Έχετε πέσει ποτέ στο κρεβάτι προσπαθώντας να κοιμηθείτε, έχοντας μια συνεχή ροή σκέψεων στο μυαλό σας; Σας επισκέπτονται διαρκώς τυχαίες σκέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας;
Νόμος της έλξης
Σύμφωνα με το νόμο της έλξης, θα λάβετε κατά κύριο λόγο ότι έχετε στο μυαλό σας. Αν το μυαλό σας παράγει χαοτικές σκέψεις, τότε αυτό είναι που θα προσελκύσετε στη ζωή σας. Ακόμη και στον κόσμο των ονείρων, οι κυρίαρχες ανησυχίες σας είναι αυτές που αντικατοπτρίζονται.
”Αεροπειρατία” του εσωστρεφή νου
Έχουμε μεγαλώσει σε μια κοινωνία που τοποθετεί το ”Εγώ” και τον υλισμό πάνω από οτιδήποτε άλλο, άρα η πλειοψηφία θα καταλήξει να σκέφτεται αυτά τα πράγματα και να αγωνιά για το πώς θα γίνει αποδεκτή από τους υπόλοιπους. Η αντίληψη του εαυτού μας έχει καταληφθεί από τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία απεικονίζουν εικονικούς χαρακτήρες, τη ζωή των οποίων οι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι πρέπει να ζήσουν.
Εκτιμάται ότι το 75% των ανθρώπων είναι εξωστρεφείς,ενώ σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα ενισχύουν την ”όλα για μένα” περσόνα. Αντίθετα, αποτρέπουν τους ανθρώπους να κοιτάξουν μέσα τους για να βρουν απαντήσεις, κάτι που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του εσωστρεφή νου.
Ο Carl Jung όρισε την εξωστρέφεια ως ”έναν τύπο συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση του ενδιαφέροντος επί του εξωτερικού αντικειμένου (εξωτερικός κόσμος)”. Την εσωστρέφεια ορίζει ως ”τύπο συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από τον προσανατολισμό στη ζωή μέσω ενός υποκειμενικού ψυχικού περιεχομένου (έμφαση στην εσωτερική ψυχική δραστηριότητα του ατόμου)”.
Ενισχύοντας τις παράλογες σκέψεις
Επιτρέποντας στα κυρίαρχα μέσα να επηρεάζουν την αντίληψη και τις σκέψεις μας, δημιουργούμε παράλογες διαδικασίες σκέψης που βασίζονται σε εντελώς πλασματικές ιδέες και εικόνες. Αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ δεν αισθανόμαστε καλά αφού δούμε το βραδινό δελτίο ειδήσεων, το οποίο ουσιαστικά είναι μια στημένη προπαγάνδα διασποράς φόβου, σχεδιασμένο να κρατήσει το μυαλό μας σε χαμηλότερα δονητικά μοτίβα σκέψης. Αν δε βλέπετε ειδήσεις αλλά παρακολουθείτε κάποιο άλλο τηλεοπτικό πρόγραμμα, οι διαφημίσεις είναι αυτές που αναλαμβάνουν να σε πείσουν ότι ο εαυτός σου δεν είναι αρκετά καλός όπως είναι, ενισχύοντας το υπερδραστήριο μυαλό να βρει λόγους για το οποίους συμβαίνει αυτό. Φυσικά οι λόγοι αυτοί δεν υπήρξαν ποτέ πραγματικά.
Ο χρόνος είναι χρήμα, το χρήμα είναι χρόνος
Όλοι γνωρίζουμε την έκφραση ”ο χρόνος είναι χρήμα”. Σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο αποδεχόμαστε αυτή τη φράση σαν πραγματικότητα, δημιουργώντας μία επιπρόσθετη γνωστική ασυμφωνία. Καταλήγουμε να αισθανόμαστε ότι κάθε δευτερόλεπτο είναι προσμετρήσιμο, αλλά και να δικαιολογούμε τον εαυτό μας για το ότι δεν βρίσκουμε χρόνο π.χ. για να συνδεθούμε με τη φύση, ή να διαλογιστούμε. Αυτό το ”δίδαγμα” είναι εξίσου ανόητο με τις υπόλοιπες βλακείες που προβάλει η τηλεόραση και αγοράζονται με χρήμα ή χρόνο. Αυτό που δεν προβάλεται, είναι οι μικρές καθημερινές στιγμές που ζούμε όλοι και δεν αγοράζονται με τίποτα.
