TOP NEWS ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ : Πάσχα στην Ελλάδα – Οι 12 καλύτεροι προορισμοί για το 2023

Το Πάσχα είναι μια αγαπημένη περίοδος διακοπών στη χώρα μας, κυρίως επειδή ο καιρός συνήθως είναι ανοιξιάτικος και μας επιτρέπει να κάνουμε ταξίδια και εκδρομές. Μιας και το Πάσχα είναι μια θρησκευτική γιορτή, σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται έθιμα και τελετές που σχετίζονται με τον εορτασμό της Ανάστασης του Ιησού.

Οι προορισμοί για το Πάσχα είναι άπειροι και υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από επιλογές, είτε κοντινές είτε πιο απομακρυσμένες. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε ποιοί είναι οι καλύτεροι προορισμοί για Πάσχα στην Ελλάδα και να επιλέξετε με βάση τις ημέρες που έχετε στη διάθεσή σας και το στυλ διακοπών που επιθυμείτε.

1. Κέρκυρα, με το πασχαλινό έθιμο με το σπάσιμο των Μπότηδων

Κέρκυρα

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για το Πάσχα. Τα έθιμα που διαδραματίζονται στο νησί αποτελούν ένας συνδυασμός από Ενετικές και Ορθόδοξες θρησκευτικές παραδόσεις, καθώς ήδη από την Ενετοκρατία οι κάτοικοι γιόρταζαν το Πάσχα μαζί με την Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία.

Οι εορτασμοί ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, όπου παραμονή και ανήμερα η τοπική χορωδία μαζί με το πλήθος κόσμου τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου σε όλη την πόλη. Την Κυριακή των Βαΐων πραγματοποιείται η Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος την οποία συνοδεύουν οι 18 Φιλαρμονικές της Κέρκυρας.

Τα έθιμα συνεχίζονται όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, με την Μεγάλη Πέμπτη να γίνεται το έθιμο του γαϊτανιού και την Μεγάλη Παρασκευή τελείται ο επιτάφιος με συνοδεία φιλαρμονικής και χορωδίας. Το Μεγάλο Σάββατο είναι η απογείωση των εορτασμών, με το έθιμο του “σεισμού“, τη Λιτανεία και το Σπάσιμο των Μπότηδων, όπου οι κάτοικοι ρίχνουν μπότηδες (πήλινα κανάτια με νερό) από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα για να διώξουν την κακοτυχία.

Το νησί σφύζει από κόσμο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και της επόμενης. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ζήσετε παραδοσιακά το Πάσχα με τα παιδιά και την οικογένεια και μπορείτε να φτάσετε στην Κέρκυρα από την Ηγουμενίτσα σε 1,5 μόλις ώρα. Το νησί προσφέρει μια μεγάλη επιλογή καταλυμάτων, δεδομένου ότι προσελκύει κόσμο από το Πάσχα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

2. Χίος, με το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου

Χίος

Η Χίος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στη Λέσβο και την Ικαρία. Είναι ένας διάσημος προορισμός για το Πάσχα, που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν το εντυπωσιακό έθιμο του Ρουκετοπόλεμου.

Ο Ρουκετοπόλεμος πραγματοποιείται το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου και κορυφώνεται στις 12 το βράδυ μόλις σημάνει η Ανάσταση. Πρόκειται για έναν “πόλεμο” ανάμεσα σε δύο ενορίες (Άγιος Μάρκος και Παναγία Ερυθιανή), που απέχουν 400 μέτρα μεταξύ τους και επιτίθενται με ρουκέτες (ξύλινα ραβδιά με πυρίτιδα) η μία στην άλλη. Το έθιμο προέρχεται από την Τουρκοκρατία. Είναι φαντασμαγορικό, απλά χρειάζεται να είστε σε ένα ασφαλές σημείο για να το παρακολουθήσετε.

