TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης: Ο εμβολιασμός και ο καιρός θα μας οδηγήσουν σε ένα καλοκαίρι με πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα

Για μια αυξητική τάση που έχει αιφνιδιάσει το σύστημα υγείας έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο ΑΠΕ.

Ο ίδιος τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ναι μεν δεν λειτουργούν όσο θα ήθελαν οι ειδικοί αλλά λειτουργούν.

«Αν δεν κάναμε τίποτα από όλα αυτά, θα είχαν κυριολεκτικά εκτοξευθεί οι αριθμοί των κρουσμάτων. Οπότε αυτό που βλέπουμε ήδη είναι αποτέλεσμα εφαρμογής μέτρων. Απλά χρειάζεται να στοχεύσουμε κατά τη γνώμη μου πιο καλά, εκεί που γίνεται η διασπορά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία στην οποία βρισκόμαστε» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτίμησε ότι γύρω στα μέσα, με τέλη Απριλίου, μπορεί να υπάρξει μία κάμψη της επιδημικής καμπύλης, η οποία θα συντηρηθεί μέχρι τον Ιούνιο και το καλοκαίρι θα υπάρχει μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα για την Ελλάδα.

Σε πορεία αποκλιμάκωσης από το Μάιο

Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστούν μέτρα που έχουν να κάνουν με αυξημένη τηλεργασία, περισσότερα τεστ στον πληθυσμό, απολύμανση του αέρα στα ΜΜΜ, που αποτελούν και πάγια άποψη του από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Με αυτά τα μέτρα εκτιμά ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά και να στοχεύσουμε ταυτόχρονα στη μείωση της διασποράς.

Σχετικά με το ερώτημα για το εάν ο καιρός τώρα που «ανοίγει» θα βοηθήσει απαντά καταφατικά λέγοντας ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά και ότι αποτελεί ένα κομμάτι του υπολογισμού των επιστημόνων.

«Και για αυτό το λόγο, οποιοδήποτε μοντέλο τρέχουμε δείχνει μία αποκλιμακωτική πορεία σίγουρα από τα μέσα-τέλη Μαΐου και μετά, η οποία θα συνεχιστεί Ιούνιο και Ιούλιο. Ο εμβολιασμός και ο καιρός είναι δύο παράγοντες που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλοκαίρι που θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά. Αυτό για μένα είναι δεδομένο».

Από αρχές Μαρτίου τα μεταλλαγμένα στελέχη στην Ελλάδα

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτό που καθοδηγεί την εξέλιξη της πανδημίας είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών τονίζοντας πως από τις 10Μαρτίου, ίσως και λίγο νωρίτερα, υπάρχει καθαρή επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών.

«Αν δεν λάβουμε περαιτέρω μέτρα, ή αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την ανοδική πορεία, οι υπολογισμοί μας δείχνουν μία κορύφωση της εξέλιξης του βρετανικού στελέχους στις 15-18 Μαΐου, με 9.500-9.600 κρούσματα την ημέρα και πολύ γρήγορη πτωτική πορεία, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, σε μία πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά. Αυτό όμως είναι το χειρότερο σενάριο και δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία περίπτωση. Απλώς χτυπάω λίγο το καμπανάκι, γιατί έχουμε να κάνουμε με στελέχη που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και για αυτό πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, πιο αποφασιστικοί και πιο στοχευμένοι με τα μέτρα που παίρνουμε» τονίζει.

Αυξητική τάση της επιδημίας

Παράλληλα, τονίζει πως αυτή τη στιγμή η δυναμική είναι αυξητική και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να στοχεύσουμε εκεί που γίνεται πραγματικά η διασπορά, όπως οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ, προσθέτοντας πως το θέμα του ανοίγματος έχει να κάνει με τη στόχευση και με το πως λειτουργούμε όταν είμαστε ανοιχτά».

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναφέρθηκε και στο πότε βλέπει το τέλος της «μάσκας».

«Με δεδομένο τον ρυθμό εμβολιασμού και την διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, νομίζω ότι θα φτάσουμε προς τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου για να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, η οποία θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία. Τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για πέταγμα της μάσκας»

Υπογράμμισε πάντως πως πιο πριν δεν πρέπει να το κάνουμε και πως ειναι σημαντικό να μην βοηθήσουμε τη δημιουργία πιο ανθεκτικών και πιθανώς πιο γρήγορα μεταδοτικών μεταλλάξεων. Κι επειδή το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα, δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε και θα πρέπει και τότε να είμαστε προσεκτικοί».

 

πηγη

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More