Μια από τις πολλές λειτουργίες του υπερδραστήριου νου έιναι το από κοινού φιλτράρισμα ορθολογικών και παράλογων σκέψεων, το οποίο δημιουργεί γνωστική ασυμφωνία. Με άλλα λόγια, μπορεί υποσυνείδητα να σας έχουν πείσει τα στερεότυπα που προβάλουν τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο μέρος του υποσυνείδητου νου να σας λέει το ακριβώς αντίθετο. Το ενεργό μέρος του μυαλού προβάλει και τα δυο σενάρια με τη διαδικασία σκέψης να σας υπαγορεύει το εσωτερικό χάος, ενισχύοντας τις σκέψεις που δημιουργούν την πραγματικότητα μέσω του νόμου της έλξης.
Κοινωνικές διαταραχές άγχους
Η διαταραχή άγχους έχει συνήθως αιτία ένα υπερδραστήριο μυαλό. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί κάποιος να αισθάνεται ότι κρίνεται συνεχώς. Αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, τότε να είστε βέβαιοι ότι όταν κάποιος κρίνει κάποιον άλλο, είναι γενικά ανασφαλής σχετικά με αυτό για το οποίο σας κρίνει. Με άλλα λόγια, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μακριά του και να τη στρέψει πάνω σας. Αυτό είναι δικό ΤΟΥ θέμα και όχι δικό σας. Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείτε, είναι να οραματιστείτε τον εαυτό σας σαν έναν καθρέφτη που εκτρέπει τις αρνητικές σκέψεις των άλλων ανθρώπων και τις αντανακλά πάνω τους. Κάνοντας αυτό, παύετε να απορροφάτε τις ανασφάλειες που εκείνοι προβάλουν.
12 τρόποι για να ηρεμήσετε τον υπερδραστήριο νου
1) Εξαφανείστε την ακαταστασία
Ποιά είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν το υπερδραστήριο μυαλό σας; Πολλά από αυτά ίσως σχετίζονται με τα χρήματα και την οικονομική σας υποτέλεια στο σύστημα ελέγχου. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε αυτό που πραγματικά αγαπάτε; Ο ευκολότερος τρόπος να πειστείτε είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας με τί θα ήθελε να ασχοληθεί αν δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα. Έπειτα από τα ταξίδια και τη διασκέδαση, κάτι θα σκεφτόσασταν ότι αγαπάτε να κάνετε. Σε αυτό το σημείο προσπαθήστε να βρείτε τρόπους ώστε να το κάνετε πραγματικότητα. Στο χειρότερο σενάριο, θα περάσετε κάποιο χρόνο κάνοντας κάτι που βοηθά το υπερδραστήριο μυαλό σας να ηρεμήσει. Στο καλύτερο, θα αρχίσετε να έχετε και κάποιο εισόδημα από τη δραστηριότητα αυτή και θα αφήσετε την άλλη σας δουλειά.
2) Κλείστε την τηλεόραση
Η τηλεόραση είναι η μεγαλύτερη μορφή ελέγχου του νου και παίζει μεγαλύτερο ρόλο από όσο νομίζουμε στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζωή. Αναρωτηθείτε το εξής: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Precott Bush συνελήφθη για χρηματοδότηση και των δύο εμπλεκόμενων στον πόλεμο πλευρών. Πιστεύετε ότι ο γιος του George H.W ή ο εγγονός του George W. θα εκλέγονταν ποτέ πρόεδροι αν ήταν γνωστό κάτι τέτοιο; Όσο συνεχίζετε να παρακολουθείτε τηλεόραση, ”αγοράζετε” μια ψευδή αίσθηση πραγματικότητας και ενισχύετε τις τρέχουσες διαδικασίες σκέψης που σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε ειρηνικά το βράδυ.
3) Διαλογιστείτε
Η μεγαλύτερη δικαιολογία που δίνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους για το ότι δε διαλογίζονται είναι ότι δε βρίσκουν χρόνο. Σύμφωνα με έρευνες, η κύρια ψυχαγωγία των ανθρώπων είναι η τηλεόραση. (μ.ο. 2,8 ώρες τη μέρα) Ο χρόνος αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 50% του ελεύθερου χρόνου ατόμων ηλικίας άνω των 15. Το στατιστικό αυτό αναφέρει ότι οι άνθρωποι προτιμούν να δουν τηλεόραση από το να αξιοποιήσουν πιο εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Μια άλλη δικαιολογία είναι ότι δεν παραδέχονται ότι έχουν ένα υπερδραστήριο μυαλό με δυσκολία στην εκκαθάριση της κυρίαρχης σκέψης. Υπάρχουν διάφορες μορφές διαλογισμού που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος ώστε να βρει αυτήν που του ταιριάζει περισσότερο.
4) Αφαιρέστε το ”Εγώ”
Πολλοί άνθρωποι θα περάσουν τη ζωή τους μη γνωρίζοντας ποιοί είναι πραγματικά, παριστάνοντας πως είναι αυτό που η κοινωνία περιμένει από αυτούς. Είμαστε πνευματικά όντα με ανθρώπινη εμπειρία και τα σώματά μας είναι απλά τα ”κοχύλια” που μεταφέρουν τις ψυχές μας. Μόλις αποδεχθείτε αυτήν την ιδέα θα αρχίσετε να συνειοδητοποιείται ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Ένας καλός τρόπος για να αποσυνδεόμαστε από το ”Εγώ” είναι η πρακτική της ενσυναίσθησης, προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς μπορεί να νοιώθουν οι άλλοι. Μέσω της ενσυναίσθησης μπορόυμε να καταλάβουμε πώς το ”εγώ” μας διαχωρίζει από μέρος ενός συνόλου με κοινή συνείδηση και μας κρατάει ως μονάδες.
Για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι έχουν άγνοια για τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στον κόσμο, στη λογική του ”αν δε με επηρεάζει, δεν υπάρχει”. Τί θα γινόταν αν ήσουν ΕΣΥ στη θέση αυτού που πεινάει ή δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό; Θα ήθελες να ξέρεις ότι οι άλλοι νοιάζονται για το πρόβλημά σου, ή θα ήθελες να λένε ”μακριά από μένα το πρόβλημα, και όπου θέλει ας είναι”; Η αλήθεια είναι πως σε αυτό που ζούμε είμαστε όλοι μαζί και πώς αν υποφέρει ένας, τότε υποφέρουμε όλοι.
5)Το σώμα σας είναι ο ναός σας
Η διατροφή που περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες ζάχαρης και καφέ ενδέχεται να επηρεάζει τον τρόπο σκέψης σας. Το φθοριωμένο νερό έχει αποδειχθεί ότι ”απολιθώνει” την επίφυση (3ο μάτι). Το πολύ αλκοόλ γενικά μεγενθύνει τα ζητήματα που σας απασχολούν, οπότε αποφύγετε την υπερκατανάλωση αν έχετε υπερδραστήριο νου. Να είστε συνειδητοί για το τί τρώτε και πίνετε, γιατί σε ένα ανώτερο δονητικά επίπεδο επηρεάζουν τα όσα σκέφτεστε και αισθάνεστε. Το πιο σημαντικό είναι να ακούτε το σώμα σας. Αν έχετε για παράδειγμα καούρα, τότε φάτε περισσότερο αλκαλικές τροφές αντί αντιόξινες. Το σώμα σας όταν βρεθεί εκτός συντονισμού θα σας το πει. Μάθετε να το ακούτε.
6) Άσκηση
”Νους υγιής εν σώματι υγιέι’. ‘Αν σωματικά είστε σε θέση, βρείτε τρόπους να ενσωματώσετε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα.
