28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
15-24 Ιουλίου 2022
Το Neighbours, την πρώτη διεθνή συμπαραγωγή του με έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς του σύγχρονου χορού παγκοσμίως, το Sadler’sWells του Λονδίνου, παρουσιάζει το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου. Το έργο που χορογραφήθηκε από τους Rauf “RubberLegz” Yasit και BrigelGjoka, σε συνεργασία με τον WilliamForsythe και με ζωντανή μουσική από τον συνθέτη RuşanFiliztek, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2022, ενώ μετά την Καλαμάτα θα συνεχίσει τη διεθνή περιοδεία του.
Με τίτλο Ωδή στην Ομορφιά, το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα κάνει πρεμιέρα με ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού, το TRIPTYCH: The missingdoor, The lostroom and The hiddenfloor των PeepingTom, μια παράσταση που είναι το αποτέλεσμα νέας επεξεργασίας τριών έργων που δημιούργησε η ομάδα PeepingTom για το NederlandsDansTheatre. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ομάδες από την Ελλάδα, 2 παγκόσμιες πρεμιέρες, 6 παράλληλες εκδηλώσεις, ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού.
Toπλήρες πρόγραμμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παρουσιάστηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη:
«Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι η κορυφαία και πιο σημαντική διοργάνωση χορού στη χώρα μας και ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ στον τομέα του με διεθνή απήχηση. Εξαιτίας της υψηλής ποιότητας του, έχει και ένα πολύ πιστό και αφομοιωμένο κοινό. Στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια εξαιρετική επιλογή της παγκόσμιας πολιτιστικής πρωτοπορίας, γεγονός το οποίο, εκτός από τη σημαντικότητά του στον τομέα του πολιτισμού, δίνει και μία ιδιαίτερα σημαντική αναπτυξιακή δυνατότητα στην ίδια την πόλη της Καλαμάτας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στηρίζει το Φεστιβάλ με τριετή προγραμματική σύμβαση, την οποία έχουμε υπογράψει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με τον Δήμο Καλαμάτας, με συνολικό προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ περίπου. Από αυτά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμβάλλει με 400.000 ευρώ ετησίως γιατί πραγματικά πιστεύουμε απολύτως στο Φεστιβάλ και στον θεσμό. Θα ήθελα, εκτός από τη Λίντα Καπετανέα και την ομάδα της να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο για την εξαιρετικά καλή συνεργασία που έχουμε, όχι μόνο για το Φεστιβάλ, αλλά και σε οτιδήποτε αφορά αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες των τριών φορέων.»
Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης:
«Η λέξη «διεθνές» στον τίτλο του συγκεκριμένου φεστιβάλ δεν είναι πλεονασμός ούτε υπερβολή, καθώς στις δέκα ημέρες που θα διαρκέσει, θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες από 10 χώρες σε 26 συνολικά παραγωγές, την πρώτη διεθνή συμπαραγωγή του και δύο παγκόσμιες πρεμιέρες. Το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος που το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει σταθεί και φέτος αρωγός του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος, σημαντικού όχι μόνο για την πόλη της Καλαμάτας και τη χώρα μας, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα του χορού.
Το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα αυτό φεστιβάλ έχει καταφέρει μέσα στα 28 του χρόνια να εδραιωθεί και να αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό και να υπηρετεί και να προωθεί την τέχνη του χορού διευρύνοντας κάθε χρόνο το κοινό του και δίνοντας ευκαιρίες συμμετοχής σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλες τις κατηγορίες κοινού, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία, καθώς παραμένει δραστήριο στον τομέα της εκπαίδευσης καθόλη τη διάρκεια του έτους.»
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Ε. Νίκα:
«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι ένας σπουδαίος θεσμός. Ως Δήμαρχος της Καλαμάτας, τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ως Περιφερειάρχης, αισθάνομαι την υποχρέωση ότι όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε ηθικά και οικονομικά στην ανάπτυξή του. Το 2021, με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Φεστιβάλ, για πρώτη φορά, εξακτινώθηκε και έτσι υπήρξε η δυνατότητα να απολαύσουμε μιας εξαιρετικής ποιότητας παράσταση στο Σαϊνοπούλειο θέατρο στη Σπάρτη. Φέτος, συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν δωρεάν παραστάσεις για το κοινό σε κεντρικές πλατείες στο Ναύπλιο, την Κόρινθο και την Τρίπολη.»
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος:
« Ως Δήμος επενδύουμε στον πολιτισμό. Είναι μια επιλογή διαχρονική, μία επιλογή που έχει υπηρετηθεί με συνέπεια. Μέσα από τις σπουδαίες καλλιτεχνικές σχολές της Φάρις, μέσα από τη στήριξη κάθε πολιτιστικής έκφρασης. Με δράσεις εξωστρεφείς, με δράσεις που προσθέτουν στο πολιτιστικό ψηφιδωτό της Πατρίδας μας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί αναμφισβήτητα το καμάρι μας.
Το φετινό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί 15 – 24 Ιουλίου, βρίσκει την πόλη μας μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, καθώς η επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ένταξή μας στο δίκτυο των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνωνπόλεων έως το 2030 έχει δημιουργήσει ήδη μια επιπλέον δυναμική.»
Σύμφωνα με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Παναγιώτη Νίκα, τον Δήμαρχο Καλαμάτας κο Θανάση Βασιλόπουλο, τον Πρόεδρο της ΦΑΡΙΣ κο Παντελή Δρούγα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΡΙΣ.
Σε δύο χρόνια από τώρα θα γιορτάσουμε την τριακοστή επέτειο θέσπισης αυτού του μεγάλου θεσμού του σύγχρονου χορού για τη χώρα μας. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να έχουμε ένα συνεχώς εξελισσόμενο και δυναμικό Φεστιβάλ Χορού που να εμπνέει και να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και να αποτελεί φορέα αξιών στην εποχή που διανύουμε. Σας περιμένουμε και φέτος στην Καλαμάτα, τον τόπο του χορού, για να μοιραστείτε μαζί μας την ομορφιά της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, την ομορφιά της ζωής.»
Τα καλοκαίρια του 2020 και του 2021, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν από τα ελάχιστα Φεστιβάλ παγκοσμίως που κατάφεραν όχι μόνο να μην αναβληθούν αλλά και να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, παρουσιάζοντας ένα πλήρες πρόγραμμα με διεθνείς μετακλήσεις και ελληνικά σχήματα και εξασφαλίζοντας συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.
Το φετινό Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Καλλιτεχνικής Διευθύντριάς του ΛίνταςΚαπετανέα και του Δημάρχου Καλαμάτας Αθανάσιου Π. Βασιλόπουλου με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Ε. Νίκα, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ Παντελή Δρούγα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ.
Το αμιγώς καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου 2022 και σε αυτό περιλαμβάνονται οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, οι μικρότερης κλίμακας παραγωγές στο BlackBox, την Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, και οι παραστάσεις της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο και κλασικό χορό μέχρι ακροβατικά, breaking και krump. Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν τα έργα τους προέρχονται από 10 χώρες, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μοζαμβίκη, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κύπρο. Παράλληλα, από τις 8 Ιουλίου έως τις 24 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και ειδικές ομάδες κοινού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας.
Το φετινό Φεστιβάλ έχει τίτλο Ωδή στην Ομορφιά καθώς έχει στόχο την ανάδειξη του μεγάλουκαι ανεξάντλητου από φιλοσοφική, ηθική, κοινωνική και καλλιτεχνική σκοπιά, ζητήματος της Ομορφιάς. Στο εύφορο πεδίο της τέχνης η Ομορφιά αποτελεί κεντρικό αντικείμενο μελέτης. Για την τέχνη του χορού, πρωταγωνιστές είναι τα σώματα που ονειρεύονται και κινούνται. Έμπνευση, η ίδια η κίνηση, η ίδια η ζωή. Από τον μικρότερο οργανισμό μέχρι τη μεγαλύτερη οροσειρά, από το πιο απλό παιχνίδι των παιδιών μέχρι την κίνηση των γαλαξιών, ό,τι κινείται συμμετέχει στη ζωή. Η εργασία του καλλιτέχνη, ωστόσο, αναδεικνύει την αναζήτηση της σχέσης μας με τη ζωή. Γιατί η ομορφιά υπάρχει επειδή υπάρχουν η καλοσύνη, η αλληλεγγύη και η αγάπη. Και η ουσία τους δεν είναι θεωρητική αλλά αναβλύζει από τα σώματα, τις χειρονομίες, τα λόγια, τις πράξεις, τις σχέσεις μεταξύ των σωμάτων. Με τον τρόπο αυτό το Φεστιβάλ υμνεί την ενσάρκωση της ομορφιάς.
Παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στις 15 και 16 Ιουλίου με ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού, το TRIPTYCH: The missingdoor, The lostroom and The hiddenfloor των PeepingTom. Πρόκειται για μια δίωρη πολυβραβευμένη δημιουργία των GabrielaCarrizo και FranckChartier σε νέα σύνθεση (του 2020) βασισμένη στο έργο Adrift, το οποίο δημιουργήθηκε για το NederlandsDansTheater (NDT1). Η GabrielaCarrizo σκηνοθέτησε την πρώτη ενότητα με τίτλο The missingdoor, ενώ ο FranckChartier σκηνοθέτησε τις δύο επόμενες, The lostroom και The hiddenfloor. Η Carrizo και ο Chartier θέλησαν να εντάξουν τα έργα αυτά στο ρεπερτόριο της ομάδας PeepingTom ώστε να συνεχίσουν να τα παρουσιάζουν στο κοινό. Από τον διεθνή τύπο το έργο έχει χαρακτηριστεί ως κατάκτηση του αδύνατου, φόρος τιμής στον David Lynch, ένας συνδυασμός χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, μαγείας, εφέ, slapstick κωμωδίας και ακροβατικών με σασπένς χωρίς τέλος και μνημειώδη εναλλαγή σκηνικών. Στην τριλογία του TRIPTYCH, ο χρόνος, η μνήμη και η προαίσθηση συνδέονται με τις ψευδαισθήσεις, τις ουτοπίες και τις χαμένες αγάπες των χαρακτήρων.
