Με μουσική, παρελάσεις, μασκαρέματα, ακόμα και με παιχνίδια στο χιόνι γιορτάζεται το καρναβάλι σε διάφορες χώρες.
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το καρναβάλι και οι Απόκριες είναι η τελευταία ευκαιρία για γλέντι και χαρά πριν από την κατανυκτική περίοδο της σαρακοστής που θα μας πάει μέχρι το Πάσχα.
Στην πράξη, τα καρναβάλια ανά τον κόσμο έχουν μετατραπεί σε διεθνή φεστιβάλ με τα διασημότερα από αυτά να είναι το γεγονός της χρονιάς για τις πόλεις που τα φιλοξενούν και είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο.
Ας τα δούμε
Ρίο ντε Τζανέιρο
Το μεγαλύτερο και διασημότερο του κόσμου, υπολογίζεται ότι προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Στην αρχή ήταν υπόθεση των Πορτογάλων αποίκων και ήταν περισσότερο θρησκευτική γιορτή παρά γλέντι, αλλά μετά το 1900 άρχισαν να συμμετέχουν και οι ντόπιοι, οι οποίοι το άλλαξαν ολοκληρωτικά. Σήμερα κεντρικό του στοιχείο αποτελεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολών σάμπα της πόλης. Η παρέλαση στο Σαμπαδρόμιο -σχεδιασμένο από τον Όσκαρ Νιμάγιερ- είναι το αποκορύφωμα των εορτασμών.
Οι μορφές, που κινούνται σαν αερικά στους στενούς δρόμους ανάμεσα στα κανάλια και φορούν κοστούμια και μάσκες, είναι μια απόλαυση για τον επισκέπτη, καθώς συμπληρώνουν ιδανικά το συγκλονιστικό τοπίο της πόλης που όλες τις υπόλοιπες μέρες υποφέρει από την άκρατη τουριστική κίνηση.
Η γαλλική καθολική παράδοση της πόλης ονομάζει το καρναβάλι Mardi Gras και το γιορτάζει με σχεδόν μια παρέλαση τη μέρα, πριν και ανήμερα της Fat Tuesday (Λιπαρή ή Χοντρή Τρίτη), η οποία ακολουθείται από την Τετάρτη της Στάχτης, όταν και ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής (είναι το αντίστοιχο της Ορθόδοξης Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας). Ο επισκέπτης παρακολουθεί τις παρελάσεις και μπορεί να συμμετάσχει -συνήθως με εισιτήριο- στις χοροεσπερίδες που γίνονται παντού στην πόλη.
Ένα καρναβάλι με ινδικές πινελιές που διαρκεί τέσσερις μέρες και στο οποίο συμμετέχουν τόσο τα μέλη της πολυάριθμης χριστιανικής κοινότητας όσο και οι ινδουϊστές, με το ατμόσφαιρα να είναι κάτι ανάμεσα σε Ρίο και Μπόλιγουντ.
Κολονία, Γερμανία
Το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ευρώπη ξεκινά μία εβδομάδα πριν από την Τετάρτη της Στάχτης, όταν οι γυναίκες της πόλης ξεχύνονται στους δρόμους κραδαίνοντας ψαλίδια και κόβουν τις γραβάτες των ανδρών. Η μεγάλη παρέλαση γίνεται τη Δευτέρα (Rosenmontag) με όλους τους συμμετέχοντες να μοιράζουν εορταστικά φιλιά (bützjer) ο ένας στον άλλον.
Tενερίφη, Κανάρια Νησιά
Περισσότερο λατινοαμερικάνικο παρά ευρωπαϊκό, το καρναβάλι αυτό ονομαζόταν Winter Festival, όταν το είχε απαγορεύσει ο Φράνκο στη διάρκεια της δικτατορίας του. Από τις μεγάλες στιγμές του γλεντιού είναι το «θάψιμο της σαρδέλας», το οποίο σημαίνει και το τέλος των εορτασμών. Μέχρι τότε, όμως, τα πάρτι και οι εκδηλώσεις διαρκούν όλη νύχτα κάθε νύχτα.
Σε μια χώρα που σπάνια συμβαίνει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον, το καρναβάλι της κωμόπολης αυτής είναι στη λίστα της Unesco με τους καλύτερους παραδοσιακούς εορτασμούς. Αγάλματα αρλεκίνων και πιερότων βρίσκονται παντού, ενώ οι στολές των Gilles φοριούνται μόνο την Τρίτη πριν από τη Τετάρτη της Στάχτης και απαγορεύεται να βγουν από τα όρια της πόλης. Στην παρέλαση οι Gilles πετούν πορτοκάλια στους θεατές.
Κάπως απομακρυσμένο πια από τις κλασικές παραδόσεις, το Χειμωνιάτικο Καρναβάλι του Κεμπέκ περιλαμβάνει παιχνίδια στο χιόνι, παγοδρομίες, αγώνες με έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά και παρελάσεις στους δρόμους της πόλης.