7) Αποδράστε από το χρόνο
Τις ημέρες που ξεκουραζόμαστε από τη δουλειά, πρέπει να μάθουμε να ξεφεύγουμε από το χρόνο. Ο χρόνος μας κρατά φυλακισμένους στις συνήθειες της εβδομάδας, οπότε όταν παίρνετε ρεπό, αποφεύγετε να κοιτάτε συνέχεια το κινητό, ή τα mail σας, ή ότι άλλο κάνατε μέσα στην εβδομάδα σας. Επίσης προσπαθείστε να μη βάζετε χρονικούς περιορισμούς στις δραστηριότητές σας εκείνες τις μέρες. Ξεχνώντας την αίσθηση του χρόνου, αφαιρούμε από το υπερδραστήριο μυαλό έναν ακόμη λόγο για να σκέφτεται.
8) Διασκεδάστε
Ξεκινήστε να κάνετε πράγματα που σας διασκεδάζουν. Αφήστε το μυαλό σας να δώσει έμφαση σε αυτά και όχι σε υποθέσεις των οποίων τον έλεγχο δεν έχετε. Θα διαπιστώσετε ότι τα πρότυπα σκέψης σας αλλάζουν αρκετά αν κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.
9) Απελευθερωθείτε από την ανάγκη να ελέγχετε τα πάντα
Τα περισσότερα άτομα με υπερδραστήριο νου έχουν την ανάγκη να διατηρούν τον έλεγχο των περισσοτέρων πραγμάτων στη ζωή τους. Είναι πολύ δύσκολο για τα άτομα αυτά να αφήσουν λίγο τον έλεγχο, καθώς πιστεύουν ότι αν συμβεί αυτό θα τον χάσουν μια και καλή. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Τα γεγονότα έρχονται και παρέρχονται στη ζωή, είτε τα ελέγχουμε είτε όχι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε υπεύθυνοι για τις δικές μας ενέργειες. Όταν ξεκινήσεις να ελέγχεις τους άλλους ανθρώπους, δημιουργείς λόγους για να ανησυχείς, κάτι που τροφοδοτεί τον υπερδραστήριο νου.
10) Κρατάτε ημερολόγιο των ονείρων σας
Είναι ένας καλός τρόπος να απελευθερωθείτε από τη συνεχή ροή των σκέψεων. Γράφοντας, παρέχετε στον εαυτό σας μια διέξοδο για να εξαλείψετε την ακαταστασία στο μυαλό σας.
11) Να ζείτε στο ”τώρα”
Τα υπερδραστήρια μυαλά σκέφτονται συνεχώς το παρελθόν ή το μέλλον. Με το να ζω στο τώρα, απελευθερώνομαι από αυτό που δεν μπορώ να ελέγξω. Αυτό δε σημαίνει ότι θα ξεχάσω όσα έγιναν ή τί μπορεί να συμβεί, αλλά αφού δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν και το μέλλον ακόμη δεν έχει έρθει, για ποιό λόγο να χάνετε χρόνο στη σκέψη σας;
12) Συνδεθείτε με τη φύση
Βρείτε χρόνο να συνδεθείτε με τη φύση, κάνοντας για παράδειγμα ένα μακρύ περίπατο στο δάσος ή στη θάλασσα. Προσπαθείστε να μη σκέφτεστε υποθέσεις της καθημερινότητας, παρά μόνο όσα σας παρέχει το φυσικό περιβάλλον. Προσπαθείστε να ακούσετε το θρόισμα των φύλων ή το ρυάκι που περνά. Τί είδος είναι τα πουλιά που κελαηδάνε;
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Ο υπερδραστήριος νους είναι μια ανισορροπία και μπορεί να διορθωθεί. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει κάποιος να θέλει να βιώσει την αλλαγή μέσα του. Αν το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση, το ίδιο συμβαίνει και με το μυαλό σας. Αν το μυαλό σας είναι συνεχώς σε δραστηριότητα, αναλύοντας και επεξεργάζοντας δεδομένα, θα αρνηθεί να κοιμηθεί, ακόμη και αν το σώμα χρειάζεται ξεκούραση. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακούμε το σώμα μας. Ψάχνοντας αυτήν την ισορροπία, θα διαπιστώσετε ότι στη χειρότερη περίπτωση, θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το υπερδραστήριο μυαλό σας με έναν πιο θετικό τρόπο, χωρίς φόβο και την ανάγκη να ελέγχεται τους άλλους.