Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφερόμενος σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, στις εξελίξεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σημείωσε:
«Συνεδρίασε πριν από δύο ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου με μοναδικό θέμα την έγκριση τροποποίησης της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας και της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η σύμβαση που είχε υπογραφεί τότε ανέφερε ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν συγχρόνως τα τρία εργοστάσια, οι τρεις ΧΥΤΥ και οι δύο κεντρικοί σταθμοί μεταφόρτωσης οι οποίοι προβλέπονται από τη σύμβαση. Δηλαδή στην 1η Διαχειριστική Ενότητα (Αρκαδία, Κόρινθος, Αργολίδα) θα πρέπει να λειτουργήσει η ΜΕΑ και ο ΧΥΤΥ, συγχρόνως να λειτουργήσει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Αργολίδα και την Κορινθία. Στη 2η Διαχειριστική Ενότητα (Μεσσηνία) που εντάσσεται και ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να λειτουργήσει η ΜΕΑ και ο ΧΥΤΥ και αντίστοιχα το ίδιο και στην 3η Διαχειριστική Ενότητα (Λακωνία).
Ως ΦοΔΣΑ λάβαμε μια απόφαση ότι μπορεί να τροποποιηθεί η σύμβαση κι όταν κάποιο εργοστάσιο είναι έτοιμο να μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία απ’ εκεί. Το βασικό είναι, ότι το εργοστάσιο στην Παλαιοχούνη ξεκινά τη λειτουργία του ενδεχομένως ακόμα και εντός του Δεκεμβρίου, σίγουρα όμως εντός του Ιανουαρίου 2022 και είναι υποχρεωμένο να δεχθεί τα απορρίμματα της 1ης Δ.Ε. Μπορεί όμως ο Δήμος Καλαμάτας που εντάσσεται στη 2η Διαχειριστική Ενότητα με Υπουργική Απόφαση να μεταφέρει τα απορρίμματά του εκεί. Ως Δήμος το πράξαμε, εστάλη η σχετική επιστολή προς τον ΦοΔΣΑ και εν συνεχεία το αίτημα θα μεταβιβαστεί στο Υπουργείο, με το οποίο είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να ακολουθήσει η έκδοση απόφασης που θα αφορά το διάστημα έως την ολοκλήρωση της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στη Μεσσηνία, που εκτιμάται σε 10 περίπου μήνες.
Όλα αυτά στην προσπάθεια μετάβασης του Δήμου μας στην πράσινη εποχή και φυσικά για να σταματήσει η διαχείριση των απορριμμάτων που εξελίσσεται στη Μαραθόλακκα. Με την έναρξη της εν λόγω διαδικασίας δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να εφαρμόσει πολιτικές μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, αλλά και να συμμετέχουμε ως Δήμος Καλαμάτας στο πρόγραμμα που προωθεί το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη λογική “ο ρυπαίνων πληρώνει”, πρόγραμμα που έχουμε ως Δήμος εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον μας.
Είναι μια σημαντική στιγμή. Βλέπουμε μετά από χρόνια πραγματικά φως. Θα ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση και πιστεύουμε εντός του 2022 θα σταματήσει η διαχείριση στη Μαραθόλακκα. Ήδη άλλωστε έχουν εκκινήσει διαδικασίες – πρόσφατα ο Δήμος ανέθεσε τη σύνταξη γεωλογικής μελέτης – ώστε να είναι έτοιμη και η μελέτη αποκατάστασης του χώρου».
Τέλος, ο Δήμαρχος σχετικά το επιπλέον κόστος της κεντρικής διαχείρισης ανέφερε ότι αυτό ήταν εξ αρχής γνωστό, λέγοντας ότι για το Δήμο Καλαμάτας η τιμή εισόδου στη ΜΕΑ είναι 68,71€/τόνο πλέον ΦΠΑ.