Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και στη δεύτερη ανάγνωσή του στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών». Υπέρ τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, επιφύλαξη για την Ολομέλεια κράτησαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ.
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί την Πέμπτη (10/06) για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Στον σχεδιασμό του νομοθετικού έργου με στόχο την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης τής Δημόσιας Διοίκησης που προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρθηκε ο Μάκης Βορίδης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για το νομοθετικό έργο και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Επίσης μπροστά μας , είπε, υπάρχει η νομοθέτηση σχετικά με τις δραστηριότητες άσκησης επιρροής (λόμπι) που είναι κάτι που το ζητούν ο ΟΟΣΑ, η Ομάδα Κρατών για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν το έχουμε ρυθμίσει και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.
Ακόμη, θα νομοθετηθεί η «πολιτική δώρου» για όλους: τους βουλευτές, τους υπουργούς, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου ο καθένας να ξέρει τα όρια και να εισάγουμε μια κουλτούρα ακεραιότητας. Επίσης, φέρνουμε την αλλαγή του ΠΔ50 του 2001 με τις αλλαγές στις κατηγορίες των εργαζομένων στο Δημόσιο και ένα πλαίσιο για το πώς θα αποφασίζονται ο καθορισμός των ειδικοτήτων και με ποια τα κριτήρια.
Παράλληλα, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βορίδης είπε πως θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση διαχρονικών φαινομένων διαφθοράς, τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο απόδοσης ιθαγένειας, καθώς σήμερα έχουμε υποθέσεις που εκκρεμούν στον Εισαγγελέα και θα πρέπει να εμπεδωθεί μία κουλτούρα ακεραιότητας στα ζητήματα αυτά.
Το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν τα ψηφιακά οργανογράμματα των υπηρεσιών. Θα νομοθετηθεί το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης ώστε να εφαρμόζεται από όλους τους φορείς, προκειμένου να είναι ένας εσωτερικός μηχανισμός για την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων. Επίσης θα ανασχεδιαστεί και ο μηχανισμός Στοχοθεσίας αλλά και ο μηχανισμός για την επιλογή των διευθυντικών στελεχών. Θα υπάρξει μια νέα νομοθεσία για τον Συνήγορο του Πολίτη, η οποία όμως έχει περισσότερη επεξεργασία και ίσως αυτή να είναι έτοιμη στις αρχές του 2022.
Βορίδης: Δημιουργείται μια συνολική αναμόρφωση του δημόσιου τομέα
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη πως «όλα αυτά μπορεί κανείς να λέει ότι δεν είναι η ριζική αλλαγή που θα ήθελε κανείς, αλλά όταν αυτά τα βάζεις το ένα δίπλα στο άλλο και αρχίζουν και κουμπώνουν αλλάζουν το τοπίο…», καθώς «είναι μία σειρά από παρεμβάσεις που όταν θα τις δείτε να υλοποιούνται -και βλέπετε ότι υπάρχει αυτή η πυκνότητα της νομοθεσίας- δημιουργείται μια συνολική αναμόρφωση του δημόσιου τομέα».
«Καθώς δεν υπάρχει αυτό που πολλοί αναζητούν το “μαγικό ραβδί” με το οποίο τα αλλάζεις όλα σε μία μέρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε -μεταξύ άλλων- ότι, «οι αλλαγές γίνονται με μεθοδικές, συστηματικές και συνεχείς παρεμβάσεις, αρκεί να στοχεύουν και να έχουν μία κεντρική στρατηγική».
Στα ήδη σημαντικά επιτεύγματα του κυβερνητικού έργου στον τομέα του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί ότι ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις θα είναι ετήσιος. Ότι ψηφίσθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εσωτερικού ελέγχου και ήδη η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης έχει αρχίσει να τρέχει την εκπαίδευση και το περιεχόμενο της κατάρτισης του Συμβούλου Ακεραιότητας ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε αυτά τα στελέχη.
Επίσης, ότι αλλάξαμε το εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση που δεν είναι μικρό πράγμα, είναι σημαντικό πράγμα, για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Ότι τοποθετήθηκε ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με καταξιωμένους καθηγητές, και ότι εντείνουμε τη συνεργασία μας με την ΕΝΑΑ και αξιοποιούμε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την τεχνογνωσία αυτή.
Σχετικά με το νομοσχέδιο που έχει διατάξεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου, ο υπουργός ανέφερε πως η Δημόσια Διοίκηση είναι ένας μεγάλος εργοδότης στον οποίο απασχολούνται 640.000 στελέχη με τελείως διαφοροποιημένες υπηρεσίες γι’ αυτό απαιτείται ευελιξία, καθώς έχουμε ένα σύνθετο πλέγμα υπηρεσιών με ιδιαιτερότητες για την κάθε μια.
Ακόμη, κ. Βορίδης σημείωσε πως οι παρεμβάσεις που γίνονται στην αναμόρφωση της κινητικότητας είναι αναγκαίες, καθώς μέσα στο έτος θα έχουμε τον δεύτερο Κύκλο Κινητικότητας για να καλύψουμε τα κενά της λειτουργίας του Δημόσιου που θα γίνει με έναν πλήρη μηχανισμό.
Και αυτό, όπως υπογράμμισε, «μπορεί να το λέτε ότι είναι διαχειριστικό αλλά είναι διαχειριστικό το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Όπως διαχειριστικό είναι ότι λύθηκε μέσα από ένα σαφές σχέδιο και τα χρόνια προβλήματα στη λειτουργία του Ειδικού Ληξιαρχείου και της ψηφιοποίησής του, αλλά ήταν κάτι το αναγκαίο».