TOP NEWS ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ:«ΑΤΡΕΙΔΕΣ Η επιστροφή» – Πρεμιέρα για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

«ΑΤΡΕΙΔΕΣ Η επιστροφή», από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Μία δραματουργική σύνθεση των τραγωδιών,  “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευρυπίδη, “Αγαμέμνων” του Αισχύλου και “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή. Επλουτισμένη  με αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή “Τέταρτη Διάσταση” του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Πιο συγκεκριμένα, αποσπάσματα από τους ποιητικούς μονολόγους που αφορούν στα πρόσωπα του μύθου των Ατρειδών, (Αγαμέμνων, Ορέστης, Ιφιγένεια).

Η παράσταση αφηγείται με ενιαίο και σύγχρονο τρόπο τον περίφημο και εμβληματικό μύθο των ΑΤΡΕΙΔΩΝ. Διερευνά τον απόλυτο και αέναο αγώνα ανάμεσα στη θηλυκή και την αρσενική δύναμη καθώς και τη  συνεχή διεκδίκηση της εξουσίας. Ο αρχετυπικός μύθος των ΑΤΡΕΙΔΩΝ που εμπνέει ακόμα και τη σύγχρονη ψυχανάλυση γίνεται το μέσον για να πλησιάσουμε τεράστια και διαχρονικά ερωτήματα. Επιβολή, θυσία, ευθύνη, εκδίκηση, απελπισία, λύτρωση, πάθος, πτώση και πολλά ακόμα ζητήματα που αναπτύσσονται μέσα από την ποίηση των αρχαίων τραγικών αλλά και την σοφία της παραδοσιακής ποίησης αφού πολλά από τα χορικά έχουν αντικατασταθεί από αυτήν την πλούσια λογοτεχνική πηγή.

Τέλος, η παράσταση αγγίζει καθαρά υπαρξιακά ερωτήματα τοποθετώντας σε μια σύγχρονη φιλοσοφική διάσταση το μύθο, μέσα από την προσέγγιση και την ποιητική μάτια του Ρίτσου.

Η Δραματουργική σύνθεση και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μαργαρίτη.
Η Μουσική γραμμένη ειδικά για την παράσταση είναι του Δημήτρη Οικονομάκη.
Ο σκηνικός χώρος και τα κοστούμια είναι της Αλεξάνδρας Καψάλα.

Η παράσταση είναι σχεδιασμένη ώστε να ερμηνεύονται όλοι οι ρόλοι από τέσσερις ηθοποιούς επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο μια αφηγηματική ιδιαιτερότητα και ένα συγκεκριμένο ύφος.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί :

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Χρυσάνθη Δούζη

Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου

Γιάννης Χαρκοφτάκης

Η παράσταση “Ατρείδες η επιστροφή” θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Πελοπόννησο, την Αττική και την Θεσσαλονίκη.

Καλαμάτα – Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας | 8 & 9 Ιουλίου 2023

Τιμές εισιτηρίων 12€ & 8€

Προπώληση Εισιτηρίων: Δευτέρα με Παρασκευή 10.00-13.00 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Πληροφορίες: 2721082616

Στη συνέχεια, με τους ίδιους ηθοποιούς και σε μορφή θεατρικού αναλόγιου  με ελεύθερη είσοδο θεατών – σύντομα η ανακοίνωση ημερομηνιών, θα παρουσιαστούν στην Καλαμάτα, πιο ολοκληρωμένα αποσπάσματα από την “Τέταρτη Διάσταση” του Γιάννη Ρίτσου.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές του μύθου των Ατρειδών σε μια ολοκληρωμένη διαφορετική και ποιητική προσέγγιση όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι ο διάλογος των ηρώων με τον μύθο και το πεπρωμένο που αυτός ορίζει. Τα θεατρικά αναλόγια, θα παρουσιαστούν σε μη θεατρικούς χώρους (πάρκο σιδηροδρόμων,  στην εκβολή του Νέδοντα κ.λπ.) και θα βρίσκονται με τη σειρά τους σε διάλογο με την κυρίως παράσταση των Ατρειδών. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούμε σε μία εντονότερη παρουσία του ΔΗΠΕΘΕΚ στην πόλη και τις γύρω περιοχές.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More