Αν επιθυμείτε κάτι πιο ήσυχο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το κάψιμο του Ιούδα στο χωριό Μεστά, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μαστιχοχώρια. Την Μεγάλη Παρασκευή μπορείτε να κατευθυνθείτε στην κεντρική Πλατεία Βουνακίου του νησιού, όπου συγκεντρώνονται 5-6 επιτάφιοι από τις κοντινές ενορίες και ψάλλουν όλοι μαζί.

Η Χίος είναι μια εξαιρετική επιλογή για να περάσετε ένα εναλλακτικό Πάσχα, μαζεύει κόσμο αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλημμυρίζει από κόσμο. Θα βρείτε πολλές επιλογές για διαμονή, από μεγάλα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην πόλη, μέχρι παραδοσιακά σπίτια και ξενώνες στην περιοχή του Κάμπου ή σε χωριά.

Μπορείτε να ταξιδέψετε στην Χίο αεροπορικώς καθημερινά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (40-50 λεπτά) ή ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά (8 ώρες).

3. Σύρος, συνεορτασμός του Πάσχα από Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία

Σύρος

Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς για το Πάσχα, ακόμα κι αν ταξιδεύετε με παιδιά. Αυτό που κάνει ιδιαίτερο το Πάσχα στη Σύρο είναι ότι γιορτάζεται μαζί από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, παρόλο που το καθολικό Πάσχα πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία. Αυτός ο εορτασμός αποδεικνύει το πόσο αρμονικά συνυπάρχουν οι δύο κοινότητες στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας διαδραματίζονται διάφορα έθιμα, με πιο κορυφαία οι ψαλμοί του τροπαρίου της Κασσιανής από τη μικτή χορωδία τη Μεγάλη Τρίτη και η ταυτόχρονη περιφορά των Επιταφίων από τις Καθολικές και Ορθόδοξες Εκκλησίες στο νησί. Μετά την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο, οι Καθολικοί κάνουν περιφορά του αγάλματος του Ιησού.

Η Σύρος προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθώς είναι ένας προορισμός για το Πάσχα κοντά στην Αθήνα (το πολύ 4-5 ώρες με το πλοίο) και είναι ένα ήσυχο μέρος για να περάσετε τις διακοπές σας. Θα βρείτε μια καλή επιλογή καταλυμάτων, τόσο στην Ερμούπολη, όσο και στην Άνω Σύρο.

4. Μονεμβασιά, η καλύτερος προορισμός για το Πάσχα με παιδιά

Μονεμβασιά

Η Μονεμβασιά είναι ένας δημοφιλής προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι μια μικρή ιστορική πόλη στην ανατολική Πελοπόννησο, που απέχει περίπου 4 ώρες οδικώς από την Αθήνα. Είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για το Πάσχα αν ταξιδεύετε με παιδιά, καθώς μπορείτε να πάτε με το αμάξι σας, χωρίς να ταλαιπωρηθούν πολύ.

Η πόλη είναι ιδιαίτερη γνωστή για το μεσαιωνικό της φρούριο και τον Βράχο της Μονεμβασιάς, που προσελκύει επισκέπτες για την αναβίωση των εθίμων της κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιείται στα στενά σοκάκια της πόλης με την συνοδεία της μπάντας του δήμου. Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα διαδραματίζεται το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκομένου Χριστού.

Η Μονεμβασιά είναι ιδανική αν θέλετε να κάνετε εκδρομές στις τριγύρω περιοχές, όπως στη Σπάρτη και το Κάστρο του Μυστρά. Είναι ένα ήσυχο μέρος, ιδανικό για να χαλαρώσετε με το ταίρι σας ή την οικογένεια και διαθέτει αρκετές επιλογές καταλυμάτων, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι παραθεριστικές κατοικίες και βίλες με θέα τη θάλασσα.

5. Λεωνίδιο, το έθιμο με τα αερόστατα-φαναράκια που πετούν στον ουρανό

Λεωνίδιο

Περίπου 3 ώρες μακριά από την Αθήνα στην Πελοπόννησο βρίσκεται το Λεωνίδιο. Το Λεωνίδιο αποτελεί μια εκπληκτική επιλογή για να περάσετε το Πάσχα, καθώς εκτός από τα έθιμα της, προσφέρει πολλές επιλογές για κοντινές βόλτες.

