Το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδος κατέθεσε τις απόψεις του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων στη 2η συνεδρίασή της – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων, τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του νέου σχεδίου νόμου για την “Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών”.
Οι θέσεις του Δικτύου Κοινοτήτων – μετά τις διαδοχικές μεταβολές του νομοσχεδίου και με βάση το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών – είναι:
α) Η διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης για την ανάδειξη των Προέδρων και των Συμβουλίων Κοινοτήτων.
β) Η εκλογή του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου Κοινότητας από τον συνδυασμό που πλειοψηφεί σε κάθε Κοινότητα (καμία διάκριση των Κοινοτήτων σε άνω και κάτω των 300 κατοίκων).
γ) Η ΜΗ κατάργηση των Συμβουλίων Κοινοτήτων της Αττικής,
δ) Η ΜΗ μείωση του αριθμού των Κοινοτικών Συμβούλων σε όλη τη χώρα.
ε) Η διατήρηση των παραβόλων των υποψηφίων Κοινοτικών Συμβούλων στην προτέρα κατάσταση.
Το Νομοσχέδιο, δυστυχώς και ατυχώς και παρά το πλήθος σχολίων στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών (95% των οποίων αφορούσε τις Κοινότητες), καταργεί την ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων και Προέδρων Κοινοτήτων και επαναφέρει την υποχρεωτική ένταξη των υποψηφίων Κοινοτικών Συμβούλων και Προέδρων Κοινοτήτων σε παραταξιακούς (και ενίοτε κομματικούς) δημοτικούς συνδυασμούς.
Ο υπό συζήτηση νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση εισάγει ανισότητες εκλογής, ενισχύει την αναξιοκρατία και προσβάλλει τη Δημοκρατία. Η άδικη μεταχείριση απέναντι στο πρωταρχικό και σημαντικότερο κύτταρο της Αυτοδιοίκησης, την Κοινότητα, δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτηματικά. Η συμμετοχή των υποψηφίων Κοινοτικών Συμβούλων και Προέδρων Κοινοτήτων θα εξαρτάται από τους υποψήφιους Δημάρχους. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός στη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας προσκόμισε αίτημα για την κατάργηση των Συμβουλίων Κοινοτήτων της Αττικής ενώ το τελικό σχέδιο νόμου τα διατηρεί.
- Τι σεβασμό δείχνουμε στον κόσμο μιας τοπικής Κοινότητας, όταν μπορεί να ψηφίσει μια Χ παράταξη και να εκλεγεί η Ψ;
- Τι κίνητρο δίνεται σε δραστήριους πολίτες, όταν μπορεί να πετύχουν πλειοψηφία στις εκλογές, αλλά να μην εκλεγούν, επειδή δεν είναι οι εκλεκτοί της προτίμησης και στρατολόγησης του υποψηφίου Δημάρχου;
- Τι αντίκτυπο έχει το εν λόγω “νομοσχέδιο” στην εξέλιξη του τόπου μας, όταν όλες οι μελέτες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταδεικνύουν τη σχέση άμεσης Δημοκρατίας και Ανάπτυξης;
- Τι Αυτοδιοίκηση τελικά θέλουμε; Αυτή που θα ενισχύει την ανεμπόδιστη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων ή αυτή της “παραταξιακής ευθυγράμμισης”;
Ως Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας καλούμε όλους τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να εκφραστούν παίρνοντας δημόσια θέση για το εν λόγω νομοσχέδιο. Με ξεκάθαρο λόγο και σαφήνεια να δείξουν αν ακούν την επιθυμία των τοπικών συμβουλίων, αν στηρίζουν έμπρακτα τις Κοινότητες και αν τάσσονται υπέρ του δημοκρατικού τρόπου εκλογής των Κοινοτικών Συμβουλίων και Προέδρων. Ή αν απλώς τηρούν την πολιτική εξάρτηση και κομματική γραμμή.
Η Κοινότητα, θεσμός και δεσμός, αποτελεί την εγγύτερη οντότητα διοίκησης του κράτους στον πολίτη. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας, της πολιτικής προστασίας, της αλληλεγγύης, των συνεργασιών, της μέριμνας για τον τόπο. Ο πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας μετατρέπεται σε χώρο δικτυώσεων και διαβούλευσης και είναι αυτός που μπορεί να επιτρέψει στους δρώντες-κατοίκους να σχεδιάσουν την αξιοποίηση των πόρων σε επίπεδο περιοχής.
Κλείνουμε με τα λόγια από την εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην πρώτη συνεδρίαση της: «Κύριε Υπουργέ, ελπίζω να εισακουστούν οι δημιουργικές προτάσεις για τις Κοινότητες και την αναβάθμισή τους, όπου λογικό είναι τον πρώτο λόγο για τη διοίκηση του χωριού να έχουν οι πολίτες της Κοινότητας!»
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε όλες τις τοποθετήσεις των Προέδρων Κοινοτήτων στη Βουλή των Ελλήνων ενώπιον της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Βουλευτών και λοιπών εξωκοινοβουλευτικών φορέων:
Το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Κοινότητας Καλαμάτας (Ένωση Προέδρων Μεσσηνίας) κ. Παναγιώτη Λύρα και στη συνεδρίαση κατέθεσαν επίσης τις απόψεις τους οι:
Κίμων Χρυσίδης (Πρόεδρος Κοινότητας Περάματος- Συντονιστής Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου), Στάθης Ψωμιάδης (Πρόεδρος Κοινότητας Δομένικου, Ένωση Κοινοτήτων Λάρισας), Ισαάκ Νικολαΐδης (Πρόεδρος Κοινότητας Πτολεμαΐδας – Δίκτυο Κοινοτήτων Δήμου Εορδαίας), Αντώνης Παγώνης ( Πρόεδρος Κοινότητας Οίας Σαντορίνης), Όλγα Δασκαλή (Πρόεδρος Κοινότητας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου).