LIFE IN THE CITY TOP NEWS ΚΟΣΜΟΣ

Οι λόγοι που η γάτα σας τρέχει σαν τρελή μετά την επίσκεψη στην αμμολεκάνη της

Οι γάτες δεν παύουν ποτέ να εκπλήσσουν τους ανθρώπους τους με τις παράξενες συμπεριφορές τους. Και οι κινήσεις που κάνουν μετά την τουαλέτα τους δεν αποτελούν εξαίρεση.

Αν αυτό συμβαίνει και στη δική σας γατούλα, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Υπάρχουν πολλές άλλες γάτες που τρέχουν σαν τρελές αφού κάνουν την ανάγκη τους και ομολογουμένως αυτή είναι μια πράξη που ναι μεν μας παραξενεύει αλλά μας φέρνει επίσης και πολλά γέλια.

Και ενώ οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε κάτι σίγουρο για αυτή τη γατίσια συμπεριφορά, εντούτοις υπάρχουν κάποιοι πιθανοί λόγοι.

Νιώθει ευφορία

Εδώ που τα λέμε και εμείς νιώθουμε ευφορία μετά την τουαλέτα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς η γατούλα μας νιώθει μια ευφορία (poo-phoria), η οποία οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο νεύρο, το οποίο διεγείρεται, το πνευμονογαστρικό νεύρο που ξεκινάει από τον εγκέφαλο και φτάνει μέχρι τον πρωκτό. Το νεύρο αυτό, που υπάρχει και σε εμάς, έχει πολλαπλές λειτουργίες, μεταξύ αυτών τη μείωση των φλεγμονών. Επίσης επηρεάζει τα συναισθήματα του στρες, του άγχους και του φόβου. Η αφόδευση με απλά λόγια διεγείρει το νεύρο αυτό με κάποιον τρόπο που κάνει τη γάτα να νιώθει ένα είδος περίεργης γατίσιας “μαστούρας”.

Από το ένστικτο επιβίωσης

Μια άλλη θεωρία θέλει η γατίσια αυτή συμπεριφορά να οφείλεται στα ένστικτα επιβίωσης. Η γάτα, ως γνωστόν, είναι θηρευτής αλλά ταυτόχρονα και θήραμα. Όταν λοιπόν ζούσε στην άγρια φύση, έθαβε τα περιττώματά της για να μη μυρίζουν και εντοπιστούν από κάποιο άλλο ζώο και στη συνέχεια έτρεχε μακριά ώστε να ξεφύγει από πιθανές επιθέσεις. Μπορεί αυτοί οι κίνδυνοι σήμερα να μην υπάρχουν όμως τα ένστικτα παραμένουν ένστικτα.

Λόγω κάποιου προβλήματος υγείας

Ορισμένες γάτες μπορεί να τρέξουν μακριά από το κουτί της άμμου τους εάν αισθάνονται δυσφορία από τη διαδικασία. Η δυσφορία αυτή μπορεί να προκαλείται από λοιμώξεις ή φλεγμονώδεις καταστάσεις που έχουν να κάνουν με το ουροποιητικό σύστημα, το παχύ έντερο ή το ορθό. Θα μπορούσε ακόμη και να προκληθεί αν η γατούλα μας υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Εξετάστε τα περιττώματά της και αν δείτε κάτι ανησυχητικό, όπως αίμα, διάρροια, πολύ σκληρά κόπρανα και τα σχετικά, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. Η σκόνη επίσης που βγαίνει από το σκάψιμο του μπετονίτη ενδέχεται πολλές φορές να προκαλεί δυσφορία στη γάτα σας και να την ενοχλεί, με αποτέλεσμα εκείνη να θέλει να φύγει μακριά μετά την αφόδευσή της.

Λόγω της βρώμικης αμμολεκάνης τους

Το ξέρουμε ότι οι γάτες είναι ιδιαίτερα καθαρά ζώα. Θέλουν τα πάντα με τα οποία έρχονται σε επαφή να είναι πεντακάθαρα. Ένα από αυτά είναι και η αμμολεκάνη τους, την οποία θέλουν εντελώς καθαρή όταν θα την επισκεφτούν. Αν δεν είναι, υπάρχει περίπτωση να κάνουν την ανάγκη τους και να τρέξουν να φύγουν μακριά από αυτή. Για αυτό μην αμελείτε να καθαρίζετε την αμμολεκάνη μετά από κάθε επίσκεψη της γάτας σας. Είναι πολύ σημαντικό για αυτή. Αλλά το ίδιο λίγο πολύ δεν κάνουμε και εμείς όταν πηγαίνουμε κάπου έξω τουαλέτα; Δεν αγγίζουμε τίποτα, πηγαίνουμε γρήγορα και φεύγουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

ΠΗΓΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποίησετε. Accept Read More