Μία διαφορετική Τσικνοπέμπτη θα γιορτάσουμε σήμερα, καθώς από νωρίς το πρωί έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα αυστηρά μέτρα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με κλειστή την εστίαση και με βάση τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πλέον και χιλιομετρική απαγόρευση στις αποστάσεις. Οι λοιμωξιολόγοι έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη για την αποφυγή συναντήσεων εκτός της μικρής, «κοινωνικής φούσκας» και η ισχυρή σύσταση ισχύει φυσικά και για σήμερα, καθώς ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής – και όχι μόνο – μετάδοσης του ιού ελλοχεύει.
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης
Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς, γνωστή και ως Κρεατινή. Εικάζεται ότι το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.