Την Τρίτη 19 Ιουλίου παρουσιάζεται η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το έργο Neighbours αποτελεί συμπαραγωγή με το Sadler’sWells, έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτεχνικούς οργανισμούς στον σύγχρονο χορό παγκοσμίως. Αποτελεί μια πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ τριών πολύ σημαντικών καλλιτεχνών, του Rauf “RubberLegz” Yasit, κουρδικής καταγωγής, του BrigelGjoka, αλβανικής καταγωγής, και του RuşanFiliztek, κουρδικής και τουρκικής καταγωγής, καθένας από τους οποίους είναι φορέας μιας ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο πρωτοποριακός χορευτής του abstractbreakingYasit και ο διακεκριμένος ερμηνευτής του σύγχρονου χορού Gjoka άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν από κοινού κινητικά μοτίβα εμπνευσμένοι από μια πρόταση του WilliamForsythe κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του A QuietEvening of Dance. Οι δύο καλλιτέχνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αντικειμένου τους, έχουν δημιουργήσει ένα έργο που αξιοποιεί την πολύπλευρη εμπειρία τους και αντλεί επιρροές από τις κουρδικές και αλβανικές ρίζες τους. Υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη RuşanFiliztek, μια νέα χορογραφική γλώσσα διαμορφώνεται καθώς οι δύο δημιουργοί εξερευνούν στιγμές μεταμόρφωσης και στοχασμού στο μεταίχμιο urban, κλασικού και σύγχρονου χορού.
Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής ολοκληρώνεται στις 22 και 23 Ιουλίου με την εμβληματική παράσταση Sonoma του πολυβραβευμένου δημιουργού από την Βαλένθια MarcosMorauκαι της ομάδας LaVeronal. Στο Sonoma, μια ομάδα δέκα γυναικών μας μιλά στη γλώσσα της τελετουργίας και δημιουργεί από μια κραυγή μία ατέλειωτη καταιγίδα. Οι δέκα ερμηνεύτριες, κατά τη διάρκεια του τελετουργικού, απαγγέλουν μια μακρά λιτανεία Μακαρισμών, ξεκινώντας από εκείνους των Ευαγγελίων και φτάνοντας συνειρμικά στην άγνωστη περιοχή της αποκάλυψης των δικών τους δυνάμεων οι οποίες τις μεταμορφώνουν σε πολεμίστριες έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη ζωή και να δώσουν μάχη.
Παραστάσεις στο BLACK BOX (Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας)
Πέντε ελληνικές ομάδες, δύο εκ των οποίων παρουσιάζουν τα έργα τους σε παγκόσμια πρεμιέρα, και τέσσερις από το εξωτερικό συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα του BlackBox, της Εναλλακτικής Σκηνής του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας,
Από τις ξένες παραγωγές, το έργο WHITE OUT – The conquest of the useless του PiergiorgioMilanoαπό την Ιταλία που παρουσιάζεται στις 15 Ιουλίου, είναι ένας φόρος τιμής σε όλους τους ορειβάτες που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν αναμετρηθεί με αυτό το επίπεδο κινδύνου στο απέραντο λευκό των ψηλών βουνών: Σε εκείνους που κατακτούν το μάταιο. Απόλυτη φιλοδοξία της παράστασης είναι να παρουσιάσει την ορειβασία ως καλλιτεχνική γλώσσα. Να δημιουργήσει μια χορογραφική εμπειρία και μία οπτική σύνθεση τόσο ισχυρή, που η απεραντοσύνη του βουνού να μπορεί να μεταφερθεί σε ένα θέατρο, επιτρέποντας στο κοινό να βιώσει αυθεντικά το κρύο, το χιόνι και την καταιγίδα σε έναν βραχώδη κατακόρυφο κρημνό.
Ακολουθεί στις 16 Ιουλίου, το έργο Brace του EdivaldoErnesto από τη Μοζαμβίκη, εμπνευσμένο από τους Ζουλού και τους Μουενεμουτάπα πολεμιστές. Ο ταξιδιώτης του έργου αφηγείται μια φανταστική ιστορία στην οποία προσπαθεί να συνδέσει τη δική τους κληρονομιά με το δικό του παρόν.
Η Κύπρια χορογράφος και εικαστικός Alexandra Waierstallμε βάση το Ντύσσελντορφ, παρουσιάζει στις 17 Ιουλίου το έργο VENUS un/seen. Η καταξιωμένη δημιουργός, θεωρώντας ότι το κινούμενο σώμα έχει βουτηχτεί σε μία νέα πραγματικότητα στον απόηχο της πανδημίας, μας εντάσσει σε ένα ποιητικό και συγκινησιακά φορτισμένο πλαίσιο στο οποίο συμμετέχουμε σε συναισθηματικές καταστάσεις που σε πρώτο επίπεδο μοιάζουν αντιφατικές.
Η Μαρία Δουλγέρη παρουσιάζει στις 20 Ιουλίου, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το έργο Ένα Κάδρο Ακόμα εμπνευσμένο από την αυτοβιογραφική, υπαρξιακή φράση του μεγάλου εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη που δήλωνε χαρακτηριστικά: Εγώ δεν κάνω κάδρα, είναι σαν να ζω στο κάδρο. Πρόκειται για ένα έργο που μιλά για τη δημιουργική διαδικασία, στο οποίο η ερμηνεύτρια γίνεται ταυτόχρονα δημιουργός και έργο, πλάθοντας έτσι ένα αέναο κάδρο.
Ακολουθεί στις 20 Ιουλίου το έργο EverAfterτης Μαριάννας Καβαλλιεράτου, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε διαδικτυακά στο Arc for Dance Festival τον Μάιο του 2021. Το έργο αποτελεί αναστοχασμό της έννοιας και ιστορίας του θανάτου μέσα από τον χορό και γεννήθηκε από τη δαιδαλώδη περιπλάνηση της ομάδας ανάμεσα σε διαφορετικές εμπειρίες και ιστορίες που στόχο είχαν να αναδυθεί η τραυματική σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο. Η επιλογή του υλικού συγκρότησε σταδιακά τη «ζωή» του έργου μέσα από ένα σχήμα ενδεχομένως παράδοξο αλλά και λυτρωτικό.
Η Αναστασία Βαλσαμάκη συμμετέχει στο Φεστιβάλ, στις 21 Ιουλίου, με το έργο W REST L ING. Με αμείωτο ενδιαφέρον για το εννοιολογικό περιεχόμενο καταστάσεων του σώματος, η χορογράφος θέτει στο επίκεντρο τους διαφορετικούς τρόπους να εννοήσει κανείς την πάλη.
Σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 22 Ιουλίου παρουσιάζεται το έργο THE BOX || thatdeadspacebetweenusτης Πηνελόπης Μωρούτ με την ομάδα της Cross iMPact. Το έργο παρασύρει τον θεατή σε ένα υπόγειο ταξίδι μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού, του φωτός και της σκιάς, των βαθύτερων επιθυμιών και των χειρότερων φόβων.
Στις 23 Ιουλίου παρουσιάζεται το Hidden της βραβευμένης Kαταλανής χορεύτριας και χορογράφου LaliAyguadé: μετά το Kokoro (2015) και τοiUanMi (2017) που έχει επίσης παρουσιαστεί στην Καλαμάτα, το Hidden ολοκληρώνει την τριλογία της δημιουργού που επικεντρώνεται στην αναζήτηση της ταυτότητας.
Τέλος, στις 24 Ιουλίου, η ομάδα του Ιωάννη Μανταφούνη παρουσιάζει το έργο Scarbo όπου η χορεύτρια ManonParent αποκαλύπτεται στο κοινό με τρόπο ρευστό, οργανικό και άμεσο, χωρίς διάμεσους ή αυτολογοκρισία. Το έντονα κινηματογραφικό σόλο συνοδεύεται εν μέρει από έργα των MauriceRavel και ClaudeDebussy. Ο ρυθμικός διάλογος χρωμάτων και υλικών που λαμβάνει χώρα μεταξύ μουσικής και χορού δημιουργεί μια φυσική συνέχεια, μία σινεφίλ ταινία που παρουσιάζεται ζωντανά.
Χορός στην Πόλη – Παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας
Χορός στην Πόλη και φέτος, με 13 υπαίθριες παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, όλες με δωρεάν είσοδο. Στο καθιερωμένο βραδινό ραντεβού στις 21:00, από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουλίου, θα παρουσιαστούν:
16 Ιουλίου: Το έργο DENTI του PiergiorgioMilano και το έργο BLINDLY της ομάδας ΕleleiCompany των RafaJagat και SabrinaGargano.
17 Ιουλίου: Το έργο ΝΕΡΤΙ της Ξένιας Σταθούλη και το έργο ‘US’ τουAriasFernandez από τη Μαδρίτη.
18 Ιουλίου: Το έργο ΦΑΡΑ της Μαρίας Δουλγέρη και το έργο NADEZHDA τηςΠηνελόπης Μωρούτ.
20 Ιουλίου: Το έργο SO IT GOES* της Σωτηρίας Κουτσοπέτρου και το έργο ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑ της Νεφέλης Αστερίου.
21 Ιουλίου: Το έργο ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ της BαρβάραςΜπαρδακά και το έργο STILL LOVE των ΦένιαςΧατζάκου και Csenger K. Szabó από την Ουγγαρία.
22 Ιουλίου: Το έργο GIZAKI των LaliAyguadé και AkiraYoshida.
23 Ιουλίου: Το έργο IMPERMANENCE του FabianThomé και της ομάδας FullTimeCompany και το έργο ΛΑΧΤΑΡΑ της ΜαριάναςΤζούδα.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο Χορός σε άλλες πόλεις που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστούν στις 17, 19 και 20 Ιουλίου σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Κορίνθου, του Ναυπλίου και της Τρίπολης τα έργα BLINDLY της ομάδας ΕleleiCompany, NADEZHDA τηςΠηνελόπης Μωρούτ και της ομάδας Cross iMPact και Hito των AkiraYoshida και CheyJurado.
Η εκδήλωση ΑrtwithinOne, η οποία ξεκίνησε πέρυσι και είχε μεγάλη ανταπόκριση σε κοινό και καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα κάλεσμα στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ και σε σπουδαστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των επαγγελματικών σεμιναρίων να βρεθούν όλοι μαζί και να μοιραστούν την τέχνη τους. Είναι μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, με συνοδεία μουσικής κατά την οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να δείξουν στην καλλιτεχνική κοινότητα την προσωπική τους προσέγγιση στην κίνηση και τον χορό μέσα σε ένα λεπτό.
Τα έργα BLINDLY της ομάδας ΕleleiCompany και NADEZHDA τηςΠηνελόπης Μωρούτ θα παρουσιαστούν στις 15 Ιουλίου και στην CostaNavarino στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών.
Tέλος, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται φέτος για τρίτη χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του 9ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο KΑΛΛΟΣ: Για Εμένα Αυτό Είναι Ομορφιά, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 17 Απριλίου 2022. Στο φετινό διαγωνισμό, μέσα από ένα παιχνίδι που θυμίζει παζλ, τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν την εικόνα που αποτυπώνει για εκείνα την ομορφιά. Τα έργα των παιδιών 4-15 ετών από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα εκτεθούν στην ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής με τίτλο ΚΑΛΛΟΣ: Για Εμένα αυτό είναι Ομορφιά, που θα διοργανωθεί στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Τo Φεστιβάλ παραμένει δραστήριο στον τομέα της εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο, με σεμινάρια χορού για μαθητές, οικογένειες και μεγαλύτερες ηλικίες στο πλαίσιο του προγράμματος KeepDancing, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας. Με εννέα προσκεκλημένους καθηγητές και 360 συμμετέχοντες, το φετινό KeepDancing αποτελεί ένα δυναμικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για την προώθηση του χορού και της κίνησης στην πόλη της Καλαμάτας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ από τις 8 μέχρι τις 24 Ιουλίου, αναπτύσσεται σε δύο άξονες: ο ένας αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και ο δεύτερος την εκπαίδευση διαφόρων ομάδων κοινού που αγαπούν τον χορό.
Ο πρώτος άξονας στοχεύει στην εντατική και σε βάθος έρευνα μέσω ολοκληρωμένων προσεγγίσεων ανάπτυξης τεχνικής από διεθνούς κύρους δασκάλους του σύγχρονου χορού. Επιπλέον, ενσωματώνει σύγχρονες τάσεις, κυρίως μέσω των masterclasses.
Το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελείται φέτος από 4 σεμινάρια και 1 masterclass στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, τα οποία θα καλύψουν συνολικά 54 ώρες διδασκαλίας:
- DepthMovement (27 ώρες) με τον EdivaldoErnesto από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου.
- Τρίωρο masterclass με τον AriasFernandezakaJoker στις 15 Ιουλίου πάνω στην τεχνική του Krumping.
- 1000 waystohold (6 ώρες) με τους Χριστίνα Γουζέλη και PaulBlackman στις 16 και 17 Ιουλίου.
- Up, but down, but fast, but slow, but wild, but sensitive (12 ώρες) μετον Akira Yoshida απότις 19 έωςτις 22 Ιουλίου.
- From gravity to lightness (6 ώρες) μετην Lali Ayguadéστις 23 και 24 Ιουλίου.
Τα εργαστήρια για το κοινό έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τη σχέση του Φεστιβάλ με την πόλη και κυρίως να εκπαιδεύσουν το κοινό πάνω στον σύγχρονο χορό και την κίνηση. Περιλαμβάνουν ένα εργαστήριο για παιδιά και εφήβους, ένα για γονείς και παιδιά, ένα για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και ένα σεμινάριο κίνησης για ΑμεΑ, και είναι τα εξής:
- Το Δάσος – Εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά και εφήβους από την Βιτόρια Κωτσάλου, από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Παρουσίαση της χορογραφίας τους στις 12 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου.
- Ι SEE YOU SEE ME YOU ή O ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ – Εργαστήρι χορού για γονείς και παιδιά από την Βιτόρια Κωτσάλου στις 9 και 10 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
- Εργαστήρι κίνησης «50+» από την Πηνελόπη Μωρούτ για ενήλικες. Από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
- Εργαστήρι κίνησης για ΑμεΑ από την Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και την Ειρήνη Κουρουβάνη, από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)
Επιπλέον στις 18 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα διοργανωθεί, σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εικαστικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους με τίτλο ΚΑΛΛΟΣ: Για Εμένα αυτό είναι Ομορφιά. Το εργαστήρι πραγματοποιείται με αφορμή την ομώνυμη ψηφιακή έκθεση με τα έργα των παιδιών από το νομό Μεσσηνίας. Τα παιδιά θα συνθέσουν με τα έργα τους ένα μεγάλων διαστάσεων παζλ στους τοίχους του Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, δημιουργώντας μια ζωγραφική εγκατάσταση.
Οπτική Ταυτότητα του 28ου Φεστιβάλ
Η φετινή οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ δημιουργήθηκε από την ομάδα των ΜeToo της Αλίκης Κακουλίδου και της Δήμητρας Βασιλάκου.
Oι δύο δημιουργοί είχαν ως στόχο να αποδώσουν την πολυσυλλεκτικότητα του Φεστιβάλ και των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό. Επίσης, η βασική γραμματοσειρά του 28ου KDF αποτελεί μέρος του έργουΕργαλεία Αποσυναρμολόγησης του εικαστικού Ζάφου Ξαγοράρη και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε εφαρμογές οπτικής επικοινωνίας. Η γραμματοσειρά αντιμετωπίζει το γράμμα ως φόρμα που κινείται στον χώρο και αντλεί έμπνευση από το σχεδιαστικό στυλ της περιόδου Bauhaus.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
MAIN STAGE – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
—
PEEPING TOM
TRIPTYCH: The missing door, The lost room and The hidden floor
Στην τριλογία Triptych, οι χαρακτήρες, χαμένοι στον χωροχρόνο, απομακρύνονται και αναζητούν ο ένας τον άλλο στο διηνεκές, εκδηλώνοντας μία μελαγχολική νοσταλγία για το μέλλον. Ένα τριπλό παιχνίδι «κεκλεισμένων των θυρών», στο οποίο οι συμμετέχοντες προσπαθούν μάταια να δημιουργήσουν μια νέα εκδοχή της απατηλής τους πραγματικότητας.
Η GabrielaCarrizo [Γκαμπριέλα Καρίτσο] και ο FranckChartier[Φρανκ Σαρτιέ] πειραματίστηκαν με εναλλαγές κινηματογραφικών πλατό από τη μία σκηνή στην επόμενη, προκειμένου οι μεταβάσεις να διατηρήσουν αυτούσια τη δραματουργική τους δύναμη. Αυτή η διαμεσολαβητική δραματουργία αποτελεί θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της δαιδαλώδους περιπλάνησης του Triptych στο παρελθόν και το μέλλον.
Το Triptych είναι το αποτέλεσμα της νέας επεξεργασίας τριών έργων συνολικής διάρκειας δύο ωρών που δημιούργησε η ομάδαPeepingTom[Πίπινγκ Τομ]για το NederlandsDansTheatre. Η GabrielaCarrizoσκηνοθέτησε την πρώτη ενότητα με τίτλο The MissingDoor, ενώ ο FranckChartier σκηνοθέτησε τις δύο επόμενες, The LostRoom και The HiddenFloor. Η Carrizo και ο Chartier θέλησαν να εντάξουν τα έργα αυτά στο ρεπερτόριο της ομάδας PeepingTom ώστε να συνεχίσουν να τα παρουσιάζουν στο κοινό. Οι δύο χορογράφοι οραματίστηκαν εκ νέου τα έργα για τους χορευτές του συγκροτήματός τους. Υπό αυτή την έννοια, το Triptych διερευνά το πώς διαφορετικά σώματα, διαφορετικοί κώδικες και διαφορετικές μέθοδοι διδασκαλίας μπορούν όχι μόνο να συναντηθούν, αλλά και να αλληλοτροφοδοτηθούν δημιουργικά.
Η Carrizo και ο Chartier εστίασαν στη δημιουργία ενός νέου συνόλου με ξεχωριστό συνδυασμό τεχνικών ικανοτήτων που άπτονται εξίσου του χορού και του θεάτρου. Χρησιμοποιώντας το δικό τους σωματικό λεξιλόγιο, οι καινούργιοι χορευτές θα ανιχνεύσουν νέα σχήματα μνήμης, όχι μόνο στο Triptych, αλλά και σε ολόκληρη την ομάδα.
(Παρασκευή 15 Ιουλίου, 21:00 & Σάββατο 16 Ιουλίου, 19:00,
MainStage / Κεντρική Σκηνή – Μεγάρου Χορού Καλαμάτας)
SADLER’S WELLS
BRIGEL GJOKA, RAUF “RUBBERLEGZ” YASIT & RUŞAN FILIZTEK
NEIGHBOURS
Το Neighbours, η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς του σύγχρονου χορού παγκοσμίως, το Sadler’sWells [ΣάντλερςΓουελς], αποτελεί μια πολυεπίπεδη, δυναμική συνεργασία μεταξύ τριών πολύ σημαντικών καλλιτεχνών, των χορευτών Rauf “RubberLegz” Yasit[Ραούφ “ΡάμπερΛεγκς” Γιασίτ]και BrigelGjoka[Μπριγκέλ Γκιόκα]και του μουσικού και συνθέτη RuşanFiliztek[ΡουσάνΦιλιζτέκ], καθένας από τους οποίους είναι φορέας μιας ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παράσταση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον χορογράφο WilliamForsythe[Γουίλιαμ Φόρσαϊθ], ενώ παρουσιάζεται με ζωντανή μουσική από τον RuşanFiliztek.
Ο πρωτοποριακός χορευτής του abstractbreakingRauf “RubberLegz” Yasit και ο διακεκριμένος ερμηνευτής του σύγχρονου χορού BrigelGjoka είχαν ως αφετηρία της συνεργασίας τους τη συνύπαρξή τους στην παράσταση A QuietEvening of Dance του WilliamForsythe. Οι δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αντικειμένου τους, έχουν δημιουργήσει ένα έργο που αξιοποιεί την πολύπλευρη εμπειρία τους και αντλεί επιρροές από τις κουρδικές και αλβανικές ρίζες τους.
Υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη RuşanFiliztek, μία νέα χορογραφική γλώσσα διαμορφώνεται καθώς οι δύο δημιουργοί εξερευνούν στιγμές μεταμόρφωσης και στοχασμού στο μεταίχμιο urban, κλασικού και σύγχρονου χορού. Μέσα από την κοινή τους εμπειρία προκύπτει μια απλή αλήθεια: Ότι ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.
Αν και ξεκινά με σιωπή, το Neighbours είναι – απροσδόκητα και απολαυστικά – οικείο. Οι αγκώνες ανταλλάσσουν ιστορίες μπροστά στη φωτιά. Τα χέρια μπλέκονται, αντικρούουν, θυμούνται, αγαλλιάζουν. Τα γόνατα και οι γοφοί ξεδιπλώνονται σε περίπλοκα, ανείπωτα σχέδια. Ολόκληρες γενιές μνήμης ανακύπτουν με το άγγιγμα των δακτύλων σε έναν ώμο.
Εμπνευσμένοι από μια πρόταση του WilliamForsythe κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του A QuietEvening of Dance, ο BrigelGjoka και ο RaufYasit άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν από κοινού κινητικά μοτίβα. Εστιάζουν στην αλληλοεπικάλυψη των γλωσσών κίνησης που κληρονομήθηκαν μέσω των λαϊκών χορών και των κοινοτικών εορτασμών στην αλβανική και στην κουρδική κουλτούρα. Διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι ιστορίες αυτές ανατρέπονται μέσα από τις ξεχωριστές εμπειρίες του καθενός – συγκεκριμένα, του μπαλέτου και του σύγχρονου χορού για τον Brigel, του breaking, του αυτοσχεδιασμού, του σχεδίου και του animation για τον Rauf – για να μεταμορφωθούν όταν τελικά συναντιούνται. Γιατί ο χορός, μας υπενθυμίζουν, δεν είναι προϊόν: είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Προειδοποίηση: Όπου υπάρχει χορός, υπάρχει και χαρά. Και αυτή είναι μεταδοτική.
(Τρίτη 19 Ιουλίου, 22:00,
MainStage / Κεντρική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
LA VERONAL
SONOMA
Φανταστείτε ότι η πραγματικότητα δεν είναι αρκετή, ότι έχετε εξαντλήσει τα σχήματά της, συνθλίβεστε από την ακαμψία της, ασφυκτιάτε μέσα στα στενά περιθώριά της. Ώσπου μία μέρα αναδύεται μέσα σας ένα φως, ένα μουρμουρητό, μια γλώσσα που ακόμα δεν καταλαβαίνετε αλλά που προσπαθεί σκληρά να ακουστεί. Φανταστείτε ότι σε αυτή τη φωνή προστίθενται άλλες φωνές, άλλοι ήχοι και ότι μεγαλώνουν έντονα μέχρι να γίνουν κραυγές, ουρλιαχτά, μία δυνατή οχλαγωγία, μία ατελείωτη καταιγίδα.
Το Sonoma είναι το μέρος εκείνο όπου ξεκινά η καταιγίδα, όπου τα τύμπανα συνεχίζουν να χτυπούν με μία δύναμη που ταρακουνά τη γη και ανοίγει μια βαθιά ρωγμή στο έδαφος κάτω από τα πόδια μας.
Το Sonoma ξεκινά με μια κραυγή και ολοκληρώνεται με μια δυνατή οχλοβοή. Ανάμεσα στα δύο αυτά σημεία, σε ένα τοπίο μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, μια ομάδα γυναικών προσπαθεί να απελευθερωθεί από τα δεσμά του οικείου και να διασχίσει τα σύνορα με όπλα της τη διαίσθηση και το ένστικτο. Όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους, η εσωτερική κραυγή που μοιράζονται ενισχύεται, μεγαλώνει μέχρι να ξεχειλίσει και εκείνες γιορτάζουν με τελετουργικά, προσφορές, τραγούδια και χορούς που μαγνητίζουν. Περνούν σε μία άγνωστη και μπερδεμένη κατάσταση, η οποία απελευθερώνει το μυαλό τους, θυμίζοντάς τους ταυτόχρονα την ανθρώπινη υπόστασή τους.
(Παρασκευή 22 Ιουλίου, 22:00 & Σάββατο 23 Ιουλίου, 19:00,
MainStage / Κεντρική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
BLACK BOX – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
—
PIERGIORGIO MILANO
W H I T E O U T – The conquest of the useless
Το WhiteOutείναι ένας φόρος τιμής σε όλους τους ορειβάτες που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν αναμετρηθεί με αυτό το επίπεδο κινδύνου, στο απέραντο λευκό των ψηλών βουνών: Σε εκείνους που κατακτούν το μάταιο.
Η παράσταση είναι μία συναρπαστική, αστεία και δραματική διαδρομή, όχι μόνο στο φυσικό τοπίο που δημιουργείται επί σκηνής, αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη φύση.
Η απόλυτη φιλοδοξία της παράστασης είναι να παρουσιάσει την ορειβασία ως καλλιτεχνική γλώσσα. Να δημιουργήσει μια χορογραφική εμπειρία και μία οπτική σύνθεση τόσο ισχυρή, που η απεραντοσύνη του βουνού να μπορεί να μεταφερθεί σε ένα θέατρο, επιτρέποντας στο κοινό να βιώσει αυθεντικά το κρύο, το χιόνι και την καταιγίδα σε έναν βραχώδη κατακόρυφο κρημνό.
(Παρασκευή 15 Ιουλίου, 19:30,
BlackBox / Εναλλακτική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
EDIVALDO ERNESTO
BRACE
Μπορεί να σας είχαν πει στα παιδικά σας χρόνια ότι η Αφρική είναι χώρα του σκότους!
«Ερχόμαστε εν ειρήνη», έτσι είπαν.
Εμπνευσμένος από τους Ζουλού και τους Μουενεμουτάπα πολεμιστές, ο EdivaldoErnesto[Εντιβάλντο Ερνέστο] μάς παρουσιάζει την ιστορία ενός ταξιδιώτη στην οποία διαφυλάσσεται η δική τους κληρονομιά και το δικό του παρόν. Η ποίηση των λαών αυτών είναι σπάνια αλλά εύληπτη, οι πληροφορίες του ταξιδιώτη για την ύπαρξη των προγόνων του προέρχονται από μύθους. Ταξιδεύοντας σε ένα αχανές τοπίο γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες, έρχεται αντιμέτωπος με ένα ημιτελές παρελθόν. Ή μάλλον, με ένα παρελθόν που θεωρεί ότι δεν είναι σωστά γραμμένο.
(Σάββατο 16 Ιουλίου, 22:00,
BlackBox / Εναλλακτική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
ALEXANDRA WAIERSTALL
VENUS un/seen
Ένα σώμα προσπαθεί να υπάρξει μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, να προσαρμοστεί σε αυτό και να ορίσει εκ νέου τον εαυτό του. Στη διαδικασία αυτής της αναγέννησης, το σώμα φέρει όσα του άφησε το μέχρι τώρα ταξίδι του – αναμνήσεις, εικόνες, εντυπώσεις, σχέσεις. Σύμφωνα με τη χορογράφο και εικαστικό Alexandra Waierstall[Αλεξάνδρα Βάιερσταλ]από το Ντύσσελντορφ, το κινούμενο σώμα μοιάζει να έχει βουτηχτεί σε μία νέα πραγματικότητα στον απόηχο της πανδημίας. Η καταξιωμένη χορογράφος έχει δημιουργήσει ένα ποιητικό και συγκινησιακά φορτισμένο πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να εμπλακούμε σε συναισθηματικές καταστάσεις που σε πρώτο επίπεδο μοιάζουν αντιφατικές και αντιστέκονται στον προσδιορισμό. Μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες της, δημιουργεί έναν έντονα βιωματικό μικρόκοσμο που μας οδηγεί στην αφύπνιση.
Η Alexandra Waierstall επιχειρεί να διερευνήσει παραμέτρους αυτού του νέου κόσμου όπως η χωροταξία, η χρονικότητα και οι σχέσεις, στη νέα της σόλο παράσταση VENUS un/seen την οποία ερμηνεύει η σπουδαία χορεύτρια KarolinaSzymura – συνοδευόμενη από τη μουσική σύνθεση του διακεκριμένου συνθέτη και πιανίστα από το ΝτύσσελντορφVolkerBertelmann, γνωστού και ως HAUSCHKA. Αυτή η διερεύνηση πραγματοποιείται μέσα από τον φακό της μνήμης, της απουσίας, τον φακό του κραυγαλέου και της αναποφασιστικότητας. Προκειμένου να βρει ένα κώδικα για αυτή τη μετασχηματιστική διαδικασία, η Alexandra Waierstall επιλέγει να εμπιστευτεί τις αντιληπτικές ικανότητες του σώματος αντί της βεβαιότητας που παρέχουν τα μάτια. Το σώμα που χορεύει συλλέγει, θυμάται, συνδέει και φαντάζεται, ενώ η διαλυμένη ύπαρξη και η αδυναμία του ούτε κρύβονται ούτε αγνοούνται. Αντίθετα, ο κατακερματισμένος εαυτός διεκδικεί την αξιοπρέπειά του και γιορτάζεται επειδή μεταμορφώνεται σε ένα νέο έδαφος, σε μία νέα πραγματικότητα.
Μία ανοιχτή πρόσκληση να στοχαστούμε, να επεξεργαστούμε και κυρίως να αισθανθούμε την εποχή μας.
(Κυριακή 17 Ιουλίου, 19:30,
BlackBox / Εναλλακτική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
ΜΑΡΙΑ ΔΟΥΛΓΕΡΗ
ΕΝΑ ΚΑΔΡΟ ΑΚΟΜΑ
«Εγώ δεν κάνω κάδρα, είναι σαν να ζω στο κάδρο.»
Γιάννης Κουνέλλης
Ένα Σόλο. Μια Γυναίκα.Ένα εργαστήρι ως εικαστικό τοπίο.
