TOP NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΗ : Οι Αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές κοινότητες και το μέλλον του Δήμου Μεσσήνης – Από τον Γιάννη Λάσκαρη (Δημοτικός Σύμβουλος Μεσσήνης/Γραμματέας Δ.Σ. Μεσσήνης)

Οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές κοινότητες κυοφορούν ενδιαφέρον προβληματισμό και απαιτούν σοβαρή αντιμετώπιση από τους εμπλεκόμενους στα αυτοδιοικητικά καθως η πορεία του Δήμου Μεσσήνης ταυτίζεται και με το μέλλον των δημοτικών του κοινοτήτων που είναι πάρα πολλές. Έτσι τόσο νέοι όσο και δραστήριοι αλλά και πολίτες που διατηρούν μεγάλη αγάπη για τα χωριά τους πρέπει να ασχοληθούν με τα κοινά. Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πρέπει να γίνουν κατανοητές από όλους και κυρίως να γίνει κατανοητό πως δεν υπάρχουν «ομηρίες» και ψεύτικες υποσχέσεις και ειδικά στον Δήμο Μεσσήνης με τα πολλά χωριά για τους προέδρους και τα συμβούλια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αλλαγές προβλέπεται ότι από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες που έχουν πάνω από 300 κατοίκους. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:

Οι δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως 200 κατοίκους διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, ενώ µε πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας. Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:

τρία µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,

πέντε µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,

11 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και

15 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.

Με το άρθρο 37 πρόεδρος δημοτικής κοινότητας και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων θα εκλέγονται σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοτικής κοινότητας, ανεξάρτητα αν είναι μέρος του συνδυασμού του επιτυχόντος δημάρχου ή όχι.

Οι έδρες των συμβούλων κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα και σύμφωνα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε αυτήν. Πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου είναι ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2001 κατοίκους και άνω στις οποίες συγκροτούνται (ανάλογα με τον μόνιμο πληθυσμό κάθε δημοτικής κοινότητας) πενταμελή, ενδεκαμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια, πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου, καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία ο συνδυασμός του δημάρχου λαμβάνει τα 3/5 του συμβουλίου αυτών των δημοτικών κοινοτήτων.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More