TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΙΝΕΜΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι προβολές του Ιουλίου στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
Την Τετάρτη 1η Ιουλίου, στις 9:30 μ.μ., το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ θα προβάλλει στο χώρο του μέρος του προγράμματος του online 5ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας FeCHA

Παρασκευή 3 ΙΟΥΛΙΟΥ
Στις 8.30 μ.μ., οπτικοακουστικό αφιέρωμα για την Κωνσταντινούπολη που θα πραγματοποιηθεί με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προβολή των φωτογραφιών που μας εμπιστεύτηκαν Μεσσήνιοι ταξιδιώτες στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή του Βασίλη Τριγκιλίδα, ταξιδιωτικού πράκτορα, και της Φωτογραφικής Ομάδας “West Mani frames”. 

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κοντοζαμάνης δικαστικός/ συγγραφέας του βιβλίου ” Κωνσταντινούπολη. Ταξιδεύοντας ανατολικά της Εδεμ”, θα μας παρουσιάσει μέσα από τις δικές του φωτογραφίες την ιστορική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

“Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της οδού Μπενάκη 11, έξω από το στέκι του Κέντρου, και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προβολή των φωτογραφιών που μας εμπιστεύτηκαν Μεσσήνιοι ταξιδιώτες στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή του Βασίλη Τριγκιλίδα, ταξιδιωτικού πράκτορα, και της Φωτογραφικής Ομάδας “West Mani frames”Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το φωτογραφείο του Χρόνη Χρονόπουλου και την Ένωση Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων Νότιας Πελ/νήσου”.


Στη συνέχεια, θα προβληθεί το  ντοκιμαντέρ «Τα μάτια της Πόλης» των Binnur Karaevli, Fatih Kaymak (60′)
Η ιστορία του Αρά Γκιουλέρ, του θρυλικού Τουρκοαρμένιου φωτογράφου ο οποίος, στα 87, παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, ασεβής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές που αποτύπωσαν τη ζωή των ανθρώπων και σημαντικά ιστορικά γεγονότα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του. Στενός φίλος του Ανρί-Καρτιέ Μπρεσόν, ο Αρά πιστεύει επίσης ότι πρέπει να εστιάζουμε στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση την αποφασιστική στιγμή. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Αρά καθώς προετοιμάζεται για την αναδρομική έκθεσή του. Θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το Τμήμα Μουσικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ
Pierpaolo / Miguel Angel Barrroso (76′)
Ο “Pierpaolo” μας μιλάει για την παιδική και νεαρή ηλικία του Πιερ Πάολο Παζολίνι, μέσα από τους κυρίους χαρακτήρες της ζωής του: ο πατέρας του, Κάρλο Αλμπέρτο με τον οποίο έχει μια δύσκολη σχέση αγάπη-μίσους· η μητέρα του, με την οποία θα είναι πολύ κοντά μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του, μείνανε ακόμα και στον ίδιο σπίτι · ο μικρότερος του αδελφό Γουίντο, που συμμετείχε μαζί με τους παρτιζάνους στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέληξε δολοφονημένος κάτω από παράξενες συνθήκες · την εύθραυστη και ρομαντική φίλια με δυο γυναίκες: η βιολονίστα Πίνα Κάλζ, πρόσφυγας  πολέμου και την δασκάλα Μαρία με την οποία ανέπτυξε ερωτική σχέση· και το βαθύ του πάθος για ένα χωριατόπουλο  που τον λέγανε Τόνι, με τον οποίο η φιλία κράτησε για όλη του την ζωή. 
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ
 Ballad of a Righteous Merchant /Herbert Golder (62′)
Αυτή η ταινία είναι ένα προσωπικό πορτραίτο του διάσημου οραματιστή κινηματογραφιστή, Werner Herzog, εν ώρα εργασίας, τραβηγμένη κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του Υιέ μου, Υιέ μου, Τι Έκανες (2009), γυρισμένη από τον συν-συγγραφέα εκείνης της ταινίας, κοντινόφίλο (εδώ και 25 χρόνια) και μακροχρόνιο συνεργάτη (σε 10 ταινίες). Αντίθετα με άλλες ταινίες για τον Herzog, όπου αντικρίζει την κάμερα και αναλύει τιςαπόψεις του, αυτή η ταινία παρέχει μια ματιά στα παρασκήνια του μάστερ την ώρατης δουλειάς του, αλλά επίσης, λόγω της εμπιστοσύνης μεταξύ του Herzog και του Golder, ένα βαθιά προσωπικό πορτραίτο του άνδρα και ειλικρινή ματιά του ιδίουστην τέχνη του, ενώ ταυτόχρονα εξερευνά κάποια από τα πιο διαρκή και βαθύτεραθέματα της δουλειάς του.
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Ι ΟΥΛΙΟΥ – Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης
Truth Detectives / Anja Reiß (86′)
Τα θύματα πολέμων και εγκλημάτων σήμερα χρησιμοποιούν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τα κινητά τους για να κινηματογραφήσουν και να φωτογραφίσουν τις εμπειρίες τους. Διεθνείς ερευνητές συγκεντρώνουν αυτά τα τεκμήρια για να επιτύχουν εγκληματική δίωξη. Καταγράφουμε την έρευνά τους πάνω στην πολιτισμική κληρονομιά στο Μάλι, τις βομβιστικές επιθέσεις της ‘Μαύρης Παρασκευής’ στην Γάζα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έρευνα για μαζικούςτάφους στην Κολομβία. Το “Truth Detectives” καταγράφει πώς οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις βοηθούν να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνους που καταπατούν ταανθρώπινα δικαιώματα. 
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 
Stealing Rodin | Cristóbal Valenzuela Berríos (79′) 

Όταν ένα δημοφιλές γλυπτό του Rodin για λίγο εξαφανίστηκε από μία έκθεση στο Santiago, η “κλοπή” έγινε μια πολύπροκλητική δήλωση, οεγανωμένη από έναν… ανεπτυγμένο για την ηλικία του μαθητή τέχνης. Οι πράξεις του προκάλεσαν τέτοια δημόσια κατακραυγή και θηριώδες ντιμπέιτ πάνω στη φύση της τέχνης καθεαυτής. Αυτό το ζωηρό και διορατικόντοκιμαντέρ επισκέπτεται ξανά τη σκηνή αυτού του ασυνήθιστου γεγονότος, τοοποίο κατέκτησε τη προσοχή του κόσμου και ανταγωνίστηκε την παγκόσμια κοινότητα τέχνης. 

 
ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
Aguagrande in crescento /Giovanni Pellegrini (77′)
Το Βενετσιάνικο ιστορικό θέατρο La Fenice κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ‘Aquagranda’, της όπερας που αναπαριστά τις τραγικές ημέρες του 1966, όταν η Βενετία έμοιαζε να εξαφανίζεταιγια πάντα κάτω απ’ τα νερά της. Ακολουθώντας τον συνθέτη Perocco, τον διευθυντήσκηνής Michieletto και την ομάδα τους, το ‘Aquagranda in crescendo’ αφηγείται τη γέννηση της μοντέρνας όπερας και την ιστορία των ημερών που κλόνισαν την καρδιά της Βενετίας. 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More