Ένα έργο που πραγματεύεται τη δημιουργική διαδικασία, στο οποίο ο ερμηνευτής γίνεται ταυτόχρονα ο δημιουργός και το έργο, δημιουργώντας ένα αέναο κάδρο.Στην διαδικασία αυτή όπου το σώμα σμιλεύεται και σμιλεύει, η αγωνία, η συγκίνηση και η αφοσίωση εναλλάσσονται και συνυπάρχουν μεταξύ χάους και τάξης.
Και έτσι δημιουργείται «ένα κάδρο ακόμα».
Μία ακόμα προσπάθεια.
Μία ακόμα ιστορία.
(Τετάρτη 20 Ιουλίου, 19:30,
BlackBox / Εναλλακτική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΥ
EVER AFTER
Το έργο EverAfterξεκίνησε ως αναστοχασμός της έννοιας, εμπειρίας και ιστορίας του θανάτου μέσα από τον χορό – τον μακάβριο χορό (dansemacabre) της ύστερης μεσαιωνικής αλληγορικής εικονογραφίας, τον χορό στους πίνακες του Πίτερ Μπρέγκελ, τον μεταθανάτιο χορευτικό θρήνο στα ρομαντικά μπαλέτα, τον αργό θάνατο μπροστά στη διάψευση των σύγχρονων ουτοπιών, το σκοτεινό του απόηχο στο τέλος των μεγάλων αφηγήσεων.
Όπως σημειώνει η χορογράφος της παράστασης: «Σε κάθε μας απόπειρα να συλλάβουμε το ‘μετά’ επιστρέφουμε διαρκώς σε εκείνο το ‘πριν’ που εξηγεί την ασυμμετρία ανάμεσα στην εμπειρία του παρόντος και την προσδοκία του μέλλοντος. Ο όρος ‘everafter’ (‘ες αεί’) δηλώνει για εμάς όλα εκείνα τα οποία δεν γίνονται γνωστά μετά το τέλος της ζωής μιας παράστασης.»
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε διαδικτυακά στο Arc for Dance Festival τον Μάιο του 2021.
(Τετάρτη 20 Ιουλίου, 19:30,
BlackBox / Εναλλακτική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ
W REST L ING
Με αμείωτο ενδιαφέρον στο εννοιολογικό περιεχόμενο καταστάσεων του σώματος, η χορογράφος Αναστασία Βαλσαμάκη μας παρουσιάζει το νέο της έργο θέτοντας στο επίκεντρο τους διαφορετικούς τρόπους να εννοήσει κανείς την πάλη.
Αν με την πάλη συνήθως επικαλούμαστε την κλιμακούμενη σύγκρουση και επακόλουθα την εκτόνωση μιας δράσης, η Αναστασία Βαλσαμάκη μάς προτρέπει να δούμε τη μετάβαση από την εντατικότητα της κίνησης στην καταστολή και την εκ νέου ανατροπή της σε έναν «αγώνα» που δεν διαχωρίζει νικητές από ηττημένους.
Σ’ αυτή την ιδιότυπη πάλη, πέντε χορευτές ―ως ομάδα αλλά και ως ακανόνιστο σύνολο― δοκιμάζουν να φέρουν κοντά στοιχεία εξαρχής αποκλίνοντα: την εκρηκτικότητα της σκηνικής εισόδου με την αμηχανία της παύσης, την ανανέωση του σωματικού παροξυσμού με το αδιέξοδο της εκτόνωσης, την ολοκλήρωση ενός χορογραφικού μοτίβου που διαρκώς ανασυντίθεται αλλάζοντας τους όρους συναρμολόγησής του. Τελικά αν το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε «εντός παιχνιδιού» εφευρίσκοντας διαρκώς νέους κανόνες, τότεη πάλη έρχεται ως υπόσχεση ανανέωσης αυτού που μας κρατά ενεργούς στο παιχνίδι, ακόμη και αν, προς στιγμήν, κάθε ορατός στόχος φαίνεται να έχει αποτύχει.
(Πέμπτη 21 Ιουλίου, 19:30,
BlackBox / Εναλλακτική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
ΠΗΝΕΛΟΠΗΜΩΡΟΥΤ / CROSS IMPACT
THE BOX || that dead space between us
TO KOYTI στέκεται. Ανοίγει. Μεταμορφώνεται.
ΤΟ ΚΟΥΤΙ αποκαλύπτει το σώμα, το καταπίνει.
Θέτει όρια, ώστε το σώμα να τα υπερβεί.
Μέσα στο ΚΟΥΤΙ, ο χρόνος διαστέλλεται, ο χώρος αυξομειώνεται.
Μέσα στο ΚΟΥΤΙ, προκύπτουν συναντήσεις.
Επαναπροσδιορίζοντας τη σωματική διάδραση υπό ένα καθεστώς αιώρησης.
ΕΙΣΕΛΘΕΤΕ.
Το THE BOX || thatdeadspacebetweenusμας παρασύρει σε ένα υπόγειο ταξίδι μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού, του φωτός και της σκιάς, των βαθύτερων επιθυμιών μας και των χειρότερων φόβων μας. Ανάμεσα στη θύμηση και τη λησμονιά, αυτή η παράσταση αποτελεί μία αναζήτηση αυτοπροσδιορισμού και μια ανάκτηση της αίσθησης ενός σκοπού, του χρόνου, της ανθρώπινης φύσης μέσω της απτής επικοινωνίας.
Το 2021, η Πηνελόπη Μωρούτ ίδρυσε την ομάδα Cross iMPact, έναν οργανισμό ο οποίος προέκυψε από τη βαθιά πεποίθηση ότι η καλλιτεχνική πρωτοπορία μπορεί να βρεθεί στα σημεία συνάντησης μεταξύ πολλαπλών καλλιτεχνικών εκφράσεων και τεχνικών και ότι η τέχνη είναι ικανή να παράγει ουσιαστικό αντίκτυπο, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
(Παρασκευή 22 Ιουλίου, 19:30,
BlackBox / Εναλλακτική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
LALI AYGUADÉ COMPANY
HIDDEN
Το Hidden ολοκληρώνει την τριλογία — μετά τα Kokoro (2015) και iUanMi(2017) — που επικεντρώνεται στην αναζήτηση της ταυτότητας. Αυτό το τελευταίο μέρος διερευνά τα πράγματα εκείνα που μας καθορίζουν, αλλά τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, έχουν καλυφθεί από το πέπλο του ασυνείδητου. Στηρίζεται στην ιδέα ότι το παρόν θολώνει το παρελθόν μας. Εξερευνά το πώς η ζωή, η οποία δεν σταματά και μας σπρώχνει αδιάκοπα μπροστά, αφήνει ίχνη αναμνήσεων στις διαδρομές της. Και το πώς οι αναμνήσεις αυτές συσσωρεύονται στις πτυχές του εγκεφάλου, όπως η σκόνη κάτω από τα έπιπλα. Και μένουν στη σκιά, κρυμμένες κάτω από ένα τεχνητό τούλι, του ονείρου, της υποκειμενικής ψευδαίσθησης. Γιατί το παρελθόν έχει περάσει και το παρόν το διαστρεβλώνει.
(Σάββατο 23 Ιουλίου, 22:00,
BlackBox / Εναλλακτική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
ΙΩΑΝΝΗΣΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ / CIE IOANNIS MANDAFOUNIS
SCARBO
Στο Scarbo, η χορεύτρια ManonParent[Μανόν Παρόν] αποκαλύπτεται στο κοινό, με τρόπο ρευστό, οργανικό και άμεσο, χωρίς διάμεσους ή αυτολογοκρισία.
Η δυνατότητα να παρουσιάζουμε τους εαυτούς μας σε κάθε πιθανή συνθήκη (είτε ψυχική είτε σωματική), μία ελευθερία που σπάνια μας δίνεται, αποτελεί τον πυρήνα του Scarbo· πρόκειται για την κοινοποίηση της οικειότητας.
Μια προσωπική ιστορία αποκαλύπτεται μέσω του χορού. Το Scarbo αμφισβητεί έτσι τη θέση της παραδοσιακής αφήγησης στον σύγχρονο χορό, προσφέροντας μια εκδοχή της που είναι ταυτόχρονα άκρως αφηρημένη και εντελώς συγκεκριμένη, με την ερμηνεύτρια πάντα στο επίκεντρο.
Το έντονα κινηματογραφικό σόλο συνοδεύεται εν μέρει από έργα των MauriceRavel και ClaudeDebussy. Ο ρυθμικός διάλογος χρωμάτων και υλικών που λαμβάνει χώρα μεταξύ μουσικής και χορού δημιουργεί μια φυσική συνέχεια, μία σινεφίλ ταινία που παρουσιάζεται ζωντανά.
(Κυριακή 24 Ιουλίου, 19:30,
BlackBox / Εναλλακτική Σκηνή – Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
DANCE IN THE CITY – ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
—
Από το Σάββατο 16 Ιουλίου έως το Σάββατο 23 Ιουλίου, οκτώ βραδιές με δεκατρείς παραστάσεις χορού παρουσιάζονται σε σταθερό βραδινό ραντεβού, κάθε μέρα στις21:00, στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας. Όλες οι παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.
Σάββατο 16 Ιουλίου
Δύο παραστάσεις:
PIERGIORGIO MILANO
DENTI
Χορευτικό σόλο σύντομης διάρκειας, «ένας αγώνας κρυμμένος στις πτυχές ενός σακακιού»
Denti είναι η ιταλική λέξη για τα δόντια.
Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, η απώλεια δοντιών συνδέεται με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, με αισθήματα ζήλιας και με την ανάγκη να φύγει κάποιος από την πατρίδα του.
Το Denti είναι ένα ταξίδι μέσα από τις φυσικές αισθήσεις και τη μνήμη των αισθήσεων, μία πάλη ανάμεσα στη δυσκολία του να φύγεις και στην επιθυμία να ξεχάσεις. Έχει να κάνει με την αδυναμία μας να αφεθούμε, με το αίσθημα του παγιδευμένου, με την ψευδαίσθηση του επαναπατρισμού, με την αίσθηση της πτώσης, με την επιθυμία να τραβήξουμε την προσοχή και με την ανάγκη να μείνουμε κρυμμένοι.
