Ο Μάκης Βορίδης περιέγραψε τις αλλαγές που έρχονται στο Δημόσιο και αφορούν τόσο το μπόνους παραγωγικότητας που θα δοθεί στους υπαλλήλους, όσο και τον τρόπο αξιολόγησης των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου, ενώ το μπόνους, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ, θα έχει δοθεί φέτος με προτεραιότητα να δίνεται στους περίπου 6.000 υπαλλήλους που σχετίζονται με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και στους οποίους θα κατανεμηθούν 10 εκατ. ευρώ. Ποσό 20 εκατ. ευρώ είναι η φετινή δαπάνη για το μπόνους στους υπαλλήλους, οι οποίοι υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, ενώ τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε υπαλλήλους που εμπλέκονται με την υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων.
Επίσης, ο αριθμός των υπαλλήλων που σχετίζονται άμεσα με την υλοποίηση των στόχων και άρα θα είναι δικαιούχοι της πρόσθετης ανταμοιβής θα καθορίζεται με απόφαση των προϊσταμένων των διευθύνσεων του κάθε φορέα.
Σημειώνεται ότι η ανταμοιβή μπορεί να φτάσει έως και το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.
Τι αλλάζει στην αξιολόγηση
Για το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, οποίο αφορά περίπου 200.000 υπαλλήλους και 15.000 προϊσταμένους, ο κ.Βορίδης τόνισε ότι το δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τους υπαλλήλους που υστερούν, για τους οποίους προβλέπεται η βελτίωσή τους κυρίως μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων. Για τους απλούς υπαλλήλους η βαθμολογία καταργείται, καθώς στην πράξη αποδείχτηκε προσχηματική με το 97% εξ αυτών να αξιολογούνται ως τουλάχιστον «πολύ επαρκείς», με βαθμολογία άνω του 75 (με άριστα το 100), ενώ πάνω από το 50% ήταν οι άριστες αξιολογήσεις (κατηγορία βαθμολογίας 90-100).
Από το νέο έτος, οπότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, οι αξιολογούμενοι θα κρίνονται από τον άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενό τους με βάση εννέα συγκεκριμένες δεξιότητες: α) πολιτοκεντρικότητα, β) ομαδικότητα, γ) προσαρμοστικότητα, δ) προσανατολισμός στο αποτέλεσμα, ε) οργάνωση και προγραμματισμός, στ) επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα, ζ) επαγγελματισμός και ακεραιότητα, η) διαχείριση γνώσης και θ) ηγετικότητα.
Οι προϊστάμενοι από την πλευρά τους θα βαθμολογούνται από το 1 έως το 5 με βάση τις δεξιότητές τους (40% της συνολικής βαθμολογίας), την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε επίπεδο οργανική μονάδας (50%) και την αξιολόγηση που θα του κάνουν επώνυμα οι υφιστάμενοί του.