Καρπούς αποδίδει η πρωτοποριακή συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (ΔΦΝΠ) με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi, του Μπιλμπάο της Ισπανίας, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των σεναρίων, τριών ελληνικών και τριών βασκικών, σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον η συμπαραγωγή ενός σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ, γύρω από την «Διεκδίκηση της Ελευθερίας», συνολικής διάρκειας 90 λεπτών. Επίσης στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φεστιβάλ, το 63ο Zinebi Film Festival που πραγματοποιείται σε λίγες ημέρες (12-19 Νοεμβρίου 2021) φιλοξενεί τρεις επιλεγμένες ελληνικές ταινίες από το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου των τελευταίων τριών ετών.
Πιο συγκεκριμένα, τα 3 ελληνικά σενάρια που εγκρίθηκαν για να συμμετέχουν στην συμπαραγωγή είναι:
1. «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΓΚΕΡΝΙΚΑ» της Ισμήνης Σακελλαροπούλου.
Δύο μαρτυρικές πόλεις, που έχουν χαρακτηριστεί σύμβολα ελευθερίας στο παρελθόν, γίνονται στόχος ανελέητων επιθέσεων του Αδόλφου Χίτλερ. Στο ντοκιμαντέρ θα γίνει προσπάθεια να αποτυπωθεί η εντυπωσιακή κοινή τους πορεία στον παγκόσμιο χάρτη της Ιστορίας.
2. «ΕΞΟΔΟΣ ΜΕΣΑ» του Γιώργου Δανόπουλου.
Ο Μαρίνος και ο Χαρίλαος είναι δύο νέοι με κοινό παρελθόν, διαφορετικό παρόν, μα ίσως κοινό μέλλον. Ένα μέλλον ελεύθερο.
Ο Μαρίνος μέσα στη Φυλακή Νέων Αυλώνας, ο Χαρίλαος, έχοντας αποφυλακιστεί πρόσφατα απ’ αυτήν. Τί σημαίνει για τον καθένα ο εγκλεισμός και τί η ελευθερία.
3. «ΜΑΡΙΑ, Ο ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ» της Καλλιόπης Λεγάκη.
Η ταινία αναφέρεται στην πορεία ζωής της Μαρίας Κατσικαδάκου – Cyber, μιας γυναίκας που αγωνίζεται για την κατάκτηση και την αναγνώριση των σεξουαλικών της δικαιωμάτων, σε μια κοινωνία που βρίσκεται ακόμα δέσμια των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων.
Από βασκικής πλευράς, επιλέχθηκαν τα παρακάτω σενάρια:
1. DISENCHANTED των Marisol Gil Antillano & Aleix Aguilá.
Μια διερεύνηση της διαρκούς «πάλης» που υπάρχει με την έννοια των λέξεων, με την προσπάθεια να τις πάρουμε υπό την
κατοχή μας, ειδικά τα πομπώδη λόγια, τα εμπνευσμένα, όπως η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη.
2. THE OTHER LIGHT της Paula Gómez González.
Στο ντοκιμαντέρ, η οικειότητα της ζωής στη συνταξιοδότηση, η ανάδειξη του ιδιωτικού χώρου μακρυά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και η αξία των άυλων πραγμάτων συγκρίνεται με την υπερέκθεση στον δημόσιο χώρο, τον καταναλωτισμό και την έξαρση των Νέων Τεχνολογιών.
3. Α MORNING PORTRAIT του Marcos Urquijo Yáñez.
Λαμβάνοντας ως αφετηρία τα δημοψηφίσματα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το 1973 και την Ισπανία το 1978, το ντοκιμαντέρ αντικατοπτρίζει τις ιδέες της εξορίας, της ουτοπίας και των συνόρων μέσα από τα πλάνα που βρέθηκαν σε αρχειακές ταινίες.
Η συμπαραγωγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022, ωστόσο, μία πρώτη γεύση θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε κατά την διάρκεια του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που θα πραγματοποιηθεί στις 4-13 Φεβρουαρίου 2022. Εκεί, οι συντελεστές θα παρουσιάσουν την εξέλιξη της εργασίας τους στο κοινό του Φεστιβάλ.
Το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα θα προβληθεί στα δύο συνεργαζόμενα Φεστιβάλ, στο μεν Zinebi, τον Νοέμβριο του 2022, στο δε Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τον χειμώνα του 2023, καθώς και στο Faitodoc της Νάπολης της Ιταλίας αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά συνεργαζόμενα φεστιβάλ.
Ελληνικές προβολές στο φετεινό Zinebi
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φεστιβάλ, το 63ο Zinebi Film Festival που πραγματοποιείται σε λίγες ημέρες (12-19 Νοεμβρίου 2021) φιλοξενεί τρεις επιλεγμένες ελληνικές ταινίες από το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου των τελευταίων τριών ετών.
Αυτές είναι:
– “Ένα δέντρο θυμάται”, του Κωνσταντίνου Φόλλα, για τη σφαγή στο χωριό Λίντιτσε από τους Nαζί, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ.
– “Ευτυχισμένοι πρίγκηπες”, του Πάνου Δεληγιάννη, που παρακολουθεί μια ομάδα παιδιών σε μία από τις πιο σκληρές φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο, καταγράφοντας το ξεκίνημα της ενασχόλησής τους με την Τέχνη του Θεάτρου και
– “Γαβριέλα, η Γερμανίδα με το ποδήλατο” του Δομήνικου Ιγνατιάδη, που παρουσιάζει την ιστορία μιας γυναίκας, γεννημένης στη μεταπολεμική Γερμανία και την ακαταμάχητη ανάγκη της να ζή́σει, να αγαπή́σει και να έχει αξία.
Το τελευταίο αυτό ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην προσεχή 8η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τον Φεβρουάριο.
Δείτε το πρόγραμμα του Peloponnisos at ZINEBI 63 παρακάτω: