Νέες δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου τα νοικοκυριά να «θωρακιστούν» περιορίζοντας την υπέρμετρη ενεργειακή επιβάρυνση ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα και εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
«Το θέμα του φυσικού αερίου σε τιμή 300 ευρώ η μεγαβατώρα δεν αντιμετωπίζεται χωρίς λήψη ισχυρών μέτρων», ανέφερε μιλώντας στο Open o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξηγώντας πως μιλά για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι πρέπει «να μπει στην καθημερινότητά μας η εξοικονόμηση ενέργειας, όπως στη Γερμανία». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δήλωσε: «Θα είμαστε δίπλα σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις για τις αυξήσεις στο ρεύμα».
Ποιες παρεμβάσεις έχουν «κλειδώσει»
Οι παρεμβάσεις που φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες είναι:
Πρόγραμμα επιδότησης που θα αφορά σε αντλίες θερμότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά το υψηλό κόστος εγκατάστασής της που φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ, η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να θερμάνει ή να ψύξει έναν χώρο.
Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει αφορά μόνο το στάδιο άντλησης θερμότητας. Επομένως ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και γι’ αυτό η κατανάλωση που απαιτείται είναι πολύ μικρή, σε σχέση με το αποτέλεσμα που παίρνουμε σε ψύξη ή θέρμανση. Έρευνα του ΕΜΠ εκτιμά ότι το φθηνότερο θερμικό σύστημα είναι η αντλία θερμότητας, καθώς ο υψηλός βαθμός απόδοσης δίνει μεγάλο πλεονέκτημα.
Πρόγραμμα αντικατάστασης ηλιακών ή παλαιών θερμοσιφώνων. Οι θερμοσίφωνες, που ζεσταίνουν το νερό με ηλεκτρικό ρεύμα, καταναλώνουν πάρα πολλή ενέργεια. Με την αλλαγή του θερμοσίφωνα σε ηλιακό, στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η δραστική μείωση του κόστους θέρμανσης νερού μέχρι και 80%, η ταχεία απόσβεση κόστους απόκτησης και εγκατάστασης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Μανιάτη, η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3MWh/a, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%). Στην Ελλάδα περίπου 5.000.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, γεγονός που απαιτεί τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ταχείας εγκατάστασής τους, με ειδικά κίνητρα, συμβατά με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Tην ίδια ώρα σε αναζήτηση επιπλέον κονδυλίων προκειμένου να επιδοτηθούν περισσότεροι πολίτες για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» βρίσκονται τα συναρμόδια υπουργεία. Τον δρόμο για αύξηση των δικαιούχων ανοίγει και η απόφαση για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και των 47.433 επιλαχόντων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που υλοποιήθηκε στη χώρα μας, υποβλήθηκαν συνολικά 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες μόνο οι 151.450 ήταν «οριστικά επιλέξιμες».
Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων που δεν ικανοποιήθηκε έχει οδηγήσει τα κυβερνητικά στελέχη στην αναζήτηση κονδυλίων για αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος που ανήλθε σε 150 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους να προχωρήσουν στην αντικατάσταση παλιών συσκευών.
Στόχος είναι σταδιακά να ωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους επιλαχόντες, προκειμένου να μπορέσουν να αντικαταστήσουν παλιές και ενεργοβόρες συσκευές τους και να έχουν μείωση 30% και 40% στον λογαριασμό του ρεύματος.