TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Στον αέρα το «Πάσχα στο χωριό» μετά τα αρνητικά ρεκόρ – Διχογνωμία και αναβολή στις αποφάσεις

Στο «συρτάρι» για τουλάχιστον μία εβδομάδα μπαίνουν τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι το Πάσχα αναφορικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν διχογνωμία στους ειδικούς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ξεκαθάρισε την Πέμπτη, ότι οποιαδήποτε αναφορά στο Πάσχα, σε επίπεδο τελικών αποφάσεων, είναι πρόωρη:

«Το σχέδιο για το Πάσχα δεν είναι της παρούσης, θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα ζυγίσουμε τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Το αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε χθες σε αριθμό διασωνηνωμένων αλλά και ο -για πρώτη φορά το 2021 τριψήφιος αριθμός θυμάτων έχει «θολώσει» την αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών, σχετικά με μετακινήσεις των ετεροδημοτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ημερήσια Επιδημιολογική Έκθεση Covid 19, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, οι οποίοι πλέον φτάνουν τους 819 – οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας- ενώ σημειώθηκε κι ακόμη μία θλιβερή πρωτιά για φέτος, καθώς ο ημερήσιος αριθμός θανάτων άγγιξε τους 104.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 15 Απριλίου πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.833, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60
θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.239 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.925 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή -6.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515
ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τα σενάρια

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητεί μια ασφαλή φόρμουλα που θα αποτρέψει ένα δεύτερο συνεχόμενο… Πάσχα στο μπαλκόνι αλλά δεν θα επιβαρύνει την ήδη άσχημη επιδημιολογική κατάσταση.

Έτσι, η έξοδος από τις πόλεις θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με αναχώρηση κατόπιν αρνητικού μοριακού τεστ από 48 έως 72 ώρες πριν από το ταξίδι και την επιστροφή με υποχρεωτικό self test.

Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι το self test καθίσταται υποχρεωτικό, από τη Δευτέρα για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ποτά, εστίαση, μεταφορές, θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές, υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, εργαζόμενους σε τοπική αυτοδιοίκηση, ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», αλλά και για δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

Όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ του STAR την Τετάρτη (14/04), όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων θα είναι ελεύθεροι όσον αφορά στις μετακινήσεις τους, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τη σχετική βεβαίωση για το ενδεχόμενο ελέγχου.

Τι λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες πάντως εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αίτημα των πολιτών για υπερτοπικές μετακινήσεις.

Γώγος: Προτεραιότητα έχει το καλοκαίρι

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, έκανε λόγο την Πέμπτη για σταθεροποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τονίζοντας πως η θετικότητα έχει πέσει, αλλά σημείωσε πως η αποκλιμάκωση στο Σύστημα Υγείας θα αρχίσει να φαίνεται ύστερα από 15 ημέρες.

Ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε σχετικά πως «όλοι θέλουμε Πάσχα στο χωριό», αλλά έδειξε την επόμενη εβδομάδα για τη λήψη των αποφάσεων.

Ακόμα, ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε με νόημα ότι «προτεραιότητα έχει το καλοκαίρι και ο τουρισμός, ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές».

Βατόπουλος: Τελευταία στιγμή οι αποφάσεις για το Πάσχα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας & Διευθυντής του Τομέα Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, που την Πέμπτη υποστήριξε πως οι αποφάσεις για την περίοδο του Πάσχα θα ληφθούν την τελευταία στιγμή.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις στην ΕΡΤ τόνισε πως «τα self tests και ο εμβολιασμός είναι τα όπλα μας για την επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, πάντα, όμως, με την τήρηση των μέτρων».

Βασιλακόπουλος: Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε

Στο θέμα του Πάσχα αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας πως «το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε».

Ειδικότερα, ο ιατρός σε σχετικές δηλώσεις στο MEGA είπε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους, είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό και ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος».

Ακόμα, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας των self tests, επισημαίνοντας ότι «προφανώς και πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test, γιατί όταν αφήνεις κάτι στη βούληση των ανθρώπων, μπορεί ένα ποσοστό να πει ότι δεν το κάνει».

Νίκος Καπραβέλος: Πιο προσεκτικά η απελευθέρωση

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απελευθέρωση δραστηριοτήτων πρέπει να γίνεται πιο προσεκτικά.

Όπως τόνισε, δεν συζητά καν για το Πάσχα στο χωριό, αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Είπε επίσης ότι με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη κρουσμάτων.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Ρίσκο οι μετακινήσεις

Αισιόδοξος για την κατάσταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας αποκλιμάκωση προς τα τέλη Απριλίου.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση.

Προειδοποίησε όμως, ότι αυτό δεν θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης προέταξε ότι οι μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, αποτελούν ρίσκο.

ΠΗΓΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More