Εδώ και μήνες άπαντες ασχολούνται με την τιμή της ενέργειας και το πώς οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι πλέον μη βιώσιμοι από όλο και περισσότερα νοικοκυριά. Επίσης άπαντες προσπαθώντας να ξεπεράσουν το σοκ προσπαθούν να βρουν τρόπους να εξοικονομήσουν ενέργεια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, tο Energy Saving Trust (EST) δήλωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να εξετάσουν ποιες συσκευές αφήνουν ενεργοποιημένες. Πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές-βαμπίρ που καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
Τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συσκευές το 2019, αλλά έχουν επικαιροποιηθεί από την British Gas για να αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών. Τα στοιχεία αφορούν την Βρετανία ωστόσο οι αντιστοιχίες ισχύουν σε όλες τις χώρες.
Οι συσκευές που «ρουφούν» ρεύμα ακόμα και σε standby mode
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αν οι καταναλωτές ακολουθήσουν κάποιες οδηγίες όσον αφορά τις συσκευές που μένουν μόνιμα στην πρίζα μπορεί και να εξοικονομήσουν μέχρι και 175 ευρώ το χρόνο.
Ο Μπράιαν Χορν, ανώτερος σύμβουλος Insight and Analytics στην EST, δήλωσε ότι υπάρχουν πρακτικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές. «Αν κάτι δεν χρειάζεται να είναι αναμμένο, τότε θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε στον τοίχο ή να το βγάλετε από την πρίζα», είπε. «Για όλα τα άλλα, απλώς προσπαθήστε να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο εύκολο να το απενεργοποιήσετε. Αν βεβαιωθείτε ότι η πρίζα είναι προσβάσιμη, αν μπορείτε απλά να την απενεργοποιήσετε, ώστε να μην χρειάζεται να την αποσυνδέσετε από την πρίζα. Αλλά αν έχετε ένα σωρό πράγματα συνδεδεμένα πίσω από την τηλεόρασή σας, ίσως να θέλετε να τα συνδέσετε όλα σε ένα καλώδιο επέκτασης».
Όσο οι συσκευές είναι συνδεδεμένες στον τοίχο, καταναλώνουν σιγά-σιγά ρεύμα.
Ακολουθούν κάποιες από τις συσκευές-βαμπίρ και πόσο πληρώνετε παραπάνω τον χρόνο κατά μέσο όρο αν τις αφήσετε σε standby:
- Τηλεόραση: Περίπου 29 ευρώ τον χρόνο και ακόμα 27 ευρώ αν έχετε συνδεδεμένο κάποιο αποκωδικοποιητή ή DVD player.
- Φούρνος μικροκυμάτων: Περίπου 20 ευρώ τον χρόνο.
- Κονσόλες gaming: Περίπου 15 ευρώ επιπλέον τον χρόνο.
- Υπολογιστές: Περίπου 13 ευρώ τον χρόνο.
- Ντους: Περίπου 12 ευρώ τον χρόνο.
- Πλυντήριο: Περίπου 6 ευρώ τον χρόνο.
- Εκτυπωτής: Περίπου 5 ευρώ έξτρα τον χρόνο.
- Φορτιστής κινητού: Περίπου 1,5 ευρώ τον χρόνο.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε «έξυπνες» πρίζες ή επεκτάσεις με διακόπτη, τον οποίο μπορείτε να ανάβετε και να κλείνετε (ειδικά το βράδυ) κατά το δοκούν.
Προσπαθήστε, τέλος, να μην φορτίζετε παραπάνω από όσο χρειάζεται το κινητό ή το λάπτοπ σας. Με το που φτάσει, δηλαδή, στο 100% βγάλτε το από την πρίζα. Όχι μόνο θα εξοικονομήσετε ρεύμα, αλλά με αυτή την πρακτική η μπαταρία σας θα ζήσει περισσότερο.
Μπορεί να είναι βολικό να αφήνετε την τηλεόραση σε κατάσταση αναμονής και να την ξυπνάτε με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεχειριστήριο, αλλά αυτό μπορεί να κοστίσει ακριβά.