Το διάσημο έθιμο του Λεωνιδίου είναι τα αερόστατα-φαναράκια. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν εκατοντάδες αερόστατα σε διάφορα χρώματα, στα οποία βάζουν φωτιά και τα αφήνουν να στολίσουν τον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης. Το έθιμο είναι άκρως εντυπωσιακό και είναι από τα πιο γνωστά πασχαλινά έθιμα στη χώρα μας. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το Ευαγγέλιο στην τελετή της Αγάπης διαβάζεται στην τσακώνικη διάλεκτο και ακολουθεί γλέντι με τσακώνικους χορούς.

Το Λεωνίδιο προσφέρει αρκετές επιλογές για διαμονή, κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια, σπίτια και παραθεριστικές κατοικίες. Ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός και αποτελεί έναν εναλλακτικό προορισμό για να περάσετε τις διακοπές του Πάσχα.

6. Μετέωρα, ένας προορισμός για να ζήσετε την θρησκευτική ένοια του Πάσχα

Μετέωρα

Για εσάς που επιθυμείτε να περάσετε το Πάσχα ήσυχα και κυρίως μέσα από τις θρησκευτικές λειτουργίες, τα Μετέωρα είναι η ιδανική περιοχή. Στα Μετέωρα σήμερα λειτουργούν έξι μονές και εκεί θα απολαύσετε το πραγματικό νοήμα του Πάσχα, με ταπεινότητα και χωρίς υπερβολές.

Τα μοναστήρια τελούν λειτουργίες καθημερινά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας από τις 7 το πρωί ως τις 9.30 το βράδυ, εκτός από το βράδυ της Ανάστασης που η λειτουργία ξεκινάει στις 9 το βράδυ και τελειώνει μετά τα μεσάνυχτα. Σε όλες τις λειτουργίες υπάρχει μια ταπεινή ατμόσφαιρα και ο στολισμός των επιταφίων είναι διακριτικός και απλοϊκός.

Την ημέρα του Πάσχα μπορείτε να επισκεφθείτε την Καλαμπάκα, για τα Πασχαλόγιορτα όπου υπάρχει φαγητό, κρασί, τραγούδι και χορός. Τα Μετέωρα είναι μια πολύ διαφορετική επιλογή, κατάλληλη όμως για τους επισκέπτες που επιθυμούν να βιώσουν το πνευματικό νόημα της Ανάστασης. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να μείνετε στα Μετέωρα ή στην Καλαμπάκα που απέχει 3 χλμ. από εκεί.

7. Ζάκυνθος, ένας παραδοσιακός προορισμός για το Πάσχα

Ζάκυνθος

Το Πάσχα στη Ζάκυνθο περιλαμβάνει πολλές θρησκευτικές τελετές και αρχαία έθιμα, τα οποία ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, όπου οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά και στολίζονται με το βαγί. Τη Μεγάλη Τρίτη το τροπάριο της Κασσιανής ακούγεται από τις χορωδίες των ναών. Οι καμπάνες σιωπούν από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την Ανάσταση και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στο νησί.

Αξιοσημείωτο ότι οι επιτάφιοι είναι ξυλόγλυπτοι και στολίζονται με φύλλα χρυσού αντί για λουλούδια. Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι πραγματοποιείται πένθιμη λιτανεία ενώ δεν πραγματοποιείται περιφορά επιταφίου το βράδυ. Στην Πρώτη Ανάσταση ρίχνουν πήλινα κανάτια όπως στην Κέρκυρα και η ακολουθία της Ανάστασης τελείται μόνο στον Άγιο Μάρκο.

Η Ζάκυνθος είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να πάτε το Πάσχα και να ζήσετε από κοντά τα αντέτια (έτσι ονομάζονται τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας). Θα βρείτε πολλές επιλογές για να μείνετε και για να φτάσετε στη Ζάκυνθο αρκεί να πάρετε το πλοίο από την Κυλλήνη (1 ώρα και 15 λεπτά), η οποία απέχει περίπου 3 ώρες από την Αθήνα.

8. Χαλκιδική, ένας προορισμός για το Πάσχα στη Βόρεια Ελλάδα

Η Χαλκιδική είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους μένετε στη Βόρεια Ελλάδα και αναζητάτε έναν κοντινό προορισμό για το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια του Πάσχα αναβιώνουν πολλά και διαφορετικά έθιμα σε όλο το νομό της Χαλκιδικής, όπως:

  • Γομάτι, Χανιώτης, Πευκοχώρι: κάψιμο Ιούδα
  • Μεταγγίτσι: το έθιμο του Αφανού
  • Μαρμαράς: κάψιμο Ιούδα και πέταμα βεγγαλικών από τα ψαροκάϊκά μέσα στο λιμάνι
  • Ιερισσός: Μαύρο Αλώνι (τρισάγιο και καγκελευτός χορός που αναπαραστά τη σφαγή της Τουρκοκρατίας)
  • Αρναία: έθιμο Κανταριού (όπου ζυγίζουν τους επισκέπτες) και Κούτσμανος (σκοποβολή με στόχο κόκκινα αυγά)
  • Στανό: έθιμο της κούνιας (συμβαίνει τη δεύτερη μέρα του Πάσχα)
  • Παλιοχώρι: Του Χαρ’κου τ’αλώνι (γίνεται την 3η ημέρα του Πάσχα)
  • Συκιά: αλογοδρομίες

Η Χαλκιδική έχει μεγάλη έκταση και πολλά χωριά, στα περισσότερα από τα οποία συμβαίνουν διάφορα έθιμα. Είναι ένας εκπληκτικός προορισμός για το Πάσχα κοντά στη Θεσσαλονίκη και μπορείτε να βρείτε διαμονή εύκολα σε όποια περιοχή και αν θελήσετε. Αν ο καιρός το επιτρέπει να είναι εφικτό να ρίξετε και μια βουτιά στην πιο κοντινή σας παραλία.

9. Ναύπακτος, ένας κοντινός προορισμός στην Αθήνα για το Πάσχα

Ναύπακτος

Η Ναύπακτος απέχει μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα και είναι ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς για το Πάσχα. Το Πάσχα στη Ναύπακτο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και είναι γνωστό για το έθιμο που συμβαίνει στη διάρκεια του επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου το γραφικό λιμάνι της πόλης γεμίζει με αναμμένα κεριά και δάδες. Στην είσοδο του λιμανιού φωτίζει ένας φλεγόμενος σταυρός.

Το έθιμο χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50, όπου μερικοί ψαράδες θέλησαν να χαιρετίσουν με αυτό τον τρόπο τους επιταφίους του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής. Η Ναύπακτος σφύζει από κόσμο κατά τη διάρκεια του Πάσχα και αποτελεί μια ιδανική επιλογή αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε πολύ από την Αθήνα.

Η πόλη είναι γραφική και πανέμορφη και προσφέρει πολλές επιλογές από εστιατόρια, καφέ και μπαρ για να διασκεδάσετε κατά τη διάρκεια των διαμονής σας. Επίσης, προσφέρει και μια καλή επιλογή καταλυμάτων από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, μέχρι βίλες και ολόκληρες κατοικίες.

10. Πάτμος, ένας προορισμός με κλίμα κατάνυξης για το Πάσχα

Πάτμος

Η Πάτμος είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων που προσελκύει θρησκευτικούς επισκέπτες όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς εκεί έγραψε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης το βιβλίο της Αποκάλυψης. Το Πάσχα το νησί προσελκύει περισσότερους επισκέπτες καθώς εκεί πραγματοποιούνται μια σειρά από έθιμα που ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων.