Το έργο έχει δημιουργηθεί στον απόηχο της απώλειας, της μοναχικότητας και της επιθυμίας. Διερεύνησα το πώς το σώμα συγκεντρώνει τις αισθήσεις για να τις ελευθερώσει ξανά, το πώς η μνήμη αποθηκεύει τις ευχές και ξεχνά τους εφιάλτες. Ανακάλυψα έναν χαρακτήρα χαμένο στις δικές του αναμνήσεις, που η ευαισθησία δεν του επιτρέπει να μείνει στα πόδια του και η παρορμητικότητα δεν του επιτρέπει να μην ξανασηκωθεί. Έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να αντισταθεί στη μεταμόρφωση, αλλά, όπως ένα δόντι, έχει βαθιές ρίζες.
Τα έχω επεξεργαστεί όλα αυτά μέσα από το δικό μου σωματικό λεξιλόγιο, μεταφράζοντας όλες τις αισθήσεις που έχω βιώσει σε κίνηση, επιτρέποντας στον χορό μου να λειτουργήσει ως οδηγός και ως θεραπευτής.
Το Denti είναι αυτό που απομένει.
Είναι η φωνή που μπορούμε ακόμα να ακούσουμε.
Είναι η επιθυμία μας είναι να γραπωθούμε από αυτό που φεύγει, να το κυνηγήσουμε με νύχια και με δόντια.
Το Denti είναι μια Τραγικωμωδία.
Βραβείου κοινού «MasDanza» 2009 στο ΛαςΠάλμας (Γκραν Κανάρια)
Α’ Βραβείο Factory Dance Competition 2011 στηFabbrica (Ευρώπη)
A’ Βραβείο Baltic Dance Competition 2012 στοΓκντανσκ (Πολωνία)
ELELEI COMPANY
RAFA JAGAT&SABRINA GARGANO
BLINDLY
Σε όλους έχει συμβεί, τουλάχιστον μία φορά, να μας ξαφνιάσει κάποιος καλύπτοντας τα μάτια μας και ζητώντας μας να μαντέψουμε ποιος είναι.
Ένα απλό παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά ή οι πολύ κοντινοί μας άνθρωποι –τι γίνεται όμως αν ξαφνικά αποκτήσει άλλη διάσταση;
Κυριακή 17 Ιουλίου
Δύο παραστάσεις:
ΞΕΝΙΑ ΣΤΑΘΟΥΛΗ
ΝΕΡΤΙ
Νέρτι (=βυθίζω)
Αν καθίσω, χάνω τον αυθορμητισμό μου
Ο χρόνος γίνεται αντιληπτός από τη φθορά
Η αναζήτηση αλλάζει με τον χρόνο
Η πραγματικότητα είναι κρυμμένη, δε γίνεται εύκολα αντιληπτή
Στη ρίζα κάθε ψευδαίσθησης, η πραγματικότητα
Το έργο πραγματεύεται την προσπάθεια δόμησης μιας διαδρομής, ενός συλλογισμού. Είναι ο ορισμός ενός στόχου συγκεντρωτικός ή εν τέλει χαοτικός; Είναι η πληθώρα των επιλογών λυτρωτική; Πόσο μας δεσμεύει κάθε τέτοια επιλογή και μας βυθίζει μέσα της; Πόσο μας δεσμεύει κάθε τέτοια επιλογή και μας βυθίζει μέσα της; Καλλιεργούμε την αντίσταση έτσι ώστε να βρούμε ένα τρόπο να ελευθερωθούμε από αυτήν;
ARIAS FERNANDEZ / THE JOKERZ COMPANY
‘US’
Με ρωτάς ποιος είμαι;… Κανείς. Δεν είμαι κανείς. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαι μια απόπειρα ύπαρξης. Το ψυχικό κενό κάποιου, ή ίσως ένα μήνυμα για σένα τυλιγμένο σε ένα σώμα. Ένα κάτι που κάτι προσπαθεί να πει… Ένας εθισμένος στην ανθρώπινη φύση! Ένας βουβός τραγουδιστής, ανεπανόρθωτα μοναχικός, μια απτή σκιά, στάχτες που χορεύουν, η αντανάκλασή σου! Αυτό είμαι, μια απλή αντανάκλασή σου.
Τρίτη 19 Ιουλίου
Δύο παραστάσεις:
ΜΑΡΙΑ ΔΟΥΛΓΕΡΗ
ΦΑΡΑ
Το ταξίδι μου, το σπίτι μου, το χώμα μου, όλα στην τσάντα μου
Η σιωπή μου, η γη μου.
Το σέβας για το μεράκι.
Ιεροτελεστία για τον χρόνο και την ιστορία μου στο τώρα.
Το σώμα είναι γεμάτο μνήμη και εικόνα της ιστορίας μου.
Για ό,τι φαίνομαι και για ό,τι πραγματικά είμαι.
Το φύτρωμα μου. Εγώ και η επιθετική σιωπή μου.
Η γυναίκα της αρχής, σαν αρχοντιά, σαν ρίζα, σαν ιστορία με ευπρέπεια.
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΟΥΤ
NADEZHDA
Η πραγματική ιστορία πίσω από ένα όνομα.
Ένα καλύτερο μέλλον εμπνευσμένο από ένα μόνο ουσιαστικό.
Ο πολιτιστικός αντίκτυπος μιας στιγμής.
Με το πρώτο όνομα της μητέρας μου ως σημείο εκκίνησης της κινητικής έρευνας, αυτή η σόλο παράσταση αναφέρεται στη δύναμη που φέρει ένα όνομα. Ένα όνομα προσδιορίζει, απομακρύνοντας το φόβο του αγνώστου. Ένα όνομα δημιουργεί υποθέσεις, όχι απαραίτητα ψευδείς αλλά σίγουρα όχι εμπεριστατωμένες. Nadezhda σημαίνει Ελπίδα. Το σόλο αυτό αφορά στη συνειδητή επιλογή του ονόματός μας ως πράξη θάρρους.
Τετάρτη 20 Ιουλίου
Δύο παραστάσεις:
ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΥΤΣΟΠΕΤΡΟΥ
SO IT GOES*
Με αφορμή τις αναμνήσεις, το soitgoes ανοίγει διάλογο μεταξύ της σωματικής μνήμης και της αποτύπωσής της στην κίνηση. Ανασύρει και φέρνει στο παρόν, μέσω της σωματικής καταγραφής, την αίσθηση των εμπειριών του παρελθόντος. Με αφετηρία την προσωπική ανάγκη, την παρόρμηση και τις αισθήσεις, αποτελεί μία βιωματική διαδικασία που εξερευνά νέους τρόπους έκφρασης της κινητικής εμπειρίας.
*Αναφορά στο Σφαγείο νο. 5 του KurtVonnegut
ΝΕΦΕΛΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑ
Το σόλο Και Άλλα Σύμβολα είναι ένα έργο που ξανακοιτάζει την παιδικότητα, τη θηλυκότητα και την αρρενωπότητα. Αναζητά τις αντηχήσεις που αυτές οι έννοιες έχουν στη σωματική εκφραστικότητα και επιχειρεί να αρθρώσει με αυτές μία χορευτική ταυτότητα. Το σώμα πλέει ανάμεσα σε εικόνες, σύμβολα και αφομοιωμένες πρακτικές, επιχειρεί να συμπτύξει τον μέσα και τον έξω χώρο και να συναντηθεί με τη μουσική.
Πέμπτη 22 Ιουλίου
Δύο παραστάσεις:
ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΑΡΔΑΚΑ
ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ
Το Αντικείμενο της Πτώσεως είναι μια ανάλαφρη εξομολόγηση που προκύπτει από τη συνάντηση του χορού με την performance και το θέατρο του αντικειμένου. Σε μια παιδική ζωγραφιά, ένας μικρός κύλινδρος που καπνίζει γίνεται αφορμή για να ξεδιπλωθούν τα αρχέτυπα στο οικογενειακό περιβάλλον και αποτελεί τον κεντρικό χαρακτήρα του Αντικειμένου της Πτώσεως – ένα σώμα που πέφτει σε διαρκή αναζήτηση της επιθυμίας των άλλων και ξαφνικά ανακαλύπτει τη δική του προσωπική επιθυμία.
ΦΕΝΙΑΧΑΤΖΑΚΟΥ& CSENGER K. SZABÓ
STILL LOVE
Το StillLove είναι ένα ντουέτο για τις σχέσεις. Σε ένα περιβάλλον παιχνιδιού, οι προσωπικές μας ιστορίες αποκτούν διαλεκτική μορφή μέσω της σωματικής αλληλεπίδρασης. Δημιουργείται έτσι ένα τοπίο καταστάσεων, στο οποίο η παρουσία μας προκύπτει μέσα από τις αντιδράσεις μας στον παρόντα χρόνο, που συνθέτουν τελικά το πλέγμα της συλλογικής αφήγησης και νοηματοδότησης. Η διαρκώς αναπτυσσόμενη σωματικότητα ως εργαλείο έκφρασης μας συνδέει με τον χώρο και μετουσιώνει τα συναισθήματά μας σε ατμόσφαιρες διαφορετικών αποχρώσεων. Παίζουμε για να μάθουμε εκ νέου και για να επανεφεύρουμε την αγάπη μας.
Παρασκευή 22 Ιουλίου
LALI AYGUADÉ & AKIRA YOSHIDA
GIZAKI
Το Gizaki είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εμπνευσμένο από τη συνθήκη που προκλήθηκε από τον Covid-19. Στο πλαίσιο δύο χαρακτήρων που συνυπάρχουν σε ένα δωμάτιο, ο AkiraYoshida[ΑκίραΓιοσίντα] και η LaliAyguadé[ΛάλιΑϊγουαδέ] αναλύουν τον άνθρωπο με βάση την ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι βαθιά σύνθετοι μηχανισμοί, τους οποίους δεν είμαστε καν σε θέση να κατανοήσουμε.
Σάββατο 23 Ιουλίου
Δύο παραστάσεις:
FABIAN THOMÉ / FULL TIME COMPANY
IMPERMANENCE
Το Σώμα, ο Νους και ο Χώρος αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Είναι όργανα που μεταμορφώνονται, καθώς και όργανα μεταμόρφωσης.
