Οι Επιστήμονες έχουν εντοπίσει ότι μια βασική εστία υπερμετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και η εισήγηση τους στην κυβέρνηση, είναι να μπει «κόφτης» στο ωράριο λειτουργίας των μπαρ – εστιατορίων και των κέντρων διασκέδασης από τις 12:00 τα μεσάνυχτα ή τη 01:00 έτσι ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός και η κυκλοφορία το βράδυ.
Επιπλέον προτείνεται η κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης, και να λειτουργούν, όπως και σε προηγούμενη φάση, μόνο με καθήμενους σε τραπέζια.
Στο τραπέζι είναι και η επαναφορά της χρήσης μάσκας από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Plan B με μέτρα του 2020
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν απορρίψει ως γενική αρχή την επιβολή γενικών ή τοπικών μέτρων που να παραπέμπουν σε lockdown και να αφορούν και στους εμβολιασμένους, οι οποίοι έχουν πράξει το «καθήκον» τους. Θεωρούν ότι αυτό στέλνει λάθος μήνυμα σε όσους έχουν επιφυλάξεις για το εμβόλιο αλλά ενέχει και… πολιτικό κόστος.
Ωστόσο οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις και εφόσον ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξηθεί ανησυχητικά και το Σύστημα Υγείας απειληθεί σοβαρά, τότε θεωρείται μονόδρομος η εφαρμογή ενός Plan Β.
Εδώ και βδομάδες η κυβέρνηση έχει ζητήσει προτάσεις από τους ειδικούς έτσι ώστε να είναι έτοιμη να εφαρμόσει νέο πλαίσιο μέτρων ανά πάσα στιγμή, εφόσον χρειαστεί. Μέτρα που είχαν εφαρμοστεί και στις περασμένες, δύσκολες εποχές, και έχει «μετρηθεί» η αποτελεσματικότητα τους.
Το μέγεθος της έξαρσης του κύματος της covid_19, θα κρίνει επίσης αν τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές ή σε όλη τη χώρα, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο άφησε χτες και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. «Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα όποια οριζόντια μέτρα πρέπει να επηρεάζουν κατά το δυνατόν λιγότερο όσους έχουν εμβολιαστεί.
«Κραυγή αγωνίας» από τη Μίνα Γκάγκα
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, γιατρός και η ίδια στο επάγγελμα, δεν έκρυψε την αγωνία της για το ενδεχόμενο να έρθει η στιγμή της διαλογής από τους συναδέλφους της για την είσοδο ασθενών στις Μ.Ε.Θ.. “Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κορονοϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα (Ant1), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για άμεσο εμβολιασμό.
Ενίσχυση του ΕΣΥ και επιχείρηση πειθούς των ανεμβολίαστων
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει, έχει λάβει ήδη μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας σε δύο ακόμη κατευθύνσεις.
Πρώτον: στην ενίσχυση του ΕΣΥ και κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με προσωπικό, ενώ στο τραπέζι, εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση που να καλύπτει τις ανάγκες, είναι και η επίταξη γιατρών. Παράλληλα έχει σχεδιαστεί και αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα.
Δεύτερον: στην αύξηση των εμβολιασμών, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, παρατηρείται στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση και καλούνται να επισπεύσουν τον εμβολιασμό όσοι έχουν κάνει ήδη τη δεύτερη δόση του εμβολίου πριν από 6 μήνες, ή το μονοδοσικό της Johnson & Johnson πριν από 2 μήνες.
Με νέα καμπάνια θα υπάρξει ξανά ενημέρωση για τα οφέλη του εμβολίου στους ανεμβολίαστους.
Αύξηση των ραντεβού για την 1η δόση
Τις τελευταίες ημέρες, με την έξαρση της πανδημίας, τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους αλλά και λόγω της εικόνας που παρουσιάζουν πια τα νοσοκομεία, τα ραντεβού έχουν αυξηθεί…
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (Anta1) τα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν αυξηθεί σε περίπου 20.000 ημερησίως, ενώ πριν είχαν κάνει «βουτιά» στα 5.000 ημερησίως.