Στα 667 είναι τα κρούσματα σήμερα 20/10, όπως τα ανακοίνωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν καταγραφεί οχτώ νέοι θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα.
Από τα νέα κρούσματα τα 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469.
87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 528 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Συναγερμός στα Γιάννενα για τα αυξημένα κρούσματα
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εξετάστηκε σε σύσκεψη, που έγινε υπό τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη τον μήνα Οκτώβριο, έχοντας ενταχθεί σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, και σε συνέχεια των όσων είχαν συζητηθεί στην επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά το περασμένο Σάββατο στα Ιωάννινα, ,.
Από την ενημέρωση που έγινε για τα κρούσματα που εντοπίζονται και τις ιχνηλατήσεις που ακολουθούν διαπιστώνεται ότι η διασπορά του κορονοϊού εξακολουθεί να είναι μεγάλη και ανησυχητική, καθώς εντοπίζονται περιπτώσεις όχι μόνο σε καταστήματα εστίασης, αλλά και σε εργασιακούς χώρους με πολυάριθμο προσωπικό.
Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν οδηγίες για εκτεταμένους μοριακούς ελέγχους και λήψη πρόσθετων μέτρων σε επιχείρηση στην οποία εργαζόμενοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημάνθηκαν επίσης τα ακόλουθα:
- Οι εργαζόμενοι στον κλάδο εστίασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να υποβάλλονται ανά τακτά διαστήματα σε τεστ. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνεται έκκληση στους επαγγελματίες του Μετσόβου να προσέλθουν αύριο στα τεστ που θα διενεργήσει ο ΕΟΔΥ.
- Οι ιατροί εργασίας των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, αλλά και να μεριμνούν για την τήρηση των προληπτικών μέτρων, συνδράμοντας και το έργο των ιχνηλατήσεων, προκειμένου να αποτρέπεται η διασπορά του κορονοϊού εντός των εργασιακών χώρων.
- Πρέπει να τηρείται σε απόλυτο βαθμό το καθεστώς καραντίνας από όσους έχουν τεθεί σε αυτό.
- H διενέργεια rapid test θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένα εργαστήρια με υπεύθυνους γιατρούς, καθώς όσα τυχόν διενεργούνται σε άλλους χώρους δεν παρέχουν καμία ασφάλεια.
- Τέλος απευθύνεται για μια ακόμη φορά έκκληση, αφενός στους πολίτες για να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τα μέτρα και να χρησιμοποιούν καθολικά τη μάσκα, αφετέρου στους επαγγελματίες ώστε να τηρούν τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση μέτρα, προκειμένου να μην οδηγηθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων στο επίπεδο 4 που θα σημάνει γενικό lockdown.
Κορονοϊός: Αυτές είναι οι «κόκκινες» γειτονιές της Αθήνας – Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη
Σταθερά υψηλός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε Αρχές και ειδικούς. Η περιοχή της Αττικής προκαλεί πονοκέφαλο καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star, το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι, η περιοχή του Συντάγματος, το Περιστέρι και ο Πειραιάς είναι οι «κόκκινες» γειτονιές της Αθήνας.
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Είμαστε στο κίτρινο, στο κόκκινο θα πρέπει να ληφθούν οδυνηρές αποφάσεις
Στο μεταξύ, την έντονη ανησυχία του αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (20/10) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Σημειώνεται πως για την επιδημιολογική κατάσταση στην συμπρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (19/10) τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή του υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.
«Να μας βοηθήσει και ο Άγιος Δημήτρης. Είμαστε στο τρίτο κύμα κορονοϊού που απειλεί την πόλη. Τα πήγαμε καλά στα δύο προηγούμενα κύματα. Τώρα, έχουμε ένα κύμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον πρωθυπουργό, τα στατιστικά στοιχεία ήταν ενδιαφέροντα. Το 52% κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, είναι από 16 έως 29 ετών. Ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 έτη» σημείωσε ο δήμαρχος μιλώντας στο Mega.
«Στην πόλη μας γύρισε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας. Υπάρχει μια ανεμελιά, μια αίσθηση ότι ”δεν μας πιάνει εμάς” ο κορονοϊός» είπε.
Αναφερόμενος στη νέα παραλία εξήγησε πως οι αρχές μαζεύουν 3-4 φορές περισσότερα απορρίμματα από ότι παλαιότερα. «Μαζεύεται πολύς κόσμος στα πάρκα και στους κοινόχρηστους χώρους» δήλωσε.
Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να μην καταστεί η Θεσσαλονίκη «κόκκινη» περιοχή.
«Είμαστε στο κίτρινο, πολύ φοβάμαι ότι μπαίνουμε στο πορτοκαλί. Στο κόκκινο θα πρέπει να ληφθούν οδυνηρές αποφάσεις. Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Εύκολα από το πορτοκαλί πας στο κόκκινο. Όπως η Κοζάνη. Είναι θέμα ωρών η αλλαγή κατηγορίας. Γι’ αυτό πρέπει να προλαμβάνουμε» τόνισε.
Επεσήμανε πως αν και αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης βρίσκονται μόνο οκτώ διασωληνωμένοι, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «δείχνει ότι τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται σε νέες ηλικίες», η κατάσταση στις ΜΕΘ μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Τέλος, σχετικά με τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Άγιου Δημήτριου, σε έξι μέρες, ανέφερε πώς όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι.
«Ο εορτασμός Αγίου Δημητρίου, συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη. Η εικόνα που είδαμε στις εκκλησίες, τις προηγούμενες μέρες, δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Πολύ φοβάμαι ότι του Αγίου Δημητρίου, θα λάβουμε μέτρα. Συζητήθηκε κάθε μέτρο που πρέπει να ληφθεί, ώστε να αποφευχθούν όλα αυτά που δεν πρέπει να γίνουν. Όλα είναι στο τραπέζι και όλα είναι υπό εξέταση» είπε.