Πρόταση απόφασης στο Πε.Συ.Π. για άμεση στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από τις καταστροφές λόγω παγετού στη Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Νέα μεγάλη απώλεια στο εισόδημά τους δέχονται οι βιοπαλαιστές αγρότες της Πελοποννήσου, λόγω του παγετού που έπληξε πολλές καλλιέργειες. Σημαντικότερες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών κυρίως σε Αργολίδα και Λακωνία αλλά οι ζημιές επεκτείνονται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοναιρία.
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και για μεγάλη χρονική διάρκεια, επέφεραν μεγάλη καταστροφή στον καρπό, ενώ είναι σίγουρο ότι έχει γίνει ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο, η πλήρης έκταση της οποίας θα φανεί το επόμενο διάστημα.
Μάλιστα στην Αργολίδα οι ζημιές είναι ακόμα μεγαλύτερες λόγω και της διακοπής ρεύματος, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν τα όποια συστήματα αντιπαγετικής προστασίας υπάρχουν (ανεμομείκτες, πομόνες), εξαιτίας των προβλημάτων στο δίκτυο της ΔΕΗ για τα οποία ευθύνεται και η πολική απελευθέρωσης της ενέργειας που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το εισόδημα τους, όταν στην εποχή μας η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που η εφαρμογή τους θα μπορούσε να προστατεύει την παραγωγή.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί βλέπουν για ακόμα μια φορά τους κόπους τους να έχουν πάει χαμένοι και ουσιαστικά να μένουν χωρίς εισόδημα. Την ίδια στιγμή το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα τους έχουν οδηγήσει στο να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας τους, και άλλες υποχρεώσεις όπως καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κ.α.
Η κατάστασή τους γίνεται όλο και πιο ασφυκτική λόγω της διαχρονικής καταλήστευσης τους από βιομηχάνους, εξαγωγείς και διάφορους μεσάζοντες που ενισχύει και η εφαρμοζόμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
Παράλληλα ο ΕΛΓΑ ενώ επιβάλει στους παραγωγούς υπέρογκα ασφάλιστρα, αποδεδειγμένα δεν αποζημιώνει το σύνολο της καταστροφής, οι όποιες αποζημιώσεις πληρώνονται ετεροχρονισμένα και υπολείπονται κατά πολύ του μεγέθους της ζημιάς, ενώ με τα κριτήρια που θέτει εξαιρούνται πολλές περιπτώσεις ζημιών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αγροτών στον Λεήμονα του Δ. Ευρώτα που ενώ έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή από τον παγετό του περασμένου Φλεβάρη, έμειναν εκτός αποζημίωσης και είναι σε απόγνωση.
Έχοντας υπόψη την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει και ζητά από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ:
- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε ολόκληρη την παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών, ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα τους
- Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων, των ασφαλιστικών εισφορών, των χρεών σε ΔΕΗ, Δήμους, εφορία κλπ.
- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός και αντιδραστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια χωρίς καθυστερήσεις.
- Άμεση στελέχωση του ΕΛΓΑ και των αρμόδιων Διευθύνσεων Αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
- Να υλοποιηθούν έργα αντιπαγετικής – αντιχαλαζικής – αντιανεμικής προστασίας, με βάση τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Επιπλέον ζητά να γίνουν δεκτά τα πάγια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και του αγροτικού κινήματος για:
- Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Επιδότηση των ζωοτροφών. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καμία διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής
- Να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν’ αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να ζήσουν τις οικογένειές τους και προσιτές τιμές των προϊόντων τους στη λαϊκή κατανάλωση.
- Να παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για να μην υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από τους μεγαλέμπορους και τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.