Η Καλαμάτα αναλαμβάνει δράση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αναπτύσσοντας και δοκιμάζοντας καλές πρακτικές οι οποίες θα αποτελέσουν καλά παραδείγματα και για άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Με σύνθημα «Αναλαμβάνουμε δράση στην στεριά πριν τα απορρίμματα φθάσουν στις θάλασσες μας» και με την τοποθέτηση πινακίδων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, οι οποίες ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με τα ζητήματα θαλάσσιας ρύπανσης, σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, ολοκληρώθηκε το τρίτο μέρος του καινοτόμου προγράμματος που υλοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Aegean Rebreath και με τη Χορηγία του καφέ Nescafé στο πλαίσιο του προγράμματος του «Με Σεβασμό για το μέλλον».
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, κατατέθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που έλαβε χώρα στην Καλαμάτα με τη συμμετοχή 450 καταναλωτών, 15 επιχειρήσεων καφεστίασης και 10 ξενοδοχειακών μονάδων σχετικά με την κατανάλωση και την ανακύκλωση πλαστικών μιας χρήσης καθώς και των τάσεων αναφορικά με την αντικατάσταση τους. Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας τα οποία παρουσιάζονται ΕΔΩ αναλυτικά, θα αξιοποιηθούν από το αρμόδιο Υπουργείο για την περαιτέρω εξειδίκευση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.
Επιπλέον, η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου έχει ήδη ξεκινήσει τη συλλογή δεδομένων μέσω της πιλοτικής τοποθέτησης ειδικής «παγίδας» απορριμμάτων στην εκβολή του ποταμού Νέδοντα στην παραλία της Καλαμάτας η οποία υλοποιήθηκε με σκοπό τη συγκράτηση φερτών υλικών και απορριμμάτων πριν αυτά καταλήξουν στη θάλασσα.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Ο Δήμος Καλαμάτας με την ανάπτυξη καινοτόμων περιβαλλοντικών δράσεων αποδεικνύει έμπρακτα την δέσμευση του για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Καλαμάτας. Οι δράσεις αυτές που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Aegean Rebreath και τη χορηγία του Nescafe χωρίς κόστος για το Δήμο, θα συμβάλλουν στον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης που προέρχεται από τη στεριά καθώς και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων μας. Επιπλέον, μέσω της συλλογής δεδομένων, συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών και δράσεων.»