TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ξεκινά η υποβολή τους

Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων έφθασε. Τις επόμενες ώρες ανοίγουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet που θα υποδεχθούν τις φορολογικές δηλώσεων περίπου 9 εκατ. φορολογούμενων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, φαίνεται ότι η ΑΑΔΕ θα είναι σήμερα έτοιμη για να ανοίξει την πλατφόρμα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Όσοι υποβάλουν τη δήλωση έως και 27 Ιουλίου θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε έως 8 δόσεις, από τον Ιούλιο 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022 ή εφάπαξ κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Εκείνοι που θα επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση μέσα στον Αύγουστο θα έχουν στη διάθεσή τους 7 δόσεις, για να καταβάλουν τον φόρο, αλλά η πρώτη θα είναι διπλή. Δηλαδή θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ταυτόχρονα, έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις δεν επηρεάζονται και η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης θα είναι η 28η Φεβρουαρίου 2022.

Φορολογικές δηλώσεις 2021 – Όσα πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι

Τα έντυπα της φορολογικής δήλωσης σχεδιάστηκαν με νέους κωδικούς που ξεκλειδώνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους φορολογουμένους. Ειδικότερα λίγο πριν το ραντεβού με την Εφορία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Νέοι μειωμένοι συντελεστές: Τα εισοδήματα του 2020 θα φορολογηθούν με τη νέα κλίμακα που ενσωματώνει νέο συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος. Για εισοδήματα 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 22%, για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 28% από 29%, ενώ πάνω από 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος σε 36% από 37%. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώθηκε στο 44% από 45%.
  2. Έκπτωση φόρου. Ισχύει έκπτωση φόρου εισοδήματος 777 ευρώ έως 1.340 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν έχουν προστατευόμενα παιδιά ή έχουν ένα έως τέσσερα προστατευόμενα τέκνα. Συγκεκριμένα η έκπτωση ανέρχεται σε:
    -777 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα παιδιά.
    -810 ευρώ, εάν υφίσταται ένα προστατευόμενο παιδί.
    -900 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα παιδιά.
    -1.120 ευρώ, εάν υφίστανται τρία προστατευόμενα παιδιά.
    -1.340 ευρώ, εάν υφίστανται τέσσερα προστατευόμενα παιδιά.
    -επιπλέον 220 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο από το πέμπτο και πάνω.
  3. Κούρεμα τεκμηρίων. Τα τεκμήρια διαβίωσης απενεργοποιούνται υπό προϋποθέσεις για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ μειώνονται κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.
  4. Ακύρωση πέναλτι για e-αποδείξεις. Ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογουμένους που δεν έχουν καλύψει το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές, εφόσον είναι πληττόμενοι από την πανδημία (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια) ή είναι ηλικίας 60 ετών και άνω. Το φοροπέναλτι μειώνεται στο 11% από 22% για όσους έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν φέτος όσοι πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές λιγότερες από το 20% του εισοδήματός τους καθώς το πρόστιμο θα επιβληθεί κλιμακωτά: 22% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που λείπουν έως το 20% του εισοδήματος και 11% για το ποσό που υπολείπεται και αντιστοιχεί πάνω από το 20% και έως το 30% του εισοδήματος.
  5. Ψαλίδι στην προκαταβολή φόρου. Μειωμένη προκαταβολή φόρου στο 55% θα πληρώσουν φέτος επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που θα εμφανίσουνκέρδη στις φορολογικές δηλώσεις τους.
  6. Χωρίς φόρο τα ανείσπρακτα ενοίκια. Με μια απλή εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιήσουν στους ενοικιαστές τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.
  7. «Κατάργηση» εισφοράς αλληλεγγύης: Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα θα δουν στο φετινό λογαριασμό της Εφορίας να μην έχει επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης.

ΠΗΓΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More