Τη Μεγάλη Τετάρτη οι πιστοί προσέρχονται για να τους αλείψει ο ιερέας με το αγιασμένο λάδι και τη Μεγάλη Πέμπτη τελείται η τελετή του Νιπτήρος. Ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ραντίζει τα πόδια των μοναχώς, συμβολίζοντας τον Ιησου με τους μαθητές του. Το έθιμο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Ακολουθεί ο Επιτάφιος και η Ανάσταση, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε επτά γλώσσες.

Το Πάσχα στην Πάτμο θα είναι μια μοναδική εμπειρία και το νησί έχει να σας προσφέρει τα πάντα. Είναι πανέμορφο και γραφικό και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας επικρατεί μια ατμόσφαιρα κατάνυξης.

Θα βρείτε πολλές επιλογές για να μείνετε, από ξενοδοχεία και δωμάτια μέχρι σπίτια και βίλες. Για να φτάσετε στην Πάτμο θα πρέπει να πάρετε το πλοίο από τον Πειραιά (7,5-9 ώρες) ή να πάτε αεροπορικώς στη Λέρο και από εκεί με πλοίο στην Πάτμο (1 ώρα).

11. Άνδρος, ένας οικογενειακός προορισμός για το Πάσχα

Άνδρος

Η Άνδρος είναι ακόμα ένας προορισμός κοντά στην Αθήνα για το Πάσχα, αφού απέχει μόλις 2 ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας. Είναι ένα ευχάριστο μέρος για να περάσετε τις διακοπές του Πάσχα με το ταίρι σας ή όλη την οικογένεια και εφόσον είναι το 2ο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει πολλές επιλογές και πολλά καταλύματα για να μείνετε.

Τη Μεγάλη Παρασκευή τελούνται οι περιφορές των Επιταφίων σε όλες τις περιοχές του νησιού (Χώρα, Μπατσί, Γαύριο, Κόρθι) και το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η Γιορτή Λεμονιού, όπου σερβίρονται γλυκά και ποτά με βάση το λεμόνι. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η Ανάσταση συνοδεύεται από μια “έκρηξη” βεγαλλικών και κροτίδων και την Κυριακή σερβίρεται παντού το τοπικό φαγητό «λαμπριάτη».

Τα έθιμα ολοκληρώνονται την Κυριακή το απόγευμα με τα «μάσκουλα», όπου μετά την περιφορά των εικόνων των δύο εκκλησιών οι πιστοί συγκεντρώνονται στην πλατεία για μπαρουτοπόλεμο. Αν ο καιρός το επιτρέπει θα μπορέσετε να απολαύσετε τις μαγευτικές παραλίες του νησιού.

12. Ναύπλιο, ένας ρομαντικός προορισμός για το Πάσχα

Ναύπλιο

Ούτε 2 ώρες μακριά από την Αθήνα βρίσκεται το Ναύπλιο. Το Ναύπλιο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών όλο το χρόνο για τα αξιοθέατα του και τη γραφική του πόλη. Αποτελεί όμως και έναν αγαπητό πασχαλινό προορισμό, καθώς κρατάει ζωντανά τα θρησκευτικά έθιμα της χώρας.

Τα έθιμα ξεκινούν το Σάββατο του Λαζάρου με τα Λαζαράκια, όπου οι γυναίκες ζυμώνουν μικρά ψωμάκια για τα παιδιά, τα οποία χωρίζονται σε ομάδες και τα τραγουδούν τα κάλαντα στα σπίτια. Το πιο εντυπωσιακό είναι το αντάμωμα των Επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος. Όλη η πόλη γεμίζει με φαναράκια και η περιφορά συνοδεύεται από τη φιλαρμονική και τη χορωδία της Παναγίας.

Η πόλη είναι ολάνθιστη και τα στενά στολισμένα με βουκαμβίλιες. Είναι ένας ρομαντικός προορισμός για να επισκεφθείτε με το ταίρι σας το Πάσχα και διαθέτει άπειρες επιλογές καταλυμάτων.

ΠΗΓΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More