Παρασκευή 3 ΙΟΥΛΙΟΥ
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κοντοζαμάνης δικαστικός/ συγγραφέας του βιβλίου ” Κωνσταντινούπολη. Ταξιδεύοντας ανατολικά της Εδεμ”, θα μας παρουσιάσει μέσα από τις δικές του φωτογραφίες την ιστορική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
“Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της οδού Μπενάκη 11, έξω από το στέκι του Κέντρου, και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προβολή των φωτογραφιών που μας εμπιστεύτηκαν Μεσσήνιοι ταξιδιώτες στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή του Βασίλη Τριγκιλίδα, ταξιδιωτικού πράκτορα, και της Φωτογραφικής Ομάδας “West Mani frames”. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το φωτογραφείο του Χρόνη Χρονόπουλου και την Ένωση Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων Νότιας Πελ/νήσου”.
Στη συνέχεια, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Τα μάτια της Πόλης» των Binnur Karaevli, Fatih Kaymak (60′)
Η ιστορία του Αρά Γκιουλέρ, του θρυλικού Τουρκοαρμένιου φωτογράφου ο οποίος, στα 87, παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, ασεβής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές που αποτύπωσαν τη ζωή των ανθρώπων και σημαντικά ιστορικά γεγονότα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του. Στενός φίλος του Ανρί-Καρτιέ Μπρεσόν, ο Αρά πιστεύει επίσης ότι πρέπει να εστιάζουμε στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση την αποφασιστική στιγμή. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Αρά καθώς προετοιμάζεται για την αναδρομική έκθεσή του. Θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές.
Όταν ένα δημοφιλές γλυπτό του Rodin για λίγο εξαφανίστηκε από μία έκθεση στο Santiago, η “κλοπή” έγινε μια πολύπροκλητική δήλωση, οεγανωμένη από έναν… ανεπτυγμένο για την ηλικία του μαθητή τέχνης. Οι πράξεις του προκάλεσαν τέτοια δημόσια κατακραυγή και θηριώδες ντιμπέιτ πάνω στη φύση της τέχνης καθεαυτής. Αυτό το ζωηρό και διορατικόντοκιμαντέρ επισκέπτεται ξανά τη σκηνή αυτού του ασυνήθιστου γεγονότος, τοοποίο κατέκτησε τη προσοχή του κόσμου και ανταγωνίστηκε την παγκόσμια κοινότητα τέχνης.