Ανεβάζουν ταχύτητα στην ΑΑΔΕ για την πρεμιέρα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία προγραμματίζεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Εν αναμονή των βεβαιώσεων αποδοχών για το φορολογικό έτος 2021 που θα αποστείλουν οι επιχειρήσεις και οι φορείς του Δημοσίου, η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης του 2022 και εξετάζει να αυξήσει τους προσυμπληρωμένους κωδικούς της δήλωσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια στη φετινή δήλωση και συγκεκριμένα στα έντυπα Ε1 και Ε2 να είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί με τα ποσά των ενοικίων που απέκτησαν το 2021 οι φορολογούμενοι, καθώς η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων και τις δηλώσεις Covid που έχουν υποβάλει οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν πέρυσι «κουρεμένα» ενοίκια έως 100% .
Τεκμήρια-αποδείξεις
Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι, ακόμη και όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία, θα διαπιστώσουν ότι επέστρεψε η απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021. Ετσι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Τεκμήρια: Οσοι δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα. Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, είναι οι ακόλουθες:
- Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
- Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.
- Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
- Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
- Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
- Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
- Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.
- Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Οσοι δηλώνουν χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα, από το τεκμαρτό τους, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά, επικαλούμενοι εισοδήματα τα οποία είναι αφορολόγητα ή φορολογήσιμα, εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ευρώ ή με τη λήψη δανείων.
- Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Χωρίς «εκπτώσεις» θα εφαρμοστεί φέτος το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Η υποχρέωση κάλυψης του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει επανέλθει σε πλήρη ισχύ, που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν το 2021 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2020 είχαν απαλλαγεί πλήρως από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που είχαν πληγεί από την πανδημία.
Εξαιρέσεις
Από το μέτρο των e-αποδείξεων γλιτώνουν φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί άλλα και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Ειδικότερα από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:
- Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
- Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).
- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
- Οι φυλακισμένοι.