Τα δέντρα εμφανίστηκαν στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαφοροποίησης της ζωής σε αυτή. Μερικά δέντρα μεγαλώνουν για να γίνουν οι μεγαλύτεροι ζωντανοί οργανισμοί στον κόσμο, όπως το γιγαντιαίο sequoia, ενώ άλλα φημίζονται επίσης για τη μακροζωία τους με ορισμένα είδη να ζουν ακόμη και για χιλιάδες χρόνια.
Το μακροβιότερο δέντρο που συναντάται σήμερα επί γης μετρά περισσότερα από 5.000 χρόνια ζωής και βρίσκεται στα Λευκά Όρη στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για ένα είδος πεύκου, το Great Basin bristlecone πιο συγκεκριμένα, από το οποίο τρία δέντρα μέχρι και σήμερα υπάρχουν εν ζωή.
Το παλαιότερο από αυτά εκτιμάται ότι είναι 5.066 ετών, με τους επιστήμονες να έχουν κρύψει την ταυτότητά του για την προστασία του. Το δεύτερο παλαιότερο δέντρο στον κόσμο είναι το «Methuselah», ένα άλλο πεύκο της κατηγορίας Great Basin που είναι 4.848 ετών, το οποίο, επίσης, αναπτύσσεται στις πλαγιές των Λευκών Ορέων στην Καλιφόρνια. Από την ανακάλυψή του το 1957, το Methuselah παρέμεινε το παλαιότερο γνωστό δέντρο στον κόσμο έως ότου το παλαιότερο ανώνυμο πεύκο Great Basin bristlecone ανακαλύφθηκε το 2012.
Ο Προμηθέας ήταν ένα άλλο αρχαίο πεύκο ηλικίας μεταξύ 4.862 και 5.000 ετών προτού κοπεί το 1964. Το δέντρο μεγάλωσε στις πλαγιές του Wheeler Peak στη Νεβάδα και η περιοχή όπου εντοπίστηκε μετατράπηκε αργότερα σε εθνικό πάρκο για την προστασία άλλων πεύκων της ίδιας κατηγορίας. Με βάση την ανάλυση χρονολόγησης που έγινε στον Προμηθέα, εκτιμάται ότι το πεύκο βλάστησε περίπου το 2.880 π.Χ.
Πώς μετράται η ηλικία των δέντρων;
Για να γνωρίσουν την ηλικία ενός δέντρου, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την δενδροχρονολογία που είναι η διαδικασία της χρονολόγησης με τη χρήση των δακτυλίων στους κορμούς των δέντρων. Οι κορμοί των περισσότερων δέντρων έχουν δακτυλίους γνωστούς ως δακτυλίους ανάπτυξης που εμφανίζονται κάθε χρόνο και η καταμέτρηση αυτών των δακτυλίων παρέχει στους επιστήμονες πληροφορίες σχετικά με την εκτιμώμενη ηλικία του κάθε δέντρου.