξηθεί.
Ένας κυκλώνας που φέρνει ελπίδα
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τη βραδύτητα με την οποία η κυβέρνησή του αντιμετώπισε την κρίση αλλά και για την υποστήριξή της στη βιομηχανία του άνθρακα, δεσμεύθηκε να καταβάλει δύο δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (1,2 δισεκ. ευρώ) σε διάστημα δύο ετών σε ένα ταμείο για τη στήριξη των θυμάτων των πυρκαγιών.
Ο Φιτζσίμονς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ABC ότι πολλές από τις πυρκαγιές είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους πυροσβέστες και μόνη ελπίδα να καταβεστούν είναι σφοδρές βροχοπτώσεις.
«Είναι καλό που βλέπουμε να σχηματίζεται ένας κυκλώνας. Δεν θα έπρεπε να το λέω αυτό και ελπίζω να μην υπάρξουν ζημιές», επεσήμανε αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι ένας κυκλώνας σχηματίζεται στα ανοικτά της βορειοδυτικής Αυστραλίας, κάτι που ίσως σημάνει το τέλος της εποχής των πυρκαγιών.
«Με λίγη τύχη, αυτό είναι ένα σημάδι για την αρχή της δραστηριότητας που συνδέεται με τους μουσώνες και η οποία θα διώξει τις θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν τις μετεωρολογικές συνθήκες», εξήγησε.