Το όχημα για όσα μας φέρνει η εμπειρία της ζωής και μέσα από το οποίο εκφράζουμε το αποτύπωμά της.
«Το σώμα είναι το όχημα της ύπαρξής μας στον κόσμο και το μυαλό είναι η δημιουργική του δύναμη». Έτσι, το σώμα μετατρέπεται σε ένα είδος μηνύματος που συνεχώς γράφεται, διαβάζεται, μεταγράφεται, σβήνεται και ξαναγράφεται. Είμαι ένα σώμα που σκέφτεται. Σπάζοντας τα καλούπια που μας περιορίζουν, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, δημιουργούμε ένα δικό μας μονοπάτι, αποκαλύπτοντας αυτή τη διαρκώς εν εξελίξει μεταμόρφωση. Μια διαδικασία που μας οδηγεί από την ασυνείδητη στη συνειδητή μεταμόρφωση.
ΜΑΡΙΑΝΑ ΤΖΟΥΔΑ
ΛΑΧΤΑΡΑ
Μια υπενθύμιση πριν το συμβάν: Πρέπει να σεβόμαστε τα όρια, να εμπιστευόμαστε και να αποδεχόμαστε τα γεγονότα. Καμιά φορά κινούμαστε πέραν της ανάγκης. H ελευθερία είναι απλά ένας παραλογισμός. Είναι μια λαχτάρα, ένα όνειρο, στο οποίο θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Πράγματι η αυτοσυγκράτηση είναι η μόνη λύση. Είμαστε όλοι εδώ πριν το συμβάν. Το πρόβλημα είναι ότι και η ελευθερία είναι ακόμα εδώ – πώς γίνεται λοιπόν να την αρνηθούμε;
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
—
DANCE IN OTHER CITIES – ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστούν στις 17, 19, και 20 Ιουλίου σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Κορίνθου, του Ναυπλίου και της Τρίπολης τα έργα BLINDLY της ομάδας ΕleleiCompany[ΕλελέιΚόμπανι] τωνRafaJagat[ΡάφαΤζαγάτ] και SabrinaGargano[ΣαμπρίναΓκαργκάνο], NADEZHDAτηςΠηνελόπης Μωρούτκαι της ομάδας Cross iMPact και το έργο Hito των AkiraYoshida[ΑκίραΓιοσίντα] και CheyJurado[ΤσέιΧουράδο].
Τα έργα BLINDLY της ομάδας ΕleleiCompanyκαιNADEZHDAτηςΠηνελόπης Μωρούτκαι της ομάδας Cross iMPact θα παρουσιαστούν στις 15 Ιουλίου και στην CostaNavarino στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών.
-ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΟΥΤ
NADEZHDA
Η πραγματική ιστορία πίσω από ένα όνομα.
Ένα καλύτερο μέλλον εμπνευσμένο από ένα μόνο ουσιαστικό.
Ο πολιτιστικός αντίκτυπος μιας στιγμής.
Με το πρώτο όνομα της μητέρας μου ως σημείο εκκίνησης της κινητικής έρευνας, αυτή η σόλο παράσταση αναφέρεται στη δύναμη που φέρει ένα όνομα. Ένα όνομα προσδιορίζει, απομακρύνοντας το φόβο του αγνώστου. Ένα όνομα δημιουργεί υποθέσεις, όχι απαραίτητα ψευδείς αλλά σίγουρα όχι εμπεριστατωμένες. Nadezhda σημαίνει Ελπίδα. Το σόλο αυτό αφορά στη συνειδητή επιλογή του ονόματός μας ως πράξη θάρρους.
-ELELEI COMPANY
RAFA JAGAT&SABRINA GARGANO
BLINDLY
Σε όλους έχει συμβεί, τουλάχιστον μία φορά, να μας ξαφνιάσει κάποιος καλύπτοντας τα μάτια μας και ζητώντας μας να μαντέψουμε ποιος είναι. Ένα απλό παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά ή οι πολύ κοντινοί μας άνθρωποι – τι γίνεται όμως αν ξαφνικά αποκτήσει άλλη διάσταση;
-AKIRA YOSHIDA & CHEY JURADO
HITO
Αναζητώντας την απλότητα, βρίσκουμε την πολυπλοκότητα. Στο Hito, δύο φίλοι, ο AkiraYoshida[ΑκίραΓιοσίντα] και οCheyJurado[ΤσέιΧουράδο], συνυπάρχουν, αναζητώντας το αυτονόητο: Την ίδια τη ζωή. Η κοινή τους αυτή αναζήτηση τούς φέρνει κοντά αλλά και τους απομακρύνει συγχρόνως.
ART WITHIN ONE
Η εκδήλωση ΑrtwithinOne, η οποία ξεκίνησε πέρυσι και είχε μεγάλη ανταπόκριση σε κοινό και καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα κάλεσμα στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ και σε σπουδαστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των επαγγελματικών σεμιναρίων να βρεθούν όλοι μαζί και να μοιραστούν την τέχνη τους. Είναι μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, με συνοδεία μουσικής κατά την οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να δείξουν στην καλλιτεχνική κοινότητα την προσωπική τους προσέγγιση στην κίνηση και τον χορό μέσα σε ένα λεπτό.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Tο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται για τρίτη χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του 9ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο KΑΛΛΟΣ: Για Εμένα Αυτό Είναι Ομορφιά, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 17 Απριλίου 2022. Στον φετινό διαγωνισμό, μέσα από ένα παιχνίδι που θυμίζει παζλ, τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν την εικόνα που αποτυπώνει για εκείνα την ομορφιά.
Τα έργα των παιδιών 4-15 ετών από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα εκτεθούν σε ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής, που θα διοργανωθεί στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου.
Επιπλέον, στις 18 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα διοργανωθεί σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εικαστικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους με τίτλο ΚΑΛΛΟΣ: Για Εμένα αυτό είναι Ομορφιά. Το εργαστήρι πραγματοποιείται με αφορμή την ομώνυμη ψηφιακή έκθεση με τα έργα των παιδιών από το νομό Μεσσηνίας. Τα παιδιά θα συνθέσουν με τα έργα τους ένα μεγάλων διαστάσεων παζλ στους τοίχους του Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, δημιουργώντας μια ζωγραφική εγκατάσταση.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
—
ELECTRIC MATTER | Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων σύγχρονου χορού
15-24 Ιουλίου 2022 / 4 σεμινάρια & 1 masterclass
Συνολική διάρκεια: 54 ώρες
Τοποθεσία: Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας
EDIVALDO ERNESTO
Depth Movement Workshop
15-24 Ιουλίου 2022 (27 ώρες)
- Πρόκειται για ένα εντατικό, σύνθετο και δυναμικό ομαδικό σεμινάριο με επίκεντρο τη διαχείριση της ενέργειας και τη διαρκή δοκιμασία των ορίων του χορευτή. Αφορά την διαρκή αμφισβήτηση αυτών των ορίων προκειμένου να κατανοήσετε τι σας προσδιορίζει ως χορευτές. Αφορά επίσης τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπετε στο περιβάλλον να επηρεάσει τις χορευτικές σας δεξιότητές και αναπτύσσετε εργαλεία για τη δημιουργία νέων ρυθμών και ποιοτήτων κίνησης. Το πώς σκάβετε βαθύτερα το φάσμα του προσωπικού σας χορευτικού λεξιλογίου και μαθαίνετε να μεταμορφώνεστε σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε. Αφορά την εργασία πάνω στο partnering και τη μικρο-αφηγηματική κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο τη μεταμόρφωση ολόκληρης της ομάδας. Αφορά, τέλος, τρόπους να είστε πραγματικά απρόβλεπτοι, να ανακυκλώνετε την ενέργεια και να χρησιμοποιείτε το σώμα ως κύριο εργαλείο σας.
ΧΡΙΣΤΙΝΑΓΟΥΖΕΛΗΚΑΙ PAUL BLACKMAN
1000 ways to hold
16-17 Ιουλίου 2022 (6 ώρες)
- Το σεμινάριο αποτελεί εντατική εργασία στο partnering και στις συνθέσεις ντουέτου. Οι δύο διεθνούς φήμης ερμηνευτές και δάσκαλοι σταχυολογούν υλικό από το πολύπλευρο καλλιτεχνικό τους έργο το οποίο προσφέρεται ως βάση έρευνας των συμμετεχόντων πάνω στον διάλογο, τη μουσικότητα, τον συντονισμό και την ακρίβεια σωματικής έκφρασης ανάμεσα σε δύο σώματα. Με στόχο τη δημιουργία κωδικοποιημένης γλώσσας, η εργασία του σεμιναρίου θα διερευνήσει την ανάπτυξη διαλόγου ανάμεσα στα μέλη ενός ντουέτου με εργαλεία την αναζήτηση, το ρίσκο και την εμπιστοσύνη.
AKIRA YOSHIDA
UP, BUT DOWN, BUT FAST, BUT SLOW, BUT WILD, BUT SENSITIVE
19-22 Ιουλίου 2022 (12 ώρες)
- Το σεμινάριο του AkiraYoshida[ΑκίραΓιοσίντα] ξεκινά με τον μετασχηματισμό της γλώσσας του Breaking σε διάφορες φόρμες, ποιότητες και δυναμικές που εστιάζουν στην κατανομή και μεταφορά του βάρους και τη χρήση της σωματικής έντασης. Διερευνά τη χρήση του βάρους ως φυσικού στοιχείου το οποίο επιτρέπει να κινούμαστε γρήγορα και ελαφριά καθώς και τη δημιουργικότητα που κρύβεται στα ελεύθερα μέρη του σώματος σε σχέση με το επίπεδο του εδάφους. Εξετάζεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο τα λεγόμενα «κόλπα» ανάγονται σε «κινήσεις», μέσα από την προσεκτική παρατήρηση της δημιουργικότητας και των μεταβάσεων που περιέχουν. Μέσα από την έρευνα διερευνώνται πειραματικά οι περιορισμοί του σώματος με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του.
