Το νέο λεύκωμα του ΕΟΤ με τίτλο «Ελλάδα, ταξιδεύοντας στα κάστρα της» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά χτες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης, από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την υποστήριξη του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Μέσα από τον δίγλωσσο κατάλογο, ο ΕΟΤ προβάλλει στον αναγνώστη 16 κάστρα από όλη την Ελλάδα, σε μία ελκυστική έκδοση την οποία επιμελήθηκε ο δρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης – ιστορικός και συγγραφέας.
Αρχικά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στους θρύλους, τους μύθους και τις αναφορές οι οποίες συνδέουν τα κάστρα με κάθε περιοχή της χώρας και τόνισε πως τα κάστρα μας προσφέρουν τη γνώση πάνω στις «ψηφίδες ιστορίας», για τους λαούς και τους ανθρώπους που πέρασαν από αυτά. «Ειδικά για τα Μοθωκόρωνα, τα κάστρα ήταν σημείο αναφοράς και τρόπος επιρροής. Η πατρίδα μας είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος που μας δίνει διάφορες πληροφορίες από όλες τις εποχές: προκλασική, κλασική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο και φυσικά χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για να συντηρηθούν και να αναδειχθούν τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν πάντα. ‘Ομως εμείς ψάχνουμε και βρίσκουμε τους καλύτερους τρόπους για να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που μας δίνει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και σύντομα θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στα Κάστρα της Κυπαρισσίας, του Μίλα, της Ανδρούσας και της Καλαμάτας. Πολύ σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στα Κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης. ‘Εχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού ύψους 195.000 ευρώ, με την Περιφέρεια 200.000 ευρώ και με το Δήμο 30.000 ευρώ. ‘Ετσι θα προκύψουν οι ολοκληρωμένες μελέτες, οι οποίες θα στηρίξουν το Κάστρο στην ολότητά του. Ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης συνεχώς αγωνιά και εκφράζει τους προβληματισμούς του για το Κάστρο, το οποίο είναι εμβληματικό για την περιοχή – αλλά και για όλη την Ελλάδα – ίσως και το ωραιότερο Κάστρο όλης της χώρας. Έχουμε υποχρέωση στις γενιές που πάτησαν αυτά τα κάστρα και στις γενιές που θα έρθουν» τόνισε ο κ. Νίκας.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας είπε πως ο συγγραφέας έχει απεικονίσει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα κάστρα της Πελοποννήσου και έχει σκιαγραφήσει τη σημαντική θέση που έπαιξαν μέσα στην ιστορία, γεγονός για το οποίο του απηύθυνε συγχαρητήρια. «Το Κάστρο της Μεθώνης εκτείνεται σε 104 στρέμματα και μαζί με την τάφρο φθάνει τα 120. ‘Εχει μία ιστορία πάρα πολλών ετών και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. ‘Εχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την αποκατάσταση του δυτικού τείχους, που είναι το σημαντικότερο τείχος του Κάστρου και αυτό που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες φθορές. ‘Εχει ολοκληρωθεί η μελέτη και για τα χαμάμ καθώς και η έκθεση για τον προμαχώνα. Είμαστε σε διαδικασία ανάθεσης για το ανατολικό τείχος και για το Μπούρτζι. ‘Ετσι για πρώτη φορά το Κάστρο μας θα έχει ολοκληρωμένη μελέτη για να μπορέσει να ενταχτεί σε πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου της περιφέρειας Πελοποννήσου» υπογράμμισε.
Ο Περικλής Μαντάς, εκπροσωπώντας τη Βουλή μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια και τις ειλικρινείς ευχές του προέδρου Κωνσταντίνου Τασούλα για την επιτυχία τόσο της εκδήλωσης όσο και του της κυκλοφορίας του λευκώματος. Είπε πως τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε χάσει πολύ χρόνο σχετικά με τη διάσωση των κάστρων, λόγω του ότι η χώρα βρισκόταν στο καθεστώς των μνημονίων. «Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον και από την Περιφέρεια και από την κυβέρνηση και ότι θα βρεθούν οι πόροι οι οποίοι θα βοηθήσουν να διασυνδεθεί το παρελθόν με το μέλλον. Πρέπει να εργαστούμε για μία συνεχόμενη προβολή του τουριστικού μας προϊόντος. Η πρόκληση είναι να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, τα κάστρα να γίνουν πιο «ελκυστικά» και να αποκτήσουν μία μελλοντική υπεραξία» πρόσθεσε.
Από πλευράς ΕΟΤ, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Φραγκάκης είπε πως το Κάστρο της Μεθώνης είναι ίσως το πιο εμβληματικό και ευχαρίστησε τον συγγραφέα και τον εκδοτικό οίκο για την εξαιρετική δουλειά την οποία παρουσίασαν. «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα για τον τουρισμό λόγω του κόβιντ, όμως υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά και ενθαρρυντικά δεδομένα: το γεγονός ότι η Ελλάδα φιλοξένησε το “DRV 2021 – ετήσιο συνέδριο του German Travel Industry Association” και πως θα φιλοξενήσει και το “ΤBEX Europe 2023 – Peloponnese”, το οποίο “ακούγεται» σε όλο τον κόσμο. ‘Εχουν κερδηθεί πολλές μάχες και ο στόχος είναι και το 2023 να αποτελέσει ένα success story όπως το 2019. Τα σημαντικά ποιοτικά στοιχεία είναι ότι το 2022 αυξήθηκαν οι εισπράξεις και οι αφίξεις και αυξήθηκε και η μέση διανυκτέρευση κατά 16%. Δεν αρκεί πλέον να μείνουμε στο προϊόν μας ως «ήλιος και θάλασσα». Αυτό παραμένει ο πυρήνας, όμως πρέπει να το εμπλουτίσουμε και να το μετατρέψουμε – ειδικά για την Πελοπόννησο και για τη Μεσσηνία – σε μία αυθεντική εμπειρία, μία εμπειρία την οποία θα βιώνει ο επισκέπτης και θα τη μεταφέρει σε όλο τον κόσμο». Πρόσθεσε τέλος ότι σύντομα όλα τα κάστρα θα μπουν στον κόσμο της virtual reality και θα «ανέβουν» και σε ψηφιακή μορφή στο visit Greece. “Πρέπει να μην επαναπαυτούμε και να υπάρξει μία συνεχής ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος, καθώς ο ανταγωνισμός από διπλανές, από τις γειτονικές χώρες συνεχώς μεγαλώνει. Στόχος επίσης είναι το πώς θα κάνουμε πράξη τον βιώσιμο τουρισμό και πώς θα αυξηθεί ο τουρισμός σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, όχι μόνο στην Πελοπόννησο» γνωστοποίησε.
Ο συγγραφέας Στέφανος Καβαλλιεράκης είπε πως η πιο δύσκολη διαδικασία ήταν η επιλογή των κάστρων για το βιβλίο. Μέσα από τα 1.200 κάστρα και πυργόσπιτα όλης της χώρας κατέληξε στα 63 (4 από αυτά βρίσκονται στο Δήμο Πύλου – Νέστορος). Ο ίδιος πρότεινε – σε σχέση με τα κάστρα που έχουμε κοντά μας, να ψάξουμε και να μάθουμε για όλες τους τις περιόδους που ίσως δεν είναι τόσο γνωστές: για το 13ο, τον 16ο αιώνα, για την Ενετοκρατία για την περίοδο των προεστών κ.α.
Η βραδιά έκλεισε με την τοποθέτηση της Άννας Καλογεροπούλου θεματικής αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, η οποία αναφέρθηκε στις έννοιες του «experience» και του «storytelling|», δηλαδή στο αφήγημα που κεντρίζει το ενδιαφέρον εκείνου του επισκέπτη που αναζητά, ψάχνει, δημιουργεί αναμνήσεις.
Το «παρών» στη βραδιά έδωσαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Γκουγκούνης, εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου και της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, στελέχη και συνεργάτες.
Το πρόγραμμα έκλεισε με προβολή δύο βίντεο της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα οποία εστιάζουν ακριβώς σε όλα τα παραπάνω στοιχεία που αναφέρθηκαν στην εκδήλωση. Το συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Βάσια Δημήτρου.
To λεύκωμα το επόμενο διάστημα θα «ανέβει» δωρεάν στο διαδίκτυο και θα είναι προσβάσιμο σε όλους, ενώ στην έντυπή του μορφή θα χρησιμοποιηθεί από τον ΕΟΤ ως δώρο εθιμοτυπίας.