Όπως μετέδωσε το Ladbible το σύστημα που χρησιμοποίησε ο πατέρας δεν εμπόδιζε απλώς το σήμα του – η υπηρεσία διαδικτύου ολόκληρης της πόλης έπεσε επίσης από τα μεσάνυχτα έως τις 3 το πρωί. Ένας πάροχος κινητής τηλεφωνίας ανέφερε αρχικά την περίεργη πτώση του σήματος στο Agence Nationale des Fréquences (ANFR), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των ραδιοσυχνοτήτων στη Γαλλία.
Τι κάνει ένας παρεμβολέας σήματος
Το πρακτορείο διαπίστωσε ότι η αιτία του προβλήματος ήταν ένας παρεμβολέας σήματος που ανήκε στον προαναφερθέντα πατέρα, σύμφωνα με το Bleeping Computer.
Ο παρεμβολέας σήματος είναι μια συσκευή που μπλοκάρει το Διαδίκτυο μεταδίδοντας ραδιοκύματα στην ίδια συχνότητα με τα κινητά τηλέφωνα, κάτι που σταματά τη σύνδεση με τους πύργους κινητής τηλεφωνίας και δεν λαμβάνουν σήματα.
Σε ρεπορτάζ του ANFR, αποκαλύφθηκε πώς το πρακτορείο βρήκε την αιτία του θέματος. «Η εξήγηση ήταν ανησυχητικά απλή: το jammer είχε εγκατασταθεί από τον πατέρα της οικογένειας για να εμποδίσει τους εφήβους του να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με το smartphone τους αντί να αποκοιμηθούν! Τα παιδιά του είχαν πράγματι εθιστεί στα κοινωνικά δίκτυα και σε άλλες εφαρμογές, ιδιαίτερα μετά τον περιορισμό που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19».
Ο πατέρας κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο και ποινή φυλάκισης
Αν και δεν ήθελε να καταργήσει ολόκληρο το διαδίκτυο της πόλης, η χρήση ενός παρεμβολέα σήματος είναι στην πραγματικότητα παράνομη στη Γαλλία. Η μέγιστη ποινή για το αδίκημα είναι πρόστιμο 30.000 ευρώ και φυλάκιση έως έξι μήνες.
Το jammer του ANFR φέρεται να κατασχέθηκε και κρατείται στον Εισαγγελέα ενώ διερευνά το αδίκημα. Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που δεν επιτρέπει παρεμβολές σήματος, καθώς η χρήση τους για σκόπιμη παρεμβολή σε ασύρματα d;iktya θεωρείται έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το Ofcom, η μέγιστη ποινή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύο χρόνια φυλάκιση ή/και απεριόριστο πρόστιμο. Οι συσκευές είναι επίσης παράνομες στις ΗΠΑ και όσοι τις χρησιμοποιούν μπορεί να αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα και φυλάκιση.