LALI AYGUADÉ
From gravity to lightness
23-24 Ιουλίου 2022 (6 ώρες)
- Πυρήνας του σεμιναρίου είναι η μελέτη της μεταμόρφωσης μέσα από την σωματικότητα.
- Το μάθημα αποτελείται από δύο βασικά μέρη: ένα τεχνικό, που περιλαμβάνει ζέσταμα και συνδυασμούς με στόχο να προετοιμαστούν οι χορευτές για τις προκλήσεις του μαθήματος, και ένα δεύτερο μέρος με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό πάνω σε συγκεκριμένες ασκήσεις κατά το οποίο η Lali[ΛάλιΑϊγουαδέ] καθοδηγεί τους συμμετέχοντες στην προσωπική χορογραφική της έρευνα με στόχο την ανακάλυψη νέων οδών σωματικής έκφρασης.
- Στόχος του σεμιναρίου είναι να μάθουν οι συμμετέχοντες τρόπους αξιοποίησης του εδάφους με έμφαση στα πόδια ενδυναμώνοντας έτσι τη βάση τους και την στήριξη της κίνησης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στον έλεγχο του κέντρου βάρους τους καθώς και σε τρόπους απελευθέρωσης της κίνησης μέσα από χορευτικές φράσεις και αυτοσχεδιασμούς. Ο ρυθμός και η φωνή θα γίνουν και αυτά αντικείμενα μελέτης στο πλαίσιο διερεύνησης της θεατρικής σωματικότητας. Η προσέγγιση της Lali είναι ανοιχτή σε χορευτές, ηθοποιούς και εν γένει καλλιτέχνες της κίνησης.
ARIAS FERNANDEZ / JOKER
Krump Masterclass
15 Ιουλίου 2022 (3 ώρες)
- Πρόκειται για ένα masterclass αφιερωμένο στις βασικές αρχές του Krump. Tomasterclass θα έχει ως κύριο θέμα τρόπους σύνθεσης ενός Krump χαρακτήρα είτε στο δρόμο είτε επί σκηνής, ενώ ταυτόχρονα θα εμβαθύνει στις δυνατότητες που προσφέρει το Krump ως προς την ελευθερία έκφρασης και την ανάπτυξη ενστικτώδους κίνησης.
- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
—
ΒΙΤΟΡΙΑ ΚΩΤΣΑΛΟΥ
ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ (5-18 ΧΡΟΝΩΝ)
ΤΟ ΔΑΣΟΣ
Εργαστήρι: 8-12 Ιουλίου – Παράσταση: 12 Ιουλίου | 19:00
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
- Περνώντας από το υλικό, στην ύλη και στο άυλο. Πώς επιτρέπουμε στα στοιχεία γύρω μας να μας συγκινούν, και πώς αυτό δημιουργεί χορό, ιστορίες και μουσική; Ποια η σημασία κάθε υλικού; Παιδιά όλων των ηλικιών προσκαλούνται να χορέψουν ανάμεσα σε μια πληθώρα υλικών, δημιουργώντας ένα άγριο δάσος. Το εργαστήριο προσφέρει ένα πεδίο από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, φώτα, μικρόφωνα, πινέλα. Παιδιά και έφηβοι γίνονται δημιουργοί ενός χορογραφημένου έργου, δοκιμάζοντας ρόλους από όλες τις πτυχές της σύνθεσης: τον χορό, τον φωτισμό, τον ήχο καθώς και την αποτύπωση της κίνησης μέσω του σχεδίου. Μέσω της διαδικασίας οι συμμετέχοντες διερευνούν τη σχέση μεταξύ ύλης και μορφής και πώς ένα σύστημα σχέσεων επηρεάζει ένα άλλο. Δημιουργώντας και βιώνοντας μια ευρύτερη οικολογία η οποία περιέχει και μεταδίδει συνεργασία και συντονισμό, έρχονται σε επαφή με μία διευρυμένη κατανόηση της κίνησης και κατ’ επέκταση του χορού.
ΒΙΤΟΡΙΑ ΚΩΤΣΑΛΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Ι SEE YOU SEE ME YOU ή O ΚΟΣΜΟΣΑΝΑΠΟΔΑ
9-10 Ιουλίου / Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
- Τι μπορείς να κάνεις με δέκα μπάλες, ένα καλάμι και ένα χαλί; Δώδεκα αντικείμενα δίνουν το έναυσμα για να δημιουργήσουμε κινητικά μοτίβα και παιχνίδια. Γονείς και παιδιά επιστρατεύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, εξερευνώντας τα κοινά τους σημεία και τις διαφορές τους, εναλλάσσοντας ρόλους και δημιουργώντας χορογραφίες. Μέσα από κινητικά παιχνίδια που αξιοποιούν την κοινή εμπειρία μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων σωμάτων, καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση, η χωρο-αντιληπτική ικανότητα και η εκφραστικότητα του σώματος, αναπτύσσονται δεξιότητες κίνησης, συνεργασίας, αποδοχής και εμπιστοσύνης. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και σε όλους όσους επιθυμούν να χορέψουν, ανεξάρτητα από προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση ή τον χορό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου γονείς και παιδιά καλούνται να κινηθούν, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν μέσα σε ένα περιβάλλον δεκτικό, δημιουργικό και θεραπευτικό.
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΟΥΤ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
50+
8-12 Ιουλίου / Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Η Πηνελόπη Μωρούτ συντονίζει ένα εργαστήριο κίνησης ενηλίκων, το οποίο εισάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές αρχές της πρακτικής FightingMonkeyPractice και, κυρίως, στη διαδικασία έξυπνης εξάσκησης και βιώσιμης γήρανσης. Πρόκειται για μια εφαρμοσμένη πρακτική ανθρώπινης ανάπτυξης μέσα από την κίνηση, την οποία ανέπτυξαν ο JozefFruček και η Λίντα Καπετανέα. Η πρακτική FightingMonkeyPractice διερευνά:
- Τη διαδικασία της γήρανσης και τρόπους διατήρησης της υγείας των αρθρώσεων και συνολικά του μυοσκελετικού συστήματος προκειμένου να διατηρείται η κινητικότητά μας μέσα στον χρόνο.
- Την ανάπτυξη της ελαστικότητας του σώματος και της πλαστικότητας του εγκεφάλου μέσα από ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια κίνησης, που αποσκοπούν στη διατήρηση της νεότητας του νευρικού συστήματος.
- Την ανάπτυξη καλύτερου συντονισμού στο σώμα και τον ρόλο του στη μικρή και μεγάλη κλίμακα της ανθρώπινης ζωής.
- Την ανάπτυξη επικοινωνίας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με το περιβάλλον μας, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας μάθησης και τη δημιουργία «ιστοριών», που μας εμπνέουν και τροφοδοτούν την όρεξή μας για ζωή.
Στο εργαστήρι FightingMonkeyPractice 50+ οι συμμετέχοντες θα παίξουν ανορθόδοξα παιχνίδια για τη βελτίωση της μνήμης, τον καλύτερο συντονισμό των κινήσεων του σώματος, την αφύπνιση των αρθρώσεων και την αναζωογόνηση του νευρικού συστήματος.
ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ & ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΟΥΒΑΝΗ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
15-17 Ιουλίου / Αμφιθέατρο “Θόδωρος Αγγελόπουλος”
- Η Ειρήνη Κουρούβανη και η Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη δημιουργούν ένα εργαστήρι σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού στο οποίο οι συμμετέχοντες θα ενεργοποιήσουν το σώμα τους, θα ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και θα αγαπήσουν το σώμα τους μαθαίνοντας κάθε μέρα κάτι καινούργιο. Ξεκινώντας με ασκήσεις γνωριμίας και ένα καλό ζέσταμα, και με στόχο την ανάπτυξη εμπιστοσύνης στον εαυτό και στην ομάδα, το εργαστήριο θα εστιάσει στην αναζήτηση διαφορετικών ρυθμών και κινητικών μοτίβων. Δοκιμάζοντας να πέσουν, να τρέξουν, να πηδήξουν, να μπλεχτούν και να ξεμπλεχτούν, να στρίψουν, να ισορροπήσουν, να παίξουν και να χορέψουν, τα μέλη της ομάδας καλούνται να συνδεθούν με το σώμα τους και με τα σώματα των άλλων, με τη μουσική και με το ρυθμό.
- Το εργαστήρι διεξάγεται με τη συνεργασία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)
- —
28ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
www.kalamatadancefestival.gr
OFFICIAL HASHTAGS:
—
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η ημερομηνία έναρξης προπώλησης εισιτηρίων μέσω της ticketmaster.gr θα ανακοινωθεί σύντομα.
Τιμές εισιτηρίων
—
ΜΑΙΝ STAGE – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Κανονικό εισιτήριο / α΄ ζώνη: €15,00
Μειωμένο εισιτήριο / α΄ ζώνη: €12,00
Περιορισμένης ορατότητας / β΄ ζώνη: €10,00
Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται υποχρεωτικά με την επίδειξη του αντίστοιχου νόμιμα θεωρημένου δικαιολογητικού (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ).
—
BLACK BOX – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Γενική είσοδος: €12,00
—
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΟΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Γενική είσοδος: €5,00
—
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
—
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ελεύθερη είσοδος με σειρά προτεραιότητας, για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, τηρουμένων των οδηγιών και των μέτρων προστασίας του Υπουργείου Υγείας.
—
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ART WITHIN ONE
Οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, αφού προμηθευτούν δελτίο ελευθέρας εισόδου με σειρά προτεραιότητας, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων και τηρουμένων των οδηγιών και των μέτρων προστασίας του Υπουργείου Υγείας.
—
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Κόστος συμμετοχής σε 4 σεμινάρια & 1 masterclass: €380,00
Εγγραφές και πληροφορίες: workshops@kalamatadancefestival.gr
Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο με την καταβολή του ποσού συμμετοχής.
Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται δεκτή.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν ειδική έκπτωση
για όλες τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.
—
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Εγγραφές και πληροφορίες: mail@kalamatadancefestival.gr
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.
—
Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο των αρμόδιων αρχών και τα εξειδικευμένα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας για τους χώρους τέχνης και πολιτισμού, όπως αυτά ορίζονται και προσαρμόζονται